2023. 03. 23. csütörtök
Emőke
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató az aktuális jogszabály-változásról

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:11

I. A 2007 júliusában jelen rovatban megjelent tájékoztató anyagban utalás történt a 14/2002. (III. 29.) HM rendelet módosítására, mely a szociális támogatások körében a nevelési segély, valamint az iskolakezdési támogatás folyósításának rendszerét érinti.

A rendelet hatályba lépését követõen az iskolakezdési támogatást (mint adómentes természetbeni juttatást), amelyet a gyermek részére a szülõ (nevelõszülõ), vagy a vele közös háztartásban élõ házastársa útján (Fontos változás, hogy korábban élettárs útján kitétel szerepelt!) - kizárólag taneszköz, tankönyv vagy ruházat vásárlására jogosító – utalvány formájában kell biztosítani. Az utalványok szállítója – a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként – az országos szintû elfogadóhelyekkel rendelkezõ Le Chéque Déjeuner Kft., amely egyébként a Magyar Honvédség részére az étkezési csekkeket is biztosítja. Az utalvány értékét – az adómentes értékhatáron belül – a honvédelmi miniszter határozza meg. Ez az összeg 2007. évben: 20.000.-Ft /gyermekenként. Ezen utalványokat a katonai szervezet személyügyi szerve által készített jegyzék alapján az utalványtömbök átvételét követõ 10 munkanapon belül, (de legkorábban a tárgyév július 1-je után) és legkésõbb október 15-ig kell az igénylõ részére átadni.

A támogatásra változatlanul :

- ‑a tárgyév szeptember 1-jén szolgálati viszonyban álló katona (valamint közalkalmazott is) jogosult,

- ‑a kizárólag iskolai oktatásban részesülõ,

- ‑tárgyév szeptemberében családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogot adó,

- ‑saját háztartásában nevelt gyermeke után.

II. Nevelési segélyben évente egy alkalommal – a tárgyév szeptember 1-jén jogviszonyban álló katona (illetve közalkalmazott) gyermekét kell részesíteni, aki után a katona, illetõleg a vele közös háztartásban élõ házastársa (vagy élettársa!)családi pótlékra jogosult.

A segély összege az illetményalap 60%-a, melyet szeptember 1. és 30. között a HM központi pénzügyi szervezete által, folyószámlára vagy lakcímre kell folyósítani, abban az esetben, ha az igénybejelentés augusztus 31-ig megtörténik, és október 31-ig, ha csak szeptember 15-ig nyújtják be az igényt.

Mind az iskolakezdési, mind a nevelési segély vonatkozásában az igényeket a megjelenõ rendelet-módosítás mellékletében foglalt minta alapján elkészítendõ nyomtatványon lehet benyújtani, melyhez csatolni kell a feltételek megállapításához szükséges okmányokat. Amennyiben az iskolalátogatási igazolás nem áll az adott idõpontban rendelkezésre, úgy az legkésõbb szeptember 30-ig pótolható.

A Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának tájékoztatója

FONTOS TUDNIVALÓK!

Felhívjuk tagjaink figyelmét arra, hogy amennyiben a szolgálati jogviszonnyal összefüggõ peres eljárásban történõ jogi képviselet iránt kérelmet kívánnak benyújtani, úgy azt a Hosz honlapján (www.hsz.hu) a nyomtatványok rovatban közzétett „Jogsegélyszolgálat - Kérelem” adatlap kitöltésével tehetik meg.

Az adatlap kitöltése nem jelenti automatikusan azt, hogy a Hosz a kérelmet támogatja, azonban az természetesen minden esetben elbírálásra kerül. A kérelmet kizárólag akkor áll módunkban érdemben elbírálni, ha a kitöltött adatlap, valamint a perindításhoz szükséges dokumentumok a keresetlevél benyújtására rendelkezésre álló határidõ lejártát megelõzõen legkésõbb a 15. napon megérkeznek a Hosz központi irodájába. (Levelezési cím: 1581. Budapest, Pf. 65.)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.