2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 389 Ft   : 360 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató az aktuális jogszabály-változásról

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:11

I. A 2007 júliusában jelen rovatban megjelent tájékoztató anyagban utalás történt a 14/2002. (III. 29.) HM rendelet módosítására, mely a szociális támogatások körében a nevelési segély, valamint az iskolakezdési támogatás folyósításának rendszerét érinti.

A rendelet hatályba lépését követõen az iskolakezdési támogatást (mint adómentes természetbeni juttatást), amelyet a gyermek részére a szülõ (nevelõszülõ), vagy a vele közös háztartásban élõ házastársa útján (Fontos változás, hogy korábban élettárs útján kitétel szerepelt!) - kizárólag taneszköz, tankönyv vagy ruházat vásárlására jogosító – utalvány formájában kell biztosítani. Az utalványok szállítója – a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként – az országos szintû elfogadóhelyekkel rendelkezõ Le Chéque Déjeuner Kft., amely egyébként a Magyar Honvédség részére az étkezési csekkeket is biztosítja. Az utalvány értékét – az adómentes értékhatáron belül – a honvédelmi miniszter határozza meg. Ez az összeg 2007. évben: 20.000.-Ft /gyermekenként. Ezen utalványokat a katonai szervezet személyügyi szerve által készített jegyzék alapján az utalványtömbök átvételét követõ 10 munkanapon belül, (de legkorábban a tárgyév július 1-je után) és legkésõbb október 15-ig kell az igénylõ részére átadni.

A támogatásra változatlanul :

- ‑a tárgyév szeptember 1-jén szolgálati viszonyban álló katona (valamint közalkalmazott is) jogosult,

- ‑a kizárólag iskolai oktatásban részesülõ,

- ‑tárgyév szeptemberében családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogot adó,

- ‑saját háztartásában nevelt gyermeke után.

II. Nevelési segélyben évente egy alkalommal – a tárgyév szeptember 1-jén jogviszonyban álló katona (illetve közalkalmazott) gyermekét kell részesíteni, aki után a katona, illetõleg a vele közös háztartásban élõ házastársa (vagy élettársa!)családi pótlékra jogosult.

A segély összege az illetményalap 60%-a, melyet szeptember 1. és 30. között a HM központi pénzügyi szervezete által, folyószámlára vagy lakcímre kell folyósítani, abban az esetben, ha az igénybejelentés augusztus 31-ig megtörténik, és október 31-ig, ha csak szeptember 15-ig nyújtják be az igényt.

Mind az iskolakezdési, mind a nevelési segély vonatkozásában az igényeket a megjelenõ rendelet-módosítás mellékletében foglalt minta alapján elkészítendõ nyomtatványon lehet benyújtani, melyhez csatolni kell a feltételek megállapításához szükséges okmányokat. Amennyiben az iskolalátogatási igazolás nem áll az adott idõpontban rendelkezésre, úgy az legkésõbb szeptember 30-ig pótolható.

A Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának tájékoztatója

FONTOS TUDNIVALÓK!

Felhívjuk tagjaink figyelmét arra, hogy amennyiben a szolgálati jogviszonnyal összefüggõ peres eljárásban történõ jogi képviselet iránt kérelmet kívánnak benyújtani, úgy azt a Hosz honlapján (www.hsz.hu) a nyomtatványok rovatban közzétett „Jogsegélyszolgálat - Kérelem” adatlap kitöltésével tehetik meg.

Az adatlap kitöltése nem jelenti automatikusan azt, hogy a Hosz a kérelmet támogatja, azonban az természetesen minden esetben elbírálásra kerül. A kérelmet kizárólag akkor áll módunkban érdemben elbírálni, ha a kitöltött adatlap, valamint a perindításhoz szükséges dokumentumok a keresetlevél benyújtására rendelkezésre álló határidõ lejártát megelõzõen legkésõbb a 15. napon megérkeznek a Hosz központi irodájába. (Levelezési cím: 1581. Budapest, Pf. 65.)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 13., 13:05
2024.02.14-16-ig a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet személyes ügyfélfogadása technikai okok miatt (karbantartás) szünetel. Ezúton is köszönjük elhelyezési feltételeink jobbítását a HM HIM-nek! Telefonos ügyelet a 0670-374-30-83-as telefonszámon.
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.