2024. 06. 20. csütörtök
Rafael
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tájékoztató az aktuális jogszabály-változásról

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:11

I. A 2007 júliusában jelen rovatban megjelent tájékoztató anyagban utalás történt a 14/2002. (III. 29.) HM rendelet módosítására, mely a szociális támogatások körében a nevelési segély, valamint az iskolakezdési támogatás folyósításának rendszerét érinti.

A rendelet hatályba lépését követõen az iskolakezdési támogatást (mint adómentes természetbeni juttatást), amelyet a gyermek részére a szülõ (nevelõszülõ), vagy a vele közös háztartásban élõ házastársa útján (Fontos változás, hogy korábban élettárs útján kitétel szerepelt!) - kizárólag taneszköz, tankönyv vagy ruházat vásárlására jogosító – utalvány formájában kell biztosítani. Az utalványok szállítója – a lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként – az országos szintû elfogadóhelyekkel rendelkezõ Le Chéque Déjeuner Kft., amely egyébként a Magyar Honvédség részére az étkezési csekkeket is biztosítja. Az utalvány értékét – az adómentes értékhatáron belül – a honvédelmi miniszter határozza meg. Ez az összeg 2007. évben: 20.000.-Ft /gyermekenként. Ezen utalványokat a katonai szervezet személyügyi szerve által készített jegyzék alapján az utalványtömbök átvételét követõ 10 munkanapon belül, (de legkorábban a tárgyév július 1-je után) és legkésõbb október 15-ig kell az igénylõ részére átadni.

A támogatásra változatlanul :

- ‑a tárgyév szeptember 1-jén szolgálati viszonyban álló katona (valamint közalkalmazott is) jogosult,

- ‑a kizárólag iskolai oktatásban részesülõ,

- ‑tárgyév szeptemberében családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogot adó,

- ‑saját háztartásában nevelt gyermeke után.

II. Nevelési segélyben évente egy alkalommal – a tárgyév szeptember 1-jén jogviszonyban álló katona (illetve közalkalmazott) gyermekét kell részesíteni, aki után a katona, illetõleg a vele közös háztartásban élõ házastársa (vagy élettársa!)családi pótlékra jogosult.

A segély összege az illetményalap 60%-a, melyet szeptember 1. és 30. között a HM központi pénzügyi szervezete által, folyószámlára vagy lakcímre kell folyósítani, abban az esetben, ha az igénybejelentés augusztus 31-ig megtörténik, és október 31-ig, ha csak szeptember 15-ig nyújtják be az igényt.

Mind az iskolakezdési, mind a nevelési segély vonatkozásában az igényeket a megjelenõ rendelet-módosítás mellékletében foglalt minta alapján elkészítendõ nyomtatványon lehet benyújtani, melyhez csatolni kell a feltételek megállapításához szükséges okmányokat. Amennyiben az iskolalátogatási igazolás nem áll az adott idõpontban rendelkezésre, úgy az legkésõbb szeptember 30-ig pótolható.

A Honvédszakszervezet jogsegélyszolgálatának tájékoztatója

FONTOS TUDNIVALÓK!

Felhívjuk tagjaink figyelmét arra, hogy amennyiben a szolgálati jogviszonnyal összefüggõ peres eljárásban történõ jogi képviselet iránt kérelmet kívánnak benyújtani, úgy azt a Hosz honlapján (www.hsz.hu) a nyomtatványok rovatban közzétett „Jogsegélyszolgálat - Kérelem” adatlap kitöltésével tehetik meg.

Az adatlap kitöltése nem jelenti automatikusan azt, hogy a Hosz a kérelmet támogatja, azonban az természetesen minden esetben elbírálásra kerül. A kérelmet kizárólag akkor áll módunkban érdemben elbírálni, ha a kitöltött adatlap, valamint a perindításhoz szükséges dokumentumok a keresetlevél benyújtására rendelkezésre álló határidõ lejártát megelõzõen legkésõbb a 15. napon megérkeznek a Hosz központi irodájába. (Levelezési cím: 1581. Budapest, Pf. 65.)

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Amerikai és magyar katonák részvételével – az előző évhez hasonlóan – az MH 47. Bázisrepülőtéren landolt egy amerikai KC-135 Stratotanker légi utántöltő repülőgép, hogy egy esetleges vészhelyzetet szimuláljanak.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.