2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Holland szakszervezeti vezetők Budapesten

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:26

A Honvédszakszervezet elnökségi tagjainak 2006-os hollandiai látogatását viszonozta a holland társszervezet, az AFMP-FNV elnöke, Wim van den Burg, valamint a szakszervezet alelnöke, Han Busker. A július 22-25 között Magyarországon tartózkodó delegációt dr. Vadai Ágnes, a HM államtitkára is fogadta.

A holland szakszervezeti delegáció programja - július 23-án - Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban vette kezdetét. A Zsoldos Géza, HÉF titkárral történt találkozót követõen dr. Vadai Ágnes vendégei voltak az AFMP-FNV és a Hosz vezetõi. Mészáros Géza elnök és dr. Heiling Ottó alelnök jelenlétében a HM államtitkára és a holland reprezentatív szakszervezet vezetõi - egyebek mellett - áttekintették a holland haderõvel kapcsolatos aktuális kérdéseket, így a költségvetés, a biztonságpolitika és természetes módon az érdekegyeztetés legfontosabb történéseit is. 

Ezt követõen, de már a Hosz budapesti székházában szakmai értekezleten vettek részt az AFMP-FNV képviselõi. Ismeretes, hogy egy évvel ezelõtt a Hosz küldöttsége Woerdenben a szakszervezet napi tevékenységét, míg Doornban a veteránházak mûködését tanulmányozhatta. A viszontlátogatás egyik célja a nyugállományú katonák helyzetének kezelését célzó intézkedések, a magyar modell megismerése volt.

Szabó József alezredes, a HM Személyzeti Fõosztályának toborzó- érdekvédelmi- és katonai igazgatási osztály helyettes vezetõjének elõadásából a jelenlévõk - többek között - megismerkedhettek a HM gondoskodási körébe tartozók létszámáról, a katonai toborzással, a rekonverzációs szolgáltatások helyzetével, a nyugállományú katonák járandóságaival, a velük történõ foglalkozás szintjeivel, valamint a hazai munkaerõpiaci szolgáltatásokkal is.  Az eszmecserén részt vett - többek között - Sipos Géza, a BEOSZ elnöke, Szekeres István, a Katonákért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Pusztai Lajos, a kuratórium titkára is.

Ezt követõen Gaskó István, a LIGA szakszervezetek elnöke és Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke fogadta a delegációt. Az eszmecserén - miután tájékoztatták a vendégeket az érdekegyeztetés hazai fórumain történõ megjelenés formáiról - az aktuális tárgyalások helyzetérõl, Gaskó István kijelentette: az FRDÉSZ nagyon hatékony szakszervezeteket képes organizálni, a Hosz pedig - a szakszervezeti szövetségen belül - az egyik legerõsebb bázisa a LIGA konföderációnak. Kónya Péter FRDÉSZ elnök a fegyveres és rendvédelmi szféra érdekképviseleti fórumain zajló munkát megemlítve az összefogás erejét és szükségességét húzta alá. Mészáros Géza Hosz elnök pedig a szaktárcával kötött kereset-megállapodás sikerét és a szolgálati nyugdíj-konstrukció megõrzésének fontosságát emelte ki.

A sokszemközti találkozón részt vett Hangonyi Zoltán, a LIGA gazdasági alelnöke, valamint Bárány Balázs, a Vdszsz alelnöke is.

A holland delegáció július 23-i programja a budapesti és a szentendrei nevezetességek  megtekintésével folytatódott.

A látogatás második napján a hazánkban tartózkodó holland társszakszervezet képviselõit, Wim van den Burg elnököt és Han Busker alelnököt köszöntötte az elnökség. Miközben Mészáros Géza bemutatta a Honvédszakszervezet történetét, struktúráját, jelenlegi feladatait, a legfontosabb szakszervezeti szolgáltatásokat, az Egység 2002 Kft.-t, a Katonákért Alapítványt, valamint a kommunikációs eszközöket, így az Egység újságot, a weblapot és a Hosz-Tv-t, a vendégek is bemutatták a holland AFMP-FNV szervezetét. A haderõnemi szervezésben mûködõ szakszervezetnél az elnökség munkája nehézkes, hiszen az aktív állományú katonák rendkívül elfoglaltak. A Hosz-hoz hasonló ügyvezetést mindössze 3 „csúcsmenedzser“, az elnök, az alelnök és a fõtitkár alkotja, ám munkájukat 25 fõs alkalmazotti gárda is hatékonyan támogatja. A bemutatkozáson az AFMP-FNV és a védelmi minisztérium közötti kapcsolatról, a bértárgyalásokon való részvételrõl, valamint a 10,5 Eurós alaptagdíjról is szó esett. A holland vendégek hozzátették, hogy a Hosz-nak súlyának, taglétszámának megfelelõ, méltó helyet kell elfoglalni az EUROMIL ügyvezetésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.