2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktív és méltó idõskort

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:16

Sokáig emlékezetes esemény volt júliusban a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok VII. Országos Fóruma, amelyen lehetõség volt arra is, hogy nem csak a BEOSZ, hanem a Hosz és a HOKOSZ meghívott képviselõi is elmondják észrevételeiket, javaslataikat.

A fórumon sok szó esett a nyugállományú katonák egyesületeinek, klubjainak mûködési gondjairól, de a vissza-visszatérõ kérdés a nyugállományúak életminõségének alakulása volt.

Palásti Ferenc dandártábornok, a HM Személyügyi Fõosztályának vezetõje felszólalásában hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca vezetése továbbra is mindent megtesz a nyugállományú katonák életminõség-javításáért, a nyugállományúakat tömörítõ társadalmi szervezetek támogatásáért és készül az idõsgondozás új stratégiája is. A gondokról szólva Palásti Ferenc elmondta, kudarcként éli meg, hogy az elmúlt öt évben nem sikerült létrehozni a honvédségi nyugdíjasotthont és helyenként szakadozik a rászoruló obsitosok „szociális hálója” is.

Tóth Sándor nyá. ezredes elsõsorban a nyíregyházi tapasztalatokra alapozva hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca illetékeseinek odafigyelése mellett a jövõben erõsíteni kell a katonanemzedékek közötti szolidaritást, mert e nélkül például a hetven év felettiek életgondjai nehezen oldódnak meg.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes a Hosz képviseletében egyetértett azzal a gondolattal, hogy a nyugállományú katonák néhány szomszédos és NATO tagországokhoz hasonlóan, minden ellátást illetõen kerüljenek a honvédelmi tárca hatáskörébe.

A 2001 elõtt megállapított nyugdíjak - különösen a 75 éven felüliek tekintetében – kerüljenek számottevõ emelésre, és haladéktalanul dolgozzák át a szervezeteik ellátását, támogatását szabályozó dokumentumokat.

Végül a fórumon egyhangúan megfogalmazódott, a megoldások széleskörû feltárásával az illetékesek sürgõsen vizsgálják meg egy 70-100 fõt ellátó honvédségi idõsotthon létrehozásának lehetõségeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.