2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktív és méltó idõskort

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:16

Sokáig emlékezetes esemény volt júliusban a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok VII. Országos Fóruma, amelyen lehetõség volt arra is, hogy nem csak a BEOSZ, hanem a Hosz és a HOKOSZ meghívott képviselõi is elmondják észrevételeiket, javaslataikat.

A fórumon sok szó esett a nyugállományú katonák egyesületeinek, klubjainak mûködési gondjairól, de a vissza-visszatérõ kérdés a nyugállományúak életminõségének alakulása volt.

Palásti Ferenc dandártábornok, a HM Személyügyi Fõosztályának vezetõje felszólalásában hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca vezetése továbbra is mindent megtesz a nyugállományú katonák életminõség-javításáért, a nyugállományúakat tömörítõ társadalmi szervezetek támogatásáért és készül az idõsgondozás új stratégiája is. A gondokról szólva Palásti Ferenc elmondta, kudarcként éli meg, hogy az elmúlt öt évben nem sikerült létrehozni a honvédségi nyugdíjasotthont és helyenként szakadozik a rászoruló obsitosok „szociális hálója” is.

Tóth Sándor nyá. ezredes elsõsorban a nyíregyházi tapasztalatokra alapozva hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca illetékeseinek odafigyelése mellett a jövõben erõsíteni kell a katonanemzedékek közötti szolidaritást, mert e nélkül például a hetven év felettiek életgondjai nehezen oldódnak meg.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes a Hosz képviseletében egyetértett azzal a gondolattal, hogy a nyugállományú katonák néhány szomszédos és NATO tagországokhoz hasonlóan, minden ellátást illetõen kerüljenek a honvédelmi tárca hatáskörébe.

A 2001 elõtt megállapított nyugdíjak - különösen a 75 éven felüliek tekintetében – kerüljenek számottevõ emelésre, és haladéktalanul dolgozzák át a szervezeteik ellátását, támogatását szabályozó dokumentumokat.

Végül a fórumon egyhangúan megfogalmazódott, a megoldások széleskörû feltárásával az illetékesek sürgõsen vizsgálják meg egy 70-100 fõt ellátó honvédségi idõsotthon létrehozásának lehetõségeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.