2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Aktív és méltó idõskort

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:16

Sokáig emlékezetes esemény volt júliusban a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok VII. Országos Fóruma, amelyen lehetõség volt arra is, hogy nem csak a BEOSZ, hanem a Hosz és a HOKOSZ meghívott képviselõi is elmondják észrevételeiket, javaslataikat.

A fórumon sok szó esett a nyugállományú katonák egyesületeinek, klubjainak mûködési gondjairól, de a vissza-visszatérõ kérdés a nyugállományúak életminõségének alakulása volt.

Palásti Ferenc dandártábornok, a HM Személyügyi Fõosztályának vezetõje felszólalásában hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca vezetése továbbra is mindent megtesz a nyugállományú katonák életminõség-javításáért, a nyugállományúakat tömörítõ társadalmi szervezetek támogatásáért és készül az idõsgondozás új stratégiája is. A gondokról szólva Palásti Ferenc elmondta, kudarcként éli meg, hogy az elmúlt öt évben nem sikerült létrehozni a honvédségi nyugdíjasotthont és helyenként szakadozik a rászoruló obsitosok „szociális hálója” is.

Tóth Sándor nyá. ezredes elsõsorban a nyíregyházi tapasztalatokra alapozva hangsúlyozta, hogy a honvédelmi tárca illetékeseinek odafigyelése mellett a jövõben erõsíteni kell a katonanemzedékek közötti szolidaritást, mert e nélkül például a hetven év felettiek életgondjai nehezen oldódnak meg.

Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes a Hosz képviseletében egyetértett azzal a gondolattal, hogy a nyugállományú katonák néhány szomszédos és NATO tagországokhoz hasonlóan, minden ellátást illetõen kerüljenek a honvédelmi tárca hatáskörébe.

A 2001 elõtt megállapított nyugdíjak - különösen a 75 éven felüliek tekintetében – kerüljenek számottevõ emelésre, és haladéktalanul dolgozzák át a szervezeteik ellátását, támogatását szabályozó dokumentumokat.

Végül a fórumon egyhangúan megfogalmazódott, a megoldások széleskörû feltárásával az illetékesek sürgõsen vizsgálják meg egy 70-100 fõt ellátó honvédségi idõsotthon létrehozásának lehetõségeit.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.

  Háború Művészete magazin

Hajnik László, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára Kanadába látogatott, hogy egyeztessen többek között partnerével, Peter Hammerschmidt-tel, a kanadai Nemzetvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős államtitkárával.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.