2023. 06. 01. csütörtök
Tünde
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ne válasszunk magunknak… portfóliót?

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:19

Az Egység olvasói számára is a nyár elején váltak ismertté a „HONVÉD“ Nyugdíjpénztár tavalyi összesített eredményei. A tavaszi küldöttközgyûlésen elhangzott: a hozamok tekintetében úgy az önkéntes, mint a magánpénztári területen az ágazati átlagot meghaladó eredmények születtek, soha nem látott mértékben nõtt a taglétszám és a vagyon. Az idei év legfontosabb feladatai között a pénztár vezetõi a választható portfólió bevezetését nevezték meg. Ezúttal ennek részleteirõl kérdeztük dr. Szenes Zoltánt, a pénztár ügyvezetõ igazgatóját.

– Mi a portfólió-választás lényege?

– Az elmúlt évben Magyarországon is döntés született arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer továbbfejlesztése érdekében bevezetik a választható befektetési portfóliós rendszert. A pénztár a kötelezõ 2009 helyett jövõ év elejétõl tervezi a bevezetést. Mindenkinek fontos, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások milyen hozamokat termelnek. Ennek a gyarapodásnak azonban ma még gátat szab az óvatosság. Azonban a legutóbbi döntés értelmében a magán-nyugdíjpénztárak a korábbi egy helyett több befektetési portfóliót is összeállíthatnak, amelyek közül mindenki kiválaszthatja az életkorának és kockázatviselési hajlandóságának leginkább megfelelõt. A ma még mûködõ hagyományos befektetésialap-csomag helyett 2008-tól három lehetõség – a klasszikus, a kiegyensúlyozott és a növekedési – közül választhatnak majd a pénztártagok.

– Mi az eltérés a három csomag között?

– A különbözõ kockázatú csomagok várható hozamai is eltérõek. A kérdés az, hogy a biztos, de nem túl magas hozamokat nyújtó állampapírok mellé milyen mértékben kerülnek a rövid távon kockázatos, ám hosszabb idõ alatt annál nagyobb hozamokat ígérõ hazai és nemzetközi részvények. A növekedési portfólió tartalmazza majd a legtöbb, rövid távon kockázatos külföldi részvényt, ezt ajánljuk majd azoknak, akiknek még legalább 15 éve van hátra a nyugdíjig. A legmagasabb kockázatú növekedési portfóliót azonban nem választhatják azok, akiknek a nyugdíjig kevesebb, mint öt évük van hátra.

– Eddig a magán-nyugdíjpénztári változásokról beszéltünk. Az önkéntes pénztári ágban nem lesz változás?

– Az új rendszer bevezetése a magánpénztári ágazatban kötelezõ, de az önkéntes ágazatban választható jellegû lesz, a pénztártagok korlátozás nélkül választhatnak a kialakított portfóliók közül. Az óvatosság, persze, itt sem árt. A kockázatosabb konstrukciókat az válassza, akinek elég hosszú ideje van még a nyugdíjig.

V. K. Z.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.