2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ne válasszunk magunknak… portfóliót?

Hosz  |  2007. 08. 03., 21:19

Az Egység olvasói számára is a nyár elején váltak ismertté a „HONVÉD“ Nyugdíjpénztár tavalyi összesített eredményei. A tavaszi küldöttközgyûlésen elhangzott: a hozamok tekintetében úgy az önkéntes, mint a magánpénztári területen az ágazati átlagot meghaladó eredmények születtek, soha nem látott mértékben nõtt a taglétszám és a vagyon. Az idei év legfontosabb feladatai között a pénztár vezetõi a választható portfólió bevezetését nevezték meg. Ezúttal ennek részleteirõl kérdeztük dr. Szenes Zoltánt, a pénztár ügyvezetõ igazgatóját.

– Mi a portfólió-választás lényege?

– Az elmúlt évben Magyarországon is döntés született arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszer továbbfejlesztése érdekében bevezetik a választható befektetési portfóliós rendszert. A pénztár a kötelezõ 2009 helyett jövõ év elejétõl tervezi a bevezetést. Mindenkinek fontos, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítások milyen hozamokat termelnek. Ennek a gyarapodásnak azonban ma még gátat szab az óvatosság. Azonban a legutóbbi döntés értelmében a magán-nyugdíjpénztárak a korábbi egy helyett több befektetési portfóliót is összeállíthatnak, amelyek közül mindenki kiválaszthatja az életkorának és kockázatviselési hajlandóságának leginkább megfelelõt. A ma még mûködõ hagyományos befektetésialap-csomag helyett 2008-tól három lehetõség – a klasszikus, a kiegyensúlyozott és a növekedési – közül választhatnak majd a pénztártagok.

– Mi az eltérés a három csomag között?

– A különbözõ kockázatú csomagok várható hozamai is eltérõek. A kérdés az, hogy a biztos, de nem túl magas hozamokat nyújtó állampapírok mellé milyen mértékben kerülnek a rövid távon kockázatos, ám hosszabb idõ alatt annál nagyobb hozamokat ígérõ hazai és nemzetközi részvények. A növekedési portfólió tartalmazza majd a legtöbb, rövid távon kockázatos külföldi részvényt, ezt ajánljuk majd azoknak, akiknek még legalább 15 éve van hátra a nyugdíjig. A legmagasabb kockázatú növekedési portfóliót azonban nem választhatják azok, akiknek a nyugdíjig kevesebb, mint öt évük van hátra.

– Eddig a magán-nyugdíjpénztári változásokról beszéltünk. Az önkéntes pénztári ágban nem lesz változás?

– Az új rendszer bevezetése a magánpénztári ágazatban kötelezõ, de az önkéntes ágazatban választható jellegû lesz, a pénztártagok korlátozás nélkül választhatnak a kialakított portfóliók közül. Az óvatosság, persze, itt sem árt. A kockázatosabb konstrukciókat az válassza, akinek elég hosszú ideje van még a nyugdíjig.

V. K. Z.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.