2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Komoly igény van a kórházra!

Hosz  |  2007. 11. 28., 16:14

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) november 5-én kihelyezett ülést tartott az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) nagy tanácstermében. A rendezvényen tájékoztató hangzott el az ÁEK mûködésérõl, valamint az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központban végzendõ egészségügyi szolgáltatásokról szóló HM-IRM-ÖTM-PM-PNSZFTNM által készülõ rendeletrõl is. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte, a munkavállalói oldal ügyvivõje Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt.

A HM kabinetfõnöke, dr.Szeredi Péter által megtartott elõterjesztés során elhangzott: többen nem éltek az elõdintézményekbõl történõ áttérés lehetõségével, ehelyett végkielégítéssel távoztak, így jelenleg is mintegy kétszáz üres – fõként nõvér – munkakör van. A kabinetfõnök reményét fejezte ki, hogy a felmondási idõ lejártával többen meggondolják még magukat, és az ÁEK-ben folytatják munkaviszonyukat. Az elõterjesztõ a következõ idõszak komoly feladatának nevezte a bérek és illetmények azonos szintre hozását.

Az ÁEK fõigazgatója, dr. Szilvásy István bevezetõjében megköszönte a HM azon támogatását, melyet az ÁEK munkájának beindításában és mûködtetésének folyamatos fenntartása terén kifejtett és kifejt, majd az általános helyzetkép vázolása során – egyebek mellett – kifejtette, hogy az átlagos betegellátási idõ 5,1 nap, a napi beteg-ellátotti szám pedig 4500 körül mozog, emellett a tervezhetõ járóbeteg-ellátás is azt jelzi: komoly igény van a kórházra.

- A 24 órán át mûködõ súlyponti kórház vezetése stabil, az elõdintézmények vezetõibõl összeállt team a beosztotti állomány tagjai is Budapest egészségügyi szürke állományának javát képezik, ismert és elismert fõorvosok, professzorok vezetik az osztályokat, és mi büszkék vagyunk rájuk – mondta a fõigazgató.

Az elõterjesztés után Kónya Péter FRDÉSZ elnök mondta el az általános véleményt.

- Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen Grósz tábornokkal már folytattam személyes egyeztetést az ÁEK ügyében. Az óriási embertömeg, statisztikai adatok hallatán felmerül a félelem, hogy el tudja-e látni – a megszokott magas szinten – feladatát a kórház. Nagy sorban állások tapasztalhatók, a megígért beléptetõ kapuk közül csak egy mûködik jelenleg. A széleskörû társadalmi kontroll miatt szükséges, hogy az ÁEK felügyelõ tanácsába tagokat delegálhassanak a reprtezentatív szakszervezetek – mondta Kónya Péter FRDÉSZ elnök.

Ezt követõen - az ügy szerteágazottságára és fontosságára való tekintettel - a fegyveres és renvédelmi szervek szakszervezeteinek egy-egy szóvivõje mondta el az ÁEK mûködésével kapcsolatos tapasztalatokat, problémákat. Hozzászólásaikban többen is azt hangsúlyozták, hogy induljon be az ÁEK érdekegyeztetõ fórumának munkája. A szakszervezetek vezetõi által felvetett problémákra történõ válaszadás, az elõterjesztés elfogadása után Kónya Péter az elõzõ SZÉF ülésen megfogalmazott kérésekre történõ reakciókat sürgette.

Konzultációs tárgyalás az ÁEK-ban

Az Állami Egészségügyi Központ fõigazgatója, dr. Szilvásy István az ÁEK munkavállalói oldalát képviselõ érdekképviseleti szervek meghívásával  november 13-ára – dr. Szeredi Péter HM kabinetfõnök jelenlétében - konzultációs tárgyalást kezdeményezett. A szociális partnerek körében a Honvédszakszervezetet a megbeszélésen Szincsák Gyula alelnök és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetõ képviselte.

A nagyszámban jelenlévõ szakszervezeti tömörülések rövid bemutatkozását követõ érdemi tárgyaláson sor került a legégetõbb egészségügyi ellátási szakmai kérdések megbeszélésén túl az érintett állomány bérfelzárkóztatási, valamint az érdekképviseleti szervek reprezentativitási problematikájának megvitatására is.

Az ÁEK vezetése – a szakszervezetek teljes egyetértésével találkozva – javaslatot tett egy külön érdekegyeztetõ tanács létrehozására, melyre vonatkozó tervezetet 2007. december hó elsõ hetében juttatják el az érintettek részére.

M. M.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.