2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Komoly igény van a kórházra!

Hosz  |  2007. 11. 28., 16:14

A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) november 5-én kihelyezett ülést tartott az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) nagy tanácstermében. A rendezvényen tájékoztató hangzott el az ÁEK mûködésérõl, valamint az MH Radó György Honvéd Egészségügyi Központban végzendõ egészségügyi szolgáltatásokról szóló HM-IRM-ÖTM-PM-PNSZFTNM által készülõ rendeletrõl is. A Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök és Szincsák Gyula alelnök képviselte, a munkavállalói oldal ügyvivõje Kónya Péter FRDÉSZ elnök volt.

A HM kabinetfõnöke, dr.Szeredi Péter által megtartott elõterjesztés során elhangzott: többen nem éltek az elõdintézményekbõl történõ áttérés lehetõségével, ehelyett végkielégítéssel távoztak, így jelenleg is mintegy kétszáz üres – fõként nõvér – munkakör van. A kabinetfõnök reményét fejezte ki, hogy a felmondási idõ lejártával többen meggondolják még magukat, és az ÁEK-ben folytatják munkaviszonyukat. Az elõterjesztõ a következõ idõszak komoly feladatának nevezte a bérek és illetmények azonos szintre hozását.

Az ÁEK fõigazgatója, dr. Szilvásy István bevezetõjében megköszönte a HM azon támogatását, melyet az ÁEK munkájának beindításában és mûködtetésének folyamatos fenntartása terén kifejtett és kifejt, majd az általános helyzetkép vázolása során – egyebek mellett – kifejtette, hogy az átlagos betegellátási idõ 5,1 nap, a napi beteg-ellátotti szám pedig 4500 körül mozog, emellett a tervezhetõ járóbeteg-ellátás is azt jelzi: komoly igény van a kórházra.

- A 24 órán át mûködõ súlyponti kórház vezetése stabil, az elõdintézmények vezetõibõl összeállt team a beosztotti állomány tagjai is Budapest egészségügyi szürke állományának javát képezik, ismert és elismert fõorvosok, professzorok vezetik az osztályokat, és mi büszkék vagyunk rájuk – mondta a fõigazgató.

Az elõterjesztés után Kónya Péter FRDÉSZ elnök mondta el az általános véleményt.

- Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen Grósz tábornokkal már folytattam személyes egyeztetést az ÁEK ügyében. Az óriási embertömeg, statisztikai adatok hallatán felmerül a félelem, hogy el tudja-e látni – a megszokott magas szinten – feladatát a kórház. Nagy sorban állások tapasztalhatók, a megígért beléptetõ kapuk közül csak egy mûködik jelenleg. A széleskörû társadalmi kontroll miatt szükséges, hogy az ÁEK felügyelõ tanácsába tagokat delegálhassanak a reprtezentatív szakszervezetek – mondta Kónya Péter FRDÉSZ elnök.

Ezt követõen - az ügy szerteágazottságára és fontosságára való tekintettel - a fegyveres és renvédelmi szervek szakszervezeteinek egy-egy szóvivõje mondta el az ÁEK mûködésével kapcsolatos tapasztalatokat, problémákat. Hozzászólásaikban többen is azt hangsúlyozták, hogy induljon be az ÁEK érdekegyeztetõ fórumának munkája. A szakszervezetek vezetõi által felvetett problémákra történõ válaszadás, az elõterjesztés elfogadása után Kónya Péter az elõzõ SZÉF ülésen megfogalmazott kérésekre történõ reakciókat sürgette.

Konzultációs tárgyalás az ÁEK-ban

Az Állami Egészségügyi Központ fõigazgatója, dr. Szilvásy István az ÁEK munkavállalói oldalát képviselõ érdekképviseleti szervek meghívásával  november 13-ára – dr. Szeredi Péter HM kabinetfõnök jelenlétében - konzultációs tárgyalást kezdeményezett. A szociális partnerek körében a Honvédszakszervezetet a megbeszélésen Szincsák Gyula alelnök és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetõ képviselte.

A nagyszámban jelenlévõ szakszervezeti tömörülések rövid bemutatkozását követõ érdemi tárgyaláson sor került a legégetõbb egészségügyi ellátási szakmai kérdések megbeszélésén túl az érintett állomány bérfelzárkóztatási, valamint az érdekképviseleti szervek reprezentativitási problematikájának megvitatására is.

Az ÁEK vezetése – a szakszervezetek teljes egyetértésével találkozva – javaslatot tett egy külön érdekegyeztetõ tanács létrehozására, melyre vonatkozó tervezetet 2007. december hó elsõ hetében juttatják el az érintettek részére.

M. M.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.