2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

HÉF: Egyszeri juttatást kért a munkavállalói oldal

Hosz  |  2007. 11. 28., 16:16

Tekintettel az állomány rendkívüli leterheltségére, minimálisan kétheti illetménynek megfelelõ egyszeri juttatást kérnek az érdekvédõk – hangzott el napirend elõtt a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) ülésén. Az érdekegyeztetõ fórum – november 21-i – plenáris ülésén a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, Szincsák Gyula alelnök, Szoboszlai Endre elnökségi tag és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivõ képviselte.

Az ülésen a honvédelmi minisztert dr. Vadai Ágnes államtitkár képviselte, a fórum soros elnöke Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti fõosztályvezetõje volt, a munkaadói oldal ügyvivõje Csák Gábor mérnök dandártábornok, míg a munkavállalói oldalé Breuer László, a Hodosz vezetõ titkára volt.

Napirend elõtt a honvédelmi miniszternek - a munkavállalói oldal által - írt  levelet ismertették, amelyben - tekintettel az állomány idei rendkívüli feladatvégrehajtására - kérték, hogy a teljes személyi állomány

minimálisan kétheti bérnek megfelelõ összegûegyszeri juttatásban részesüljön,

még Karácsony elõtt. Sulyok ezredes elmondta, hogy a HM megvizsgálja a lehetõségeket, s a döntés elõtt egyeztetni fog a szakszervezetekkel.

A Hosz elnöke – ugyancsak napirend elõtt – megkérdezte, hogy a nagytarcsai nõtlenszálló megszûnésérõl miért nem tájékoztatta idõben a munkaadó az érintetteket. Csák Gábor dandártábornok elismerte, hogy valóban eljárási hiba történt, de – remélhetõleg – a november 21-i, a Hosz kezdeményezésére létrejött nagytarcsai lakossági fórum megoldja a problémákat.

Az aktuális haderõszervezési feladatokról Grõb János ezredes, a HM haderõtervezési fõosztályának osztályvezetõje írásban tájékoztatta a megjelenteket. Az elõterjesztésre reagáló Szincsák Gyula alelnök kérdésére a HM személyzeti fõosztályvezetõje elmondta, hogy ma már nincs gond a toborzással, hosszú sorokban várakoznak a jelentkezõk a szerzõdéses legénységi beosztások betöltésére.

A honvéd egészségügy rendszerérõl, az intézményi rendszer átalakulásáról elhangzott információk után, a NATO Kiválósági Központtal kapcsolatban dr. Halasi Zsuzsanna, az MH HEK képviselõje elmondta, hogy ezen a héten zajlik a NATO országok honvéd egészségügyi fõnökeinek tanácskozása. Szincsák Gyula alelnök elmondta, hogy a hozzátartozók igazolvánnyal történõ ellátása megkönnyítené az ellátások igénybevételét.

A nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok VII. Országos Fóruma állásfoglalásával kapcsolatosan kialakított szakértõi véleményt Szabó József ezredes, a HM tervezési és koordinációs fõosztályvezetõ-helyettese terjesztette elõ. A BEOSZ elnöke, Sipos Géza ezredes felszólalásában több kifogást is megemlített, ezek után a munkavállalói oldal ügyvivõje azt javasolta, hogy a napirendi téma tárgyalása szakértõi szinten folytatódjon. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke, Szoboszlai Endre elmondta: jó lenne, ha a munkavállalói oldal véleményének fejlõdését értékelve - amennyiben szívügyének tekinti a tárca - a munkaadói oldal is elmozdulna a megfelelõ irányba.

A katonai objektumok üzemeltetésével, fenntartásával és õrzésvédelmével kapcsolatos tevékenységrõl Juhász István vezérõrnagy, a HM hadmûveleti és kiképzési fõosztályvezetõje elõterjesztésében elmondta, hogy a külsõ cégekkel végeztetett tevékenység nem kerül többe, mintha azt a szerzõdéses katonák végeznék, sõt az egyenruhásoknak még szabadidõt is biztosítani kellene a hétvégi szolgálatokért. A Hosz alelnöke hozzászólásában elmondta: a költséghatékony mûködtetés ellenére a szolgáltatásokra rendelkezésre álló pénzösszeg szûkös.

A fizikai alkalmasság követelményeirõl, a kategóriák közötti és testnevelési normákkal való összefüggésekrõl szintén Juhász vezérõrnagy adott tájékoztatót. A honvéd egészségügy állapítja meg a követelményeket, ám az egységes értelmezés érdekében szakértõi egyeztetésre van szükség – mondta a fõosztályvezetõ. Szincsák Gyula reakciójában elmondta: sok esetben azt sem tudni, hogy milyen felmérésen és miért vesznek részt a katonák.

A Magyar Honvédség Béketámogató mûveletekben való részvételének 2008-2010 közötti tervérõl Domján László ezredes, az MH Mûveleti Központ parancsnok-helyettese elmondta: a 2008-as esztendõ lépésváltásnak tekinthetõ. Az ezredes – ezt követõen – tájékoztatott a nemzetközi (iraki, afganisztáni, balkáni és csádi) szerepvállalás továbbfejlõdésérõl is. Elhangzott, hogy a Magyar Köztársaság 1500 fõs ambíciószintjét is újra kell gondolni. Mészáros Géza, a Hosz elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a HM és az MH vezetése biztosítja – a kétoldalú megállapodásnak megfelelõen –, hogy a szakszervezeti vezetõk kijussanak a külföldön szolgáló magyar katonák közé. Ezt követõen a Hosz kongresszus helyi megbízotti funkció létrehozásáról szóló határozatáról is informálta a munkaadói oldal szereplõit.

A 2008. évi költségvetés tervezete, különös tekintettel a személyi juttatások kérdéseire és az érdekvédelmi szervezetek 2008. évi támogatására címmel Sulyok János ezredes, a HM KPÜ vezérigazgatója tartott tájékoztatást. Kiemelte, hogy a beterjesztett javaslat pontosítása a 2008. évi kereset-megállapodás aláírásáig minden bizonnyal megtörténik majd. A munkavállalói oldal véleményét megfogalmazó Breuer László – egyebek mellett – elmondta, hogy a 2008. évi bérmegállapodásban ugyanazon illetményelemnek szerepelnie kell, mint amit a 2007. éviben már rögzítettek. Amennyiben a köztisztviselõkhöz hasonlóan a katonák teljesítmény-elismerése is eléri az egyhavi illetménynek megfelelõ szintet, akkor nem fogunk csalódni – tette hozzá Szincsák Gyula Hosz alelnök.

A honvédelmi tárca megújuló honlapjának bemutatásáról Orgovány István, a HM Zrínyi Kommunikációs és Szolgáltató Kht. ügyvezetõje, valamint dr. Draveczki Ádám, a honvedelem.hu fõszerkesztõje tájékoztatta a fórum résztvevõit.

A HÉF legközelebb december 19-én tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.