2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Társadalmi Szolidaritás Napja: Ilyen még nem volt!

Hosz  |  2007. 11. 28., 16:20

Ilyen még nem volt – röviden így értékelte a Társadalmi Szolidaritás Napját Gaskó István. A mintegy tízezer résztvevõvel lebonyolított tüntetés után a lapunknak nyilatkozó LIGA elnök szerint a – november 21-i - Kossuth téri demonstráció, nagygyûlés valószínûleg a magyar érdekvédelmi mozgalom egyik legjelesebb napjaként kerülhet be a történelembe, hiszen hosszú idõ után elõször voltak képesek összefogni a civil és érdekvédelmi szervezetek.

A vasutasok hatórás sztrájkja mellett az ország két megyéjében és számos termelõegységében munkabeszüntetéssel tiltakoztak a kormány egészségügyi politikája, a társadalombiztosítás privatizációja és a nyugdíjtörvények kedvezõtlen módosítása miatt.

Budapesten, a TUNGSRAM újpesti gyára elõtt – november 21-én délután – több százan fejezték ki elégedetlenségüket a cég munkahely leépítése miatt, amely elsõsorban a kisvárdai és a váci üzemeket érinti. Ezen az eseményen is felszólalt Gaskó István, aki az összefogás, a szolidaritás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Este, a Kossuth téri nagygyûlés elõtt az elõzõ napok – demonstrációs elõkészületeit feldolgozó – híradásait láthattak a gyülekezõk. Ezt követõen pedig – a Himnusz után – a LIGA által meghirdetett akcióhoz csatlakozott civil szervezeteket és a sztrájkban részt vett szakszervezeteket köszöntötték. Miután Alper László, a LIGA elnökségi tagja a gyõri RÁBA gyárban lezajlott egyórás figyelmeztetõ sztrájkról beszámolt, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség fõtitkára, Guy Ryder 168 millió ember nevében írt támogató levelét olvasták fel.

A hozzászólók között elsõként a mikrofonhoz lépõ Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy prédák vagyunk a multi szervezetek és vállalkozások elõtt, s reformokra hivatkozva kétszer akarják megcsapolni egyébként is szûkös jövedelmünket.

Gaskó István beszédében – egyebek mellett – kiemelte: a szolidaritás hiánycikké vált Magyarországon, a Kormány most a legsúlyosabb csapást kívánja mérni az emberekre, mi vagyunk a rendszerváltás legnagyobb kárvallottjai. A LIGA elnöke elmondta, hogy a kollégák az egzisztenciájukat kockáztatva – méltóságteljesen és mértéktartó módon – álltak ki a munkavállalók érdekeiért. Történelmet írunk, hiszen eredményes sztrájkok után még egyszer sem volt ekkora tüntetés. A LIGA elnöke szerint a törésvonal a pénztár-privatizálók és az azt ellenzõk között áll. Az egészségügyi kerekasztal kidolgozta az alternatívát, azt kell támogatni – mondta, majd hangos szóval, NEM AKARJUK-at kiáltva zárta beszédét.   

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az egészségügy és a társadalombiztosítás alapjait akarják kirabolni a privatizációval – a közpénzünket azonban nem adhatjuk oda.

Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke - miután tapsot kért a tüntetõknek - a magyar családok nevében elmondta: végre valami megmozdult, létalapunk a szolidaritás. Hatalmas az összefogás, mert egyet akarunk. A civil szféra is politizál, a köz ügyeivel foglalkozik, de nem pártpolitizál. Nagy baj van, szociális válság van kibontakozóban. Ha nem vonja vissza a Kormány a törvénytervezetet, akkor folytatnunk kell a tiltakozást – gyermekeink érdekében is – tette hozzá a NOE elnöke.  

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum elnöke szerint kötelességünk kiállni emberi és társadalmi jogainkért.

Bagi Béla, a MAGOSZ alelnöke azzal kezdte mondandóját, hogy úgy érzi magát, mint 2005 márciusában, a gazdatüntetések idején. Vészhelyzet alakult ki, s ezt a Kormány idézte elõ, az OEP kasszájában lévõ pénz valódi tulajdonosa a nép – mondta az alelnök.

Váradi Tibor, a TB Mentõk szervezet nevében arról szólt, hogy együtt kell tartani a társadalombiztosításból befolyó összeget, hiszen a privatizáció csökkenti a szolidaritást is. Ne a profit, hanem az ember legyen a fontos.

Kajner Péter, az Élõlánc elnökségi tagja is azt hangsúlyozta, hogy a TB vagyon nem a Kormányé, hanem a magyar embereké.

Ezt követõen Kónya Péter, a LIGA társelnöke ismertette a Kiáltvány szövegét.

Ma, november 21-én, a ,,Társadalmi Szolidaritás Napján”, a LIGA szakszervezetek által a Munkástanácsok Országos Szövetségével, a támogató szakszervezetekkel, a szakmai kamarákkal és civil szervezetekkel összefogásban szervezett demonstráció résztvevõi az alábbi Kiáltványt fogadták el:

1. Követeljük, hogy a Kormány vonja vissza az egész magyar társadalmat érintõ egészségbiztosítás privatizációját tartalmazó törvénytervezetet, követeljük a tényleges társadalmi egészségbiztosítás megteremtését!

2. Követeljük, hogy a Kormány nyújtson be törvénytervezetet a jelenleg hatályos nyugdíjszámítási szabályok fenntartására, és valamennyi, egészségre ártalmas munkakörben dolgozónak biztosítsa a korkedvezményes nyugdíj lehetõségét!

3. Követeljük, hogy a Kormány érdemi társadalmi párbeszédet folytasson a munkavállalók gazdasági és szociális érdekeit érintõ minden fontos kérdésrõl!

A tüntetés végén a Szózatot énekelte el a mintegy tízezer résztvevõ.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.

  Háború Művészete magazin

Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.