2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:33

Optimalizált együttmüködés

A hivatásos és szerzõdéses katonák érdekében optimalizálni kell az együttmûködést a Magyar Honvédség Összhaderõnemi Parancsnoksága (MH ÖHP) és a Honvédszakszervezet (Hosz)között, illetve tovább kell folytatni a már jól kialakult szakmai kontaktust - többek között ezt emelte ki január 22-i találkozóján Tömböl László altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka és Mészáros Géza, a Hosz elnöke. A találkozón részt vett az MH ÖHP parancsnoki irodavezetõje és a Hosz kommunikációs ügyvivõje is.

 Az MH ÖHP parancsnoka és a Hosz elnöke megbeszélést folytatott - egyebek mellett - a küszöbön álló személyi beszélgetések lebonyolításáról is. Tömböl altábornagy - miután a január 21-i miniszteri értekezletrõl is tájékoztatott röviden - kijelentette: nincs különbözõ mérce, mindenki a leghumánusabb elbírálásban fog részesülni, ugyanakkor egy katonai szervezet mûködõképességét sem lehet veszélyeztetni! Az eszmecserén az is elhangzott, hogy a Hosz és az MH ÖHP jogelõdjével kialakult jó kapcsolatra alapozva - a hivatásos és szerzõdéses katonák érdekében - a jól bevált szakmai kontaktust szem elõtt tartva, optimalizálni kell a hatályban lévõ együttmûködési megállapodást.  (A két szervezet szakemberei hamarosan nekilátnak a kidolgozó munkának, az aláírásra pedig még tavasszal sor kerülhet - a szerk.)

A Hosz elnöke - ezt követõen - a legfontosabb, a nyugdíj- és illetményrendszerrel, valamint a Hjt. módosításával és a pótlékrendszerrel kapcsolatos egyeztetések állásáról tájékoztatta vendéglátóját, majd azt hangsúlyozta, hogy a reprezentatív katona-szakszervezet újfajta jelenlétet szeretne megvalósítani a katonai alakulatoknál. A terveket, a Hosz elnökének elgondolásait Tömböl altábornagy támogatta, majd azt kérte, hogy a Hosz - az eddigi parancsnoki javaslatokat hangsúlyozandó - járjon közbe a különleges mûveleti pótlék bevezetése érdekében. A találkozó végén Mészáros Géza Hosz elnök parancsnoki beosztásához sok sikert kívánva, ajándéktárgyat adományozott Tömböl László altábornagynak.

 

Tájékoztató az Egészségügyi Kiképző Központnál

A Haderõreform 2007 szervezeti változásaival összefüggõ második fordulós személyi beszélgetésekre felkészítõ tájékoztatás volt január 23-án, az MH Egészségügyi Kiképzõ Központnál. A tájékoztatót Takács István budapesti területi ügyvivõ tartotta.

Az elõadót (e sorok íróját) Paliczáné Juhász Henrietta, a katonai szervezet önálló csoportvezetõje hívta meg, hogy az állomány felkészítést kaphasson a közeljövõben végrehajtandó személyi beszélgetések várható kimenetelérõl, az érintettek választási lehetõségeirõl, az egyes helyzetekben teendõikrõl. Szó volt az ide vonatkozó jogszabályokról, intézkedésekrõl, a 2006. év végén lezajlott személyi beszélgetések tapasztalatairól.

A közel másfél órás rendezvény végén számos kérdésre adódott válasz, a szolgálati nyugállományba helyezésrõl, a felmentésrõl, a szerzõdéses katonák lehetõségeirõl. Kérdések merültek fel az illetményrendszer változásának jelenlegi helyzetérõl, utazási költségtérítésrõl, albérleti támogatásról.

A Honvédszakszervezet ismét felkészült a személyi beszélgetésekre, úgy az elsõ, de a második-harmadik körös fordulókra is. Segítjük az alapszervezeti- önálló csoportvezetõk felkészülését, külön kérésre a lehetõségek függvényében személyes képviseletet biztosítunk tagjaink részére. Ismét mûködik a szakértõi csapatunk, akik telefonon nyújtanak segítséget tisztségviselõink részére, akár a személyi beszélgetések közben, ha a Hosz tagunk a rendelkezéseket nem ismerve, váratlan helyzetbe kerülne.

            T.I.

Interjú a Magyar Honvédnak

A Magyar Honvéd címû magazinnak adott interjút Mészáros Géza. A Honvédszakszervezet elnöke M.Tóth György fõszerkesztõ-helyettes kérdéseire válaszolva többek között a Hosz jelenlegi, legfontosabb feladatairól, a HÉF-en elért eredményekrõl, valamint a nemzetközi és a hazai szövetségi - EUROMIL, LIGA és FRDÉSZ - kapcsolatokról beszélt. Az interjú a Magyar Honvéd február 2-i számában jelent meg.

OÉT: Továbbra sincs döntés

Tavaly október óta nem sikerül megegyezni az országos béremelési ajánlásról az Országos Érdekegyeztetõ Tanácsban (OÉT), bár a szakszervezeti oldal 6-8 százalékra csökkentette egy héttel ezelõtti 6-9 százalékos igényét, a munkáltatói oldal pedig a 4-8 százalékos ajánlatát 5-8 százalékra emelte.

A tárgyalás elején a kormányzati oldal javasolta kompromisszumként az 5-8 százalékos mértéket, de ezt a szakszervezetek nem tudták elfogadni. Hivatkoztak arra, hogy az 5 százalékos emelés még az inflációt sem fedezi.

Mivel lapzártánkig nem született megegyezés az országos béremelési ajánlásról, noha a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók képviselõinek elképzelései közeledtek, leghamarabb azonban csak - lapzártánk idején - január 31-én születhetett megállapodás.

 

Megemlékezés a doni hősökről

A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) Veszprém Megyei Szervezete, a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprémben települt katonai szervezetek közremûködésével kegyeleti ünnepséget szervezett a 64 évvel ezelõtti Doni-áttörés során hõsi halált halt volt Magyar Királyi veszprémi 4/III., 34/III. zászlóaljak honvédei és munkaszolgálatosai emlékére.

Az ünnepség elsõ részében megkoszorúzták a 4/III. zászlóalj emléktábláját. Koszorút helyezett el a veszprémi önkormányzat, a veszprémi helyõrség alakulatainak parancsnokai, a Magyar Veterán Repülõk és Ejtõernyõsök Szövetségének elnöke, valamint a MATASZ Veszprém Megyei Szervezet elnöke.

A második részben ökumenikus istentiszteletre gyûltek össze a katonák és hozzátartozóik a veszprémi székesegyházban. Az ünnepség gyertyagyújtással kezdõdött, fehér és piros színû gyertyák jelképezték a fagyhalált, és a harc közben elesett honvédek szenvedéseit. A Himnusz elhangzása után Hegedûsné Kádár Veronika zls. elszavalta Bujdosó Ágnes Don kanyar címû versét. Utána dr. Márffy Gyula veszprémi érsek, Oláh Emil õrnagy, református tábori lelkész és Izsó Zoltán evangélikus lelkész  mondták el hálaadó imájukat. Ezt követõen e sorok írója a MATASZ veszprémi szervezetének elnöke mondta el hadtörténeti visszaemlékezését.

A megemlékezés a Szózat és a Magyar Takarodó hangjaival ért véget.

Kovács László nyá. honvéd alezredes

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.