2024. 04. 23. kedd
Béla
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjpénztári tervek

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:36

Kiemelkedő létszám- és vagyongyarapodás A „HONVÉD” Nyugdíjpénztár fennállása óta a legjelentõsebb létszámgyarapodását könyvelheti el. December 31-ig csaknem 5300-an léptek be vagy léptek át az önkéntes és a magánpénztári ágazatba, s a taglétszám elérte a 62 ezer fõt. Az év végéig mért vagyongyarapodás pedig meghaladja a 11.6 milliárd forintot. Eredményekrõl és tervekrõl beszélgettünk az év elején Dr. Szenes Zoltánnal, a pénztár ügyvezetõ igazgatójával.

– Milyen terveik vannak a 2007-es évre?

– A legfontosabb feladatunk továbbra is a létszámnövekedés fenntartása és fokozása, amely megfelelõképpen ellensúlyozhatja a szervezetek átalakítása kapcsán növekvõ kiáramlást. Tartalékaink pedig szinte minden területen vannak, de az elmúlt évi tapasztalatok azt mutatják, a leghatékonyabban mozgósítható tartalékokat a családtagok jelentik. A két pénztári ág párhuzamosságait kiszûrve mintegy 43 ezer családban vagyunk jelen. Egy-egy családon belül – a közeli hozzátartozókat is számba véve – sokszoros tartalékaink lehetnek. Mindezek alapján az Igazgatótanács 2007-et a családok évének nyilvánította.

– Milyen konkrét terveik vannak a családok mozgósítására?

– A tavaszi közgyûlés elé visszük a javaslatot, hogy induljon el egy úgynevezett junior program. Ez azt jelenti, hogy pénztártagjaink fiatalkorú gyermekeiket is beléptethetik, mégpedig csökkentett tagdíjjal. Ezzel az a célunk, hogy mire a fiatalok önálló pénztártaggá válhatnak, már legyen a számlájukon megtakarítás, így jó értelemben véve kicsit magunkhoz kötjük õket.

– Milyen változások várhatók még 2007-ben?

– Ez év közepétõl tervezzük megszólítani tagjainkat a 2008 elejétõl bevezetésre tervezett választható portfólió ügyében. A törvény erre már az idén lehetõséget biztosítana, azonban a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a pénztárak számára a kötelezõ limiteket kell, hogy meghatározza, még várat magára.

– Mit jelent a választható portfólió fogalma?

– A tervek szerint a jelenlegi, hagyományos és egységes befektetésialap-csomag helyett három lehetõség közül választhatnak majd tagjaink. E három csomag alapvetõen abban különbözik egymástól, hogy a várhatóan alacsony, de biztos hozamokat nyújtó állampapír-arányt milyen mértékben egészítik ki a rövid távon kockázatos, ám annál nagyobb hozamokat ígérõ hazai és nemzetközi részvények. Ebbõl következõen nevezzük õket „klassszikus”, „kiegyensúlyozott”, illetve „növekedési” portfóliónak. Az utóbbi tartalmazza majd a legtöbb, rövid távon kockázatos hazai és külföldi részvényt, ám kollégáink ezt ajánlják majd azoknak, akiknek még legalább 15 éve van hátra a nyugdíjig. A választható portfóliót mindkét pénztári ágban 2008. január 1-jétõl tervezzük bevezetni.

V. K. Z.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!

  Háború Művészete magazin

Május első hetében rendezik meg a Maláj Királyi Haditengerészet napját, melyre már javában zajlik a felkészülés: a mai napi gyakorlás során, 2024. április 23-án, két forgószárnyas ütközött össze és zuhant le.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.