2023. 09. 22. péntek
Móric
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjpénztári tervek

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:36

Kiemelkedő létszám- és vagyongyarapodás A „HONVÉD” Nyugdíjpénztár fennállása óta a legjelentõsebb létszámgyarapodását könyvelheti el. December 31-ig csaknem 5300-an léptek be vagy léptek át az önkéntes és a magánpénztári ágazatba, s a taglétszám elérte a 62 ezer fõt. Az év végéig mért vagyongyarapodás pedig meghaladja a 11.6 milliárd forintot. Eredményekrõl és tervekrõl beszélgettünk az év elején Dr. Szenes Zoltánnal, a pénztár ügyvezetõ igazgatójával.

– Milyen terveik vannak a 2007-es évre?

– A legfontosabb feladatunk továbbra is a létszámnövekedés fenntartása és fokozása, amely megfelelõképpen ellensúlyozhatja a szervezetek átalakítása kapcsán növekvõ kiáramlást. Tartalékaink pedig szinte minden területen vannak, de az elmúlt évi tapasztalatok azt mutatják, a leghatékonyabban mozgósítható tartalékokat a családtagok jelentik. A két pénztári ág párhuzamosságait kiszûrve mintegy 43 ezer családban vagyunk jelen. Egy-egy családon belül – a közeli hozzátartozókat is számba véve – sokszoros tartalékaink lehetnek. Mindezek alapján az Igazgatótanács 2007-et a családok évének nyilvánította.

– Milyen konkrét terveik vannak a családok mozgósítására?

– A tavaszi közgyûlés elé visszük a javaslatot, hogy induljon el egy úgynevezett junior program. Ez azt jelenti, hogy pénztártagjaink fiatalkorú gyermekeiket is beléptethetik, mégpedig csökkentett tagdíjjal. Ezzel az a célunk, hogy mire a fiatalok önálló pénztártaggá válhatnak, már legyen a számlájukon megtakarítás, így jó értelemben véve kicsit magunkhoz kötjük õket.

– Milyen változások várhatók még 2007-ben?

– Ez év közepétõl tervezzük megszólítani tagjainkat a 2008 elejétõl bevezetésre tervezett választható portfólió ügyében. A törvény erre már az idén lehetõséget biztosítana, azonban a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a pénztárak számára a kötelezõ limiteket kell, hogy meghatározza, még várat magára.

– Mit jelent a választható portfólió fogalma?

– A tervek szerint a jelenlegi, hagyományos és egységes befektetésialap-csomag helyett három lehetõség közül választhatnak majd tagjaink. E három csomag alapvetõen abban különbözik egymástól, hogy a várhatóan alacsony, de biztos hozamokat nyújtó állampapír-arányt milyen mértékben egészítik ki a rövid távon kockázatos, ám annál nagyobb hozamokat ígérõ hazai és nemzetközi részvények. Ebbõl következõen nevezzük õket „klassszikus”, „kiegyensúlyozott”, illetve „növekedési” portfóliónak. Az utóbbi tartalmazza majd a legtöbb, rövid távon kockázatos hazai és külföldi részvényt, ám kollégáink ezt ajánlják majd azoknak, akiknek még legalább 15 éve van hátra a nyugdíjig. A választható portfóliót mindkét pénztári ágban 2008. január 1-jétõl tervezzük bevezetni.

V. K. Z.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 07. 10., 10:55
2023. június 22-én a GFM Foglalkoztatás-felügyeleti Irányítási Főosztálya tájékoztatást adott ki a rendkívüli hőségben történő munkavégzés szabályairól. Miskéri László, a LIGA Szakszervezetek munkavédelmi szakértője szerint a folyadékveszteség pótlása elengedhetetlen.
2023-08-28 10:30:20
A V4 tagországok az EUROMIL képviselőivel kiegészülve idén Szlovákiában tartják soron következő éves szakmai konferenciájukat
2023-08-28 09:44:54
Szeptember 02-án következő állomásához ér a 175. éves a Magyar Honvédség programsorozatunk. Ezen a napon kerül megtartásra az Úri Libaterelő túra, ahol a Hosz tagokat és a katonai nevezőket az alaklomhoz illő ajándékkal lepjük meg.
2023-08-18 07:51:02
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából tartott Fáy túra beszámolóját Tiger Zoltán tagtársunk "szemüvegén át" olvashatják az érdeklődők
2023-07-11 11:06:10
A Honvédszakszervezet 2023. 07. 08-án a Budapesttől alig 65 km-re található Ceglédi Gyógy- és Strandfürdő, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén tartotta a szakszervezeti fürdőnap rendezvényét a Magyar Honvédség 175. évfordulójára kiírt programsorozat keretében…

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.