2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjpénztári tervek

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:36

Kiemelkedő létszám- és vagyongyarapodás A „HONVÉD” Nyugdíjpénztár fennállása óta a legjelentõsebb létszámgyarapodását könyvelheti el. December 31-ig csaknem 5300-an léptek be vagy léptek át az önkéntes és a magánpénztári ágazatba, s a taglétszám elérte a 62 ezer fõt. Az év végéig mért vagyongyarapodás pedig meghaladja a 11.6 milliárd forintot. Eredményekrõl és tervekrõl beszélgettünk az év elején Dr. Szenes Zoltánnal, a pénztár ügyvezetõ igazgatójával.

– Milyen terveik vannak a 2007-es évre?

– A legfontosabb feladatunk továbbra is a létszámnövekedés fenntartása és fokozása, amely megfelelõképpen ellensúlyozhatja a szervezetek átalakítása kapcsán növekvõ kiáramlást. Tartalékaink pedig szinte minden területen vannak, de az elmúlt évi tapasztalatok azt mutatják, a leghatékonyabban mozgósítható tartalékokat a családtagok jelentik. A két pénztári ág párhuzamosságait kiszûrve mintegy 43 ezer családban vagyunk jelen. Egy-egy családon belül – a közeli hozzátartozókat is számba véve – sokszoros tartalékaink lehetnek. Mindezek alapján az Igazgatótanács 2007-et a családok évének nyilvánította.

– Milyen konkrét terveik vannak a családok mozgósítására?

– A tavaszi közgyûlés elé visszük a javaslatot, hogy induljon el egy úgynevezett junior program. Ez azt jelenti, hogy pénztártagjaink fiatalkorú gyermekeiket is beléptethetik, mégpedig csökkentett tagdíjjal. Ezzel az a célunk, hogy mire a fiatalok önálló pénztártaggá válhatnak, már legyen a számlájukon megtakarítás, így jó értelemben véve kicsit magunkhoz kötjük õket.

– Milyen változások várhatók még 2007-ben?

– Ez év közepétõl tervezzük megszólítani tagjainkat a 2008 elejétõl bevezetésre tervezett választható portfólió ügyében. A törvény erre már az idén lehetõséget biztosítana, azonban a pénzügyminisztériumi rendelet, amely a pénztárak számára a kötelezõ limiteket kell, hogy meghatározza, még várat magára.

– Mit jelent a választható portfólió fogalma?

– A tervek szerint a jelenlegi, hagyományos és egységes befektetésialap-csomag helyett három lehetõség közül választhatnak majd tagjaink. E három csomag alapvetõen abban különbözik egymástól, hogy a várhatóan alacsony, de biztos hozamokat nyújtó állampapír-arányt milyen mértékben egészítik ki a rövid távon kockázatos, ám annál nagyobb hozamokat ígérõ hazai és nemzetközi részvények. Ebbõl következõen nevezzük õket „klassszikus”, „kiegyensúlyozott”, illetve „növekedési” portfóliónak. Az utóbbi tartalmazza majd a legtöbb, rövid távon kockázatos hazai és külföldi részvényt, ám kollégáink ezt ajánlják majd azoknak, akiknek még legalább 15 éve van hátra a nyugdíjig. A választható portfóliót mindkét pénztári ágban 2008. január 1-jétõl tervezzük bevezetni.

V. K. Z.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.