2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kongresszusi év kezdetén

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:44

Az elnökségi ülésen történt A Honvédszakszervezet elnöksége január 18-án tartotta idei elsõ ülését. A Mészáros Géza elnök által levezetett rendezvényen - az elnökség tagjain kívül - az ellenõrzõ bizottság elnöke, a szakmai és területi ügyvivõk, valamint a nyugállományú tagozat és a katonanõi szekció elnökei is részt vettek.

A választmányi ülés és az elõzõ elnökségi ülések jegyzõkönyveinek elfogadása után a Hosz elnökének tájékoztatója hangzott el. Mészáros Géza az elmúlt idõszak eseményeirõl és a szervezet elõtt álló feladatokról szólva - egyebek között - a Hosz volt elnökeinek köszöntésérõl, a katonanõi szekció parlamenti látogatásáról, majd a reprezentatív katona-szakszervezet által kiharcolt év végi és év eleji juttatásokról is beszámolt. Mészáros Géza - ezt követõen - röviden szólt a személyi beszélgetések elõkészítésérõl, valamint a kongresszusi év legfontosabb feladatairól is.

A folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula tájékoztatta a megjelenteket. A Hosz alelnöke a HÉF rendkívüli ülésén történtekrõl, a HM és a Hosz közötti együttmûködési megállapodás módosításairól, a szolgálati nyugdíjba vonulás feltételeinek, illetve az illetményrendszer egyes elemeinek megváltozásairól is beszámolt. A szakszervezet alelnöke az Alkotmánybíróságnál lévõ beadvány helyzetérõl, az esélyegyenlõség Magyar Honvédség szervezeteinél történõ megvalósulásáról, illetve a készenléti jellegû beosztásokról szóló egyeztetések állásáról is szót ejtett.

Az MH Szociálpolitikai Közalapítvány - Hosz által delegált - kuratóriumi tagjának tájékoztatójában Csetényi László megfogalmazta: közel 51 milliót forintot folyósítottak átképzési támogatásokra, illetve a nagycsaládosok, az egyedül élõk és a gondoskodási körbe tartozók (nyugállományúak, árvák) segítésére 2006-ban. Hamarosan új pályázati feltételeket tesz közzé az Alapítvány a 2007-es esztendõre - tette hozzá Csetényi László. Hozzászólásában Szoboszlai Endre a szolgálati nyugdíjak ügyében - különösen az elmúlt években - tapasztalt feszítõ ellentétekrõl beszélt. A Hosz Nyugállományú Tagozatának elnöke arról tájékoztatta az elnökséget, hogy - a Tagozat tisztségviselõi és szakemberek bevonásával - vidéken, szerény körülmények között élõ nyugállományú katonák támogatása, passzivitásuk feloldása érdekében ,,segélykérõ team“-et hoznak létre.

Ezt követõen a rendkívüli választmány - február 27-re történõ - összehívásáról és napirendi pontjairól Mészáros Géza Hosz elnök által elõterjesztettek után fogadtak el elnökségi határozatot. A Választmányi ülés elõkészületeirõl dr. Ujfaludi Zoltán számolt be. A Hosz fõtitkára - ezt követõen - a választmány tisztségviselõire és bizottságaira tett javaslatot.

Gyermektáboroztatásra, valamint családi napok és rendezvények támogatására szóló pályázatok kiírásáról, illetve pályázati összegekrõl is dr. Ujfaludi Zoltán javaslata alapján határoztak.

A szerzõdéses katonák találkozójával kapcsolatos aktualitásokról Mészáros Géza számolt be. A Hosz elnöke a tervezett program ismertetése után elmondta, hogy a hódmezõvásárhelyi, március 29-31 közötti rendezvény finanszírozásának megoldására kommunikációs pályázatot ad be a szakszervezet.

Szervezeti változással kapcsolatos, a szakszervezeti struktúrát érintõ teendõkrõl szintén dr. Ujfaludi Zoltán terjesztett be javaslatot. Ezt Szincsák Gyula alelnök, Kocsor Sándor, Andor Tamás és Besenyei Csaba elnökségi tagok és Nagy Zoltán ellenõrzõ bizottsági elnök kiegészítései alapján fogadta el a döntéshozó testület.

Szervezeti egységek meglátogatásáról és a katonai szervezeteknél jellemzõ jövõbeni szakszervezeti jelenlétrõl Mészáros Géza tájékoztatta az elnökséget.

A 2007. évi szakszervezeti kongresszus elõkészületeirõl a Hosz elnöke és a bizottságok elnökei adtak tájékoztatást. Szincsák Gyula és Heiling Ottó alelnökök a bizottsági munkák megkezdésérõl, Szoboszlai Endre pedig a nyugállományú tagozat szervezeti felépítését felülvizsgáló tevékenységrõl informálta a megjelenteket. 

Az ,,Aktivitás Kupa 2007“ meghirdetését Takács István terjesztette elõ. A budapesti területi ügyvivõ a szakszervezeti tagság aktivizálására kidolgozott ösztönzõ rendszer mérõszámairól, az alapszervezetek és csoportok díjazásairól, valamint az értékes program egyéb részleteirõl is számot adott. Az elnökség - a Magyar Honvédség szervezeti korszerûsítése miatti teendõkre tekintettel - az elõterjesztett értékelési rendszer 2008-as bevezetésérõl döntött.

A ,,Katonákért“ Alapítvány munkájáról szóló tájékoztatót Pusztai Lajos tartotta. A kuratóriumi titkár kiemelte: az Alapítvány saját önfenntartása érdekében minden pályázati lehetõséget és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából keletkezõ anyagi forrást megragad. Pusztai Lajos beszámolt a 2006-os esztendõ eredményeirõl, az önsegélyezõ szolidaritási alap feltöltésérõl, kialakult kapcsolatairól, sikeresen lebonyolított pártoló tagi rendezvényeirõl, majd szólt 2007 fontosabb tennivalóiról is.

A Hosz kezelésében lévõ üdülõk helyzetérõl az Egység 2002 Kft. ügyvezetõje tájékoztatott. Sárkány Ferenc elmondta: a Kft. a cserkeszõlõi üdülõt - az elnökség döntése alapján - decemberben visszaadta a bérbeadó IKH részére. Kepics György üdültetési referens beszámolójából kiderült, hogy teljes körû leltárt hajtottak végre az üdülõkben - ezt követõen a turnusokról, az elõ-, illetve utószezoni kedvezményekrõl, illetve a tarnamérai gyermektábori lehetõségekrõl adott tájékoztatást. 

Az egyebek napirend során - többek között - a pártoló tagi felvételekrõl, a lezajlott ellenõrzõ bizottsági ülésen történtekrõl, végül pedig az Egység 2002 Kft. új, kedvezõ hiteleket biztosító szolgáltatásairól esett szó.

A Hosz elnöksége február 20-án tartja következõ ülését.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.