2024. 03. 01. péntek
Albin
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Életpálya, foglalkoztatás-biztonság és a bérek

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:47

A LIGA elnökségi ülésén történt A címben szereplõ három tényezõért való harcos és folyamatos küzdelmet tartja legfontosabb feladatának a LIGA. Ezt - Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében - az elnökség január 16-i ülésén hangsúlyozta Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Az ülésen a LIGA Akadémia ALapítvány kuratóriumi tagjává választották Heiling Ottót, a Hosz alelnökét.

A LIGA elnöksége az elõzõ elnökségi ülés jegyzõkönyvének, illetve az arról készült emlékeztetõ elfogadása után a felnõttoktatás szervezésével foglalkozó LIGA Akadémia Alapítvány új kuratóriumi elnökét (Hangonyi Zoltán) és két új tagját (Szabó Imre és Heiling Ottó) választotta meg. Ezt követõen a köztársasági elnök alkotmánybírósági beadványa nyomán kialakult helyzetrõl tájékoztatta a LIGA elnökségét Szabó Imre. A szakértõ szerint az ügyben - a parlamenti pártok teljes konszenzusa ellenére - aggályokat megfogalmazó köztársasági elnök közjogi kérdéseket feszeget, így a problémát nem biztos, hogy szakszervezeti kérdésként kell kezelni. (Ezzel kapcsolatban a http://www.liganet.hu/ weblapon „A LIGA kész a megmérettetésre“ címmel részletes anyagot találnak olvasóink - a szerk.)

Az elnökség ezt követõen az egységes közszolgálati sztrájkbizottság tárgyalásairól egyeztetett. Ennél a napirendnél Gaskó István kijelentette: nemcsak a bérek, az életpálya és a foglalkoztatás-biztonság is fontos kérdés a konföderáció számára. (Az elnökség ezzel kapcsolatban határozatot is elfogadott. - a szerk.)

Az elnökség az OÉT-en zajló bértárgyalások állásáról is tájékozódott. Horváth Lajos ügyvezetõ alelnök szerint a január 26-i ülés után lehet majd állást foglalni a következõ szakszervezeti tennivalókról, így az esetleges egységes sztrájkfelhívásról is. A kérdéskörrõl Mészáros Géza elnökségi tag - az FRDÉSZ elnöksége nevében - elmondta, hogy a fegyveres és rendvédelmi tagszervezetek egyenként hoznak majd döntést a szolidaritás mikéntjérõl, hiszen mást tehet meg a katona, a rendõr, a határõr, a tûzoltó, a börtönõr, a polgári védelmis vagy éppen a vámos.

A LIGA elnöksége határozatot hozott a tradicionálisan ágazat-kulturális elemek védelmében is. Erre azért volt szükség, hogy az állam, a kormányzat továbbra is fenntartsa a napjainkban nem egy esetben piac-idegennek titulált, korábban kiharcolt, bizonyos dolgozói csoportok számára járó vívmányokat (pl.: kedvezményes bérletek, utazási kedvezmények, szolgálati nyugdíj, olcsóbb villamos áram, stb.).

A LIGA elnöksége legközelebb február 5-én tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.