2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Életpálya, foglalkoztatás-biztonság és a bérek

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:47

A LIGA elnökségi ülésén történt A címben szereplõ három tényezõért való harcos és folyamatos küzdelmet tartja legfontosabb feladatának a LIGA. Ezt - Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében - az elnökség január 16-i ülésén hangsúlyozta Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Az ülésen a LIGA Akadémia ALapítvány kuratóriumi tagjává választották Heiling Ottót, a Hosz alelnökét.

A LIGA elnöksége az elõzõ elnökségi ülés jegyzõkönyvének, illetve az arról készült emlékeztetõ elfogadása után a felnõttoktatás szervezésével foglalkozó LIGA Akadémia Alapítvány új kuratóriumi elnökét (Hangonyi Zoltán) és két új tagját (Szabó Imre és Heiling Ottó) választotta meg. Ezt követõen a köztársasági elnök alkotmánybírósági beadványa nyomán kialakult helyzetrõl tájékoztatta a LIGA elnökségét Szabó Imre. A szakértõ szerint az ügyben - a parlamenti pártok teljes konszenzusa ellenére - aggályokat megfogalmazó köztársasági elnök közjogi kérdéseket feszeget, így a problémát nem biztos, hogy szakszervezeti kérdésként kell kezelni. (Ezzel kapcsolatban a http://www.liganet.hu/ weblapon „A LIGA kész a megmérettetésre“ címmel részletes anyagot találnak olvasóink - a szerk.)

Az elnökség ezt követõen az egységes közszolgálati sztrájkbizottság tárgyalásairól egyeztetett. Ennél a napirendnél Gaskó István kijelentette: nemcsak a bérek, az életpálya és a foglalkoztatás-biztonság is fontos kérdés a konföderáció számára. (Az elnökség ezzel kapcsolatban határozatot is elfogadott. - a szerk.)

Az elnökség az OÉT-en zajló bértárgyalások állásáról is tájékozódott. Horváth Lajos ügyvezetõ alelnök szerint a január 26-i ülés után lehet majd állást foglalni a következõ szakszervezeti tennivalókról, így az esetleges egységes sztrájkfelhívásról is. A kérdéskörrõl Mészáros Géza elnökségi tag - az FRDÉSZ elnöksége nevében - elmondta, hogy a fegyveres és rendvédelmi tagszervezetek egyenként hoznak majd döntést a szolidaritás mikéntjérõl, hiszen mást tehet meg a katona, a rendõr, a határõr, a tûzoltó, a börtönõr, a polgári védelmis vagy éppen a vámos.

A LIGA elnöksége határozatot hozott a tradicionálisan ágazat-kulturális elemek védelmében is. Erre azért volt szükség, hogy az állam, a kormányzat továbbra is fenntartsa a napjainkban nem egy esetben piac-idegennek titulált, korábban kiharcolt, bizonyos dolgozói csoportok számára járó vívmányokat (pl.: kedvezményes bérletek, utazási kedvezmények, szolgálati nyugdíj, olcsóbb villamos áram, stb.).

A LIGA elnöksége legközelebb február 5-én tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.