2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Életpálya, foglalkoztatás-biztonság és a bérek

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:47

A LIGA elnökségi ülésén történt A címben szereplõ három tényezõért való harcos és folyamatos küzdelmet tartja legfontosabb feladatának a LIGA. Ezt - Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében - az elnökség január 16-i ülésén hangsúlyozta Gaskó István, a szakszervezeti konföderáció elnöke. Az ülésen a LIGA Akadémia ALapítvány kuratóriumi tagjává választották Heiling Ottót, a Hosz alelnökét.

A LIGA elnöksége az elõzõ elnökségi ülés jegyzõkönyvének, illetve az arról készült emlékeztetõ elfogadása után a felnõttoktatás szervezésével foglalkozó LIGA Akadémia Alapítvány új kuratóriumi elnökét (Hangonyi Zoltán) és két új tagját (Szabó Imre és Heiling Ottó) választotta meg. Ezt követõen a köztársasági elnök alkotmánybírósági beadványa nyomán kialakult helyzetrõl tájékoztatta a LIGA elnökségét Szabó Imre. A szakértõ szerint az ügyben - a parlamenti pártok teljes konszenzusa ellenére - aggályokat megfogalmazó köztársasági elnök közjogi kérdéseket feszeget, így a problémát nem biztos, hogy szakszervezeti kérdésként kell kezelni. (Ezzel kapcsolatban a http://www.liganet.hu/ weblapon „A LIGA kész a megmérettetésre“ címmel részletes anyagot találnak olvasóink - a szerk.)

Az elnökség ezt követõen az egységes közszolgálati sztrájkbizottság tárgyalásairól egyeztetett. Ennél a napirendnél Gaskó István kijelentette: nemcsak a bérek, az életpálya és a foglalkoztatás-biztonság is fontos kérdés a konföderáció számára. (Az elnökség ezzel kapcsolatban határozatot is elfogadott. - a szerk.)

Az elnökség az OÉT-en zajló bértárgyalások állásáról is tájékozódott. Horváth Lajos ügyvezetõ alelnök szerint a január 26-i ülés után lehet majd állást foglalni a következõ szakszervezeti tennivalókról, így az esetleges egységes sztrájkfelhívásról is. A kérdéskörrõl Mészáros Géza elnökségi tag - az FRDÉSZ elnöksége nevében - elmondta, hogy a fegyveres és rendvédelmi tagszervezetek egyenként hoznak majd döntést a szolidaritás mikéntjérõl, hiszen mást tehet meg a katona, a rendõr, a határõr, a tûzoltó, a börtönõr, a polgári védelmis vagy éppen a vámos.

A LIGA elnöksége határozatot hozott a tradicionálisan ágazat-kulturális elemek védelmében is. Erre azért volt szükség, hogy az állam, a kormányzat továbbra is fenntartsa a napjainkban nem egy esetben piac-idegennek titulált, korábban kiharcolt, bizonyos dolgozói csoportok számára járó vívmányokat (pl.: kedvezményes bérletek, utazási kedvezmények, szolgálati nyugdíj, olcsóbb villamos áram, stb.).

A LIGA elnöksége legközelebb február 5-én tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.