2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felmentés, avagy mi a helyzet a leszerelni vágyókkal?

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:50

Telefonhívások százai érik mostanság a szakszervezeti tisztségviselõket. Szeretnék leszerelni - mondják. Természetesen ahány hívás, annyi érdek, annyi történet. Egy közös: szeretnék elhagyni a köteléket. Személy szerint jómagam mindig elmondom a katonai pálya elõnyeit, gyõzködöm tagtársaimat, hogy maradjanak: ez egy viszonylag biztos kenyérkereseti lehetõség, a teljes jövedelem bejelentett (ami jól jön majd a nyugdíjas években), nincs a munkavállaló a munkáltató kénye-kedvére kiszolgáltatva, a katonát védi a szolgálati törvény, emellett számos olyan juttatást is kap(unk), melyet máshol nem fog(unk) megkapni. Elmondom nekik, hogy a mai munkanélküliséggel terhelt világban rendkívül veszélyes a biztos állást otthagyni a bizonytalanért. Volt akit sikerült meggyõznöm, volt aki ragaszkodik korábbi elhatározásához, és le akar szerelni. Sokak megelégelték az állandó átszervezéseket, van akit magasabb keresettel kecsegtettek. Az igazi probléma itt kezdõdik. Sokan nem tudják, mi a járandóságuk a kialakult helyzetben.

Mi is a helyzet? A Kormány elhatározta az államháztartás hatékony mûködtetését, és erre kormányhatározatot adott ki (2118/2006. HK 21.). Ennek folyományaként, a honvédelmi tárcánál is átalakítást, szervezeti korszerûsítést és létszámcsökkentést hajtanak végre napjainkban is - végrehajtását miniszteri utasításokban és vezérkar-fõnöki parancsban szabályozták: (114/2006. (HK 21); 118/2006. (HK 22.), 123/2006. (HK 22.) HM HVKF parancs).

A haderõ-átalakítás, nevezzük így egy szóval a fent felsorolt célkitûzéseket, a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget majdnem teljes egészében érinti. Új szervezetek alakultak (pl.:Összhaderõnemi Parancsnokság, stb.), vannak, amelyek átalakulnak (pl. szentesi mûszaki dandár, a hódmezõvásárhelyi zászlóaljak, a gyõri dandár, stb.), és sajnos megint megszûnnek alakulatok (pl. az egri zászlóalj). A szervezetek mögött azonban emberek is vannak - érdekükben írtam ezt a cikket.

Vannak, akiknek elöljárójuk tud beosztást biztosítani, vannak, akik csak a 2. és 3. körös elbeszélgetések eredményeként foglalhatják el új szolgálati beosztásukat, és sajnos vannak, akiknek ez nem sikerül. Õk, ha szerencséjük van, elérték a 25 évet és elmehetnek szolgálati nyugdíjba, ha nem felmentés vár rájuk. És itt érkeztünk el a kiinduló kérdéshez - a felmentés kérdéséhez! A Hjt. 59. § (1) szerint az a katona menthetõ fel, akinek a további szolgálatára nincs lehetõség, mert létszámcsökkentést kellett végrehajtani az Országgyûlés vagy a Kormány döntése okán, vagy ha átszervezés következtében szolgálati beosztása megszûnt.

Alapelv, hogy az azonos vagy magasabb beosztást el kell fogadni, hacsak a katona nem tud felhozni méltányolható egyéni érdeket. Azonban mi van akkor, ha nem tudja méltányolhatóan megindokolni a döntését? Ez esetben a Hjt. egyértelmûen szabályoz:

59.§ (2) Az állomány tagjának a szolgálati viszonyát felmentéssel meg kell szüntetni, ha

d) az 51. § szerinti kinevezést, beosztásba, illetve állományba helyezést alapos indok nélkül elutasítja.

Milyen következményei lehetnek ennek? Azt kell mondanom, hogy a szerzõdéses állományra semmilyen következménnyel nincs. A felmentési idõ 6 hónap és járandósága, a leszerelési segély is teljes összegben folyósítandó számára, mert a szolgálati viszonyának megszüntetésére a Hjt. 59. § (1) bekezdés a) és b) pontja miatt került sor. A hivatásos állományúaknál már van szankció, mégpedig az, hogy a végkielégítés felére lesz jogosult, ha pedig elérte a 25 évet, akkor – ez esetben – 50 %-os nyugdíjra jogosult addig, míg el nem éri az 52 éves kort.

Felreppentek olyan híresztelések, hogy aki nem fogadja el a felajánlott azonos vagy magasabb beosztást, annak le kell mondania. A hír két okból sem fedi a valóságot:

1. A lemondás egyoldalú jognyilatkozat, melyet a katona bármikor megtehet, és nincs is ellene apelláta, kivéve a Hjt-ben szabályozott helyzeteket. Tehát, ha ezt a katona nem kezdeményezi, akkor nem is értelmezhetõ e megszûnési forma.

2. A haderõ átalakítást a Kormány, illetve a honvédelmi tárca kezdeményezte, így nem várható el, hogy a másik fél „oldja meg” a problémát.

Röviden: aki nem fogadja el a felkínált beosztást, azt a fenti feltételekkel FEL KELL MENTENI!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.