2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felmentés, avagy mi a helyzet a leszerelni vágyókkal?

Hosz  |  2007. 02. 01., 08:50

Telefonhívások százai érik mostanság a szakszervezeti tisztségviselõket. Szeretnék leszerelni - mondják. Természetesen ahány hívás, annyi érdek, annyi történet. Egy közös: szeretnék elhagyni a köteléket. Személy szerint jómagam mindig elmondom a katonai pálya elõnyeit, gyõzködöm tagtársaimat, hogy maradjanak: ez egy viszonylag biztos kenyérkereseti lehetõség, a teljes jövedelem bejelentett (ami jól jön majd a nyugdíjas években), nincs a munkavállaló a munkáltató kénye-kedvére kiszolgáltatva, a katonát védi a szolgálati törvény, emellett számos olyan juttatást is kap(unk), melyet máshol nem fog(unk) megkapni. Elmondom nekik, hogy a mai munkanélküliséggel terhelt világban rendkívül veszélyes a biztos állást otthagyni a bizonytalanért. Volt akit sikerült meggyõznöm, volt aki ragaszkodik korábbi elhatározásához, és le akar szerelni. Sokak megelégelték az állandó átszervezéseket, van akit magasabb keresettel kecsegtettek. Az igazi probléma itt kezdõdik. Sokan nem tudják, mi a járandóságuk a kialakult helyzetben.

Mi is a helyzet? A Kormány elhatározta az államháztartás hatékony mûködtetését, és erre kormányhatározatot adott ki (2118/2006. HK 21.). Ennek folyományaként, a honvédelmi tárcánál is átalakítást, szervezeti korszerûsítést és létszámcsökkentést hajtanak végre napjainkban is - végrehajtását miniszteri utasításokban és vezérkar-fõnöki parancsban szabályozták: (114/2006. (HK 21); 118/2006. (HK 22.), 123/2006. (HK 22.) HM HVKF parancs).

A haderõ-átalakítás, nevezzük így egy szóval a fent felsorolt célkitûzéseket, a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget majdnem teljes egészében érinti. Új szervezetek alakultak (pl.:Összhaderõnemi Parancsnokság, stb.), vannak, amelyek átalakulnak (pl. szentesi mûszaki dandár, a hódmezõvásárhelyi zászlóaljak, a gyõri dandár, stb.), és sajnos megint megszûnnek alakulatok (pl. az egri zászlóalj). A szervezetek mögött azonban emberek is vannak - érdekükben írtam ezt a cikket.

Vannak, akiknek elöljárójuk tud beosztást biztosítani, vannak, akik csak a 2. és 3. körös elbeszélgetések eredményeként foglalhatják el új szolgálati beosztásukat, és sajnos vannak, akiknek ez nem sikerül. Õk, ha szerencséjük van, elérték a 25 évet és elmehetnek szolgálati nyugdíjba, ha nem felmentés vár rájuk. És itt érkeztünk el a kiinduló kérdéshez - a felmentés kérdéséhez! A Hjt. 59. § (1) szerint az a katona menthetõ fel, akinek a további szolgálatára nincs lehetõség, mert létszámcsökkentést kellett végrehajtani az Országgyûlés vagy a Kormány döntése okán, vagy ha átszervezés következtében szolgálati beosztása megszûnt.

Alapelv, hogy az azonos vagy magasabb beosztást el kell fogadni, hacsak a katona nem tud felhozni méltányolható egyéni érdeket. Azonban mi van akkor, ha nem tudja méltányolhatóan megindokolni a döntését? Ez esetben a Hjt. egyértelmûen szabályoz:

59.§ (2) Az állomány tagjának a szolgálati viszonyát felmentéssel meg kell szüntetni, ha

d) az 51. § szerinti kinevezést, beosztásba, illetve állományba helyezést alapos indok nélkül elutasítja.

Milyen következményei lehetnek ennek? Azt kell mondanom, hogy a szerzõdéses állományra semmilyen következménnyel nincs. A felmentési idõ 6 hónap és járandósága, a leszerelési segély is teljes összegben folyósítandó számára, mert a szolgálati viszonyának megszüntetésére a Hjt. 59. § (1) bekezdés a) és b) pontja miatt került sor. A hivatásos állományúaknál már van szankció, mégpedig az, hogy a végkielégítés felére lesz jogosult, ha pedig elérte a 25 évet, akkor – ez esetben – 50 %-os nyugdíjra jogosult addig, míg el nem éri az 52 éves kort.

Felreppentek olyan híresztelések, hogy aki nem fogadja el a felajánlott azonos vagy magasabb beosztást, annak le kell mondania. A hír két okból sem fedi a valóságot:

1. A lemondás egyoldalú jognyilatkozat, melyet a katona bármikor megtehet, és nincs is ellene apelláta, kivéve a Hjt-ben szabályozott helyzeteket. Tehát, ha ezt a katona nem kezdeményezi, akkor nem is értelmezhetõ e megszûnési forma.

2. A haderõ átalakítást a Kormány, illetve a honvédelmi tárca kezdeményezte, így nem várható el, hogy a másik fél „oldja meg” a problémát.

Röviden: aki nem fogadja el a felkínált beosztást, azt a fenti feltételekkel FEL KELL MENTENI!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.