2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 368 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet segélyezési rendjérõl

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:31

Az elmúlt negyedévben az elõzõ évi idõszakhoz képest megnõtt a segélykérelmek száma - mint ahogyan a jogsegélyszolgálat vezetõje bemutatta a Magyar Honvédség szabályozási rendszerében megjelenõ szociális juttatások/támogatások körét. Ezért úgy gondolom, hogy írásomban értelmezem a Honvédszakszervezet segélyezési rendjét.

A HOSZ 31/2004. számú határozatában döntött az önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról, valamint a segélyezés rendjérõl. A Választmány biztosított jogkörében a Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma egyetértésével önsegélyezési és szolidaritási alapot (a továbbiakban: alap) hozott létre, amely a temetési és szociális segélyek finanszírozásának forrásául szolgál.

Azok az alapszervezetek, önálló csoportok, amelyek nem csatlakoztak az önsegélyezési alaphoz, a befolyó tagdíjuk 30%-a terhére adhatnak segélyt tagjaiknak.

A tag által igénybe vehetõ segély szociális, vagy kegyeleti (temetési) jellegû, amelyhez formanyomtatvány a HOSZ vagy az Alapítvány honlapjáról letölthetõ. Ugyanitt megtalálható a segélyezés rendjérõl szóló szabályzat.

A temetési segély igénybevételérõl

A szakszervezet tagja adómentes temetési segélyre jogosult, ha a vele közös háztartásban élt házastársa, élettársa, vagy az általa eltartott gyermeke elhalálozott. A tag elhalálozása esetén a vele közös háztartásban élt hozzátartozók, mégpedig elsõ helyen házastársa, élettársa jogosultak temetési segélyre. A segélyezést nem zárja ki, ha az elhalálozott után a jogosult más szervtõl (munkáltató, társadalmi szervezet) is részesült temetési segélyben. A közeli hozzátartozók fogalomkörét tehát ilyen értelemben szûkebbnek kell tekinteni, mint általában.

A szociális segély igénybevételérõl

Szociális segélyben részesülhet a szociálisan rászoruló tag (közeli hozzátartozó), ha:

a) gyermeket egyedül nevelõ,

b) nagycsaládos,

c) halmozottan hátrányos helyzetû,

d) súlyos élethelyzetû, vagy

nyugállományú.

Szociális rászoruló az, akinek létfenntartása olyan mértékben veszélyeztetett, hogy azt vagyoni viszonyaira is tekintettel csak külsõ segítséggel képes biztosítani. E tekintetben irányadó szempont, hogy a kérelmezõvel közös háztartásban élõk egy fõre jutó nettó havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét ne haladja meg. Jelen esetben ez az öszszeg: 54.600 Ft.

A formanyomtatványhoz, a rászorultság bizonyítására csatolni kell a saját, valamint a közös háztartásban élõ hozzátartozók egy fõre jutó havi nettó jövedelmének megállapításához szükséges igazolásokat, úgy, mint kereset kimutatást, nyugdíj szelvényt, a megyei (körzeti) munkaügyi központ határozatát, igazolását a munkanélküliségrõl, álláskeresési járadékról, orvosi igazolást a fennálló betegségrõl, igazolást valamely eseményrõl, ami a súlyos élethelyzetet bizonyítja, stb.

Az igazolások megléte fontos kritériuma a segélyezés elbírálásának, ezért amennyiben hiányoznak, úgy hiánypótlásra kérjük meg a szakszervezeti tagunkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.