2023. 06. 02. péntek
Anita, Kármen
: 371 Ft   : 347 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet segélyezési rendjérõl

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:31

Az elmúlt negyedévben az elõzõ évi idõszakhoz képest megnõtt a segélykérelmek száma - mint ahogyan a jogsegélyszolgálat vezetõje bemutatta a Magyar Honvédség szabályozási rendszerében megjelenõ szociális juttatások/támogatások körét. Ezért úgy gondolom, hogy írásomban értelmezem a Honvédszakszervezet segélyezési rendjét.

A HOSZ 31/2004. számú határozatában döntött az önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról, valamint a segélyezés rendjérõl. A Választmány biztosított jogkörében a Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma egyetértésével önsegélyezési és szolidaritási alapot (a továbbiakban: alap) hozott létre, amely a temetési és szociális segélyek finanszírozásának forrásául szolgál.

Azok az alapszervezetek, önálló csoportok, amelyek nem csatlakoztak az önsegélyezési alaphoz, a befolyó tagdíjuk 30%-a terhére adhatnak segélyt tagjaiknak.

A tag által igénybe vehetõ segély szociális, vagy kegyeleti (temetési) jellegû, amelyhez formanyomtatvány a HOSZ vagy az Alapítvány honlapjáról letölthetõ. Ugyanitt megtalálható a segélyezés rendjérõl szóló szabályzat.

A temetési segély igénybevételérõl

A szakszervezet tagja adómentes temetési segélyre jogosult, ha a vele közös háztartásban élt házastársa, élettársa, vagy az általa eltartott gyermeke elhalálozott. A tag elhalálozása esetén a vele közös háztartásban élt hozzátartozók, mégpedig elsõ helyen házastársa, élettársa jogosultak temetési segélyre. A segélyezést nem zárja ki, ha az elhalálozott után a jogosult más szervtõl (munkáltató, társadalmi szervezet) is részesült temetési segélyben. A közeli hozzátartozók fogalomkörét tehát ilyen értelemben szûkebbnek kell tekinteni, mint általában.

A szociális segély igénybevételérõl

Szociális segélyben részesülhet a szociálisan rászoruló tag (közeli hozzátartozó), ha:

a) gyermeket egyedül nevelõ,

b) nagycsaládos,

c) halmozottan hátrányos helyzetû,

d) súlyos élethelyzetû, vagy

nyugállományú.

Szociális rászoruló az, akinek létfenntartása olyan mértékben veszélyeztetett, hogy azt vagyoni viszonyaira is tekintettel csak külsõ segítséggel képes biztosítani. E tekintetben irányadó szempont, hogy a kérelmezõvel közös háztartásban élõk egy fõre jutó nettó havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét ne haladja meg. Jelen esetben ez az öszszeg: 54.600 Ft.

A formanyomtatványhoz, a rászorultság bizonyítására csatolni kell a saját, valamint a közös háztartásban élõ hozzátartozók egy fõre jutó havi nettó jövedelmének megállapításához szükséges igazolásokat, úgy, mint kereset kimutatást, nyugdíj szelvényt, a megyei (körzeti) munkaügyi központ határozatát, igazolását a munkanélküliségrõl, álláskeresési járadékról, orvosi igazolást a fennálló betegségrõl, igazolást valamely eseményrõl, ami a súlyos élethelyzetet bizonyítja, stb.

Az igazolások megléte fontos kritériuma a segélyezés elbírálásának, ezért amennyiben hiányoznak, úgy hiánypótlásra kérjük meg a szakszervezeti tagunkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.

  Háború Művészete magazin

1942 tavaszán, a megtépázott amerikai USS Houston és az ausztrál HMAS Perth cirkálók, a Jáva-tengeren előző nap vívott tengeri csata túlélőiként, a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szoroson át próbáltak egérutat nyerni a megállíthatatlanul előrenyomuló japánok elől. Nem jártak sikerrel és sorsukat sokáig homály fedte.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.