2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Honvédszakszervezet segélyezési rendjérõl

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:31

Az elmúlt negyedévben az elõzõ évi idõszakhoz képest megnõtt a segélykérelmek száma - mint ahogyan a jogsegélyszolgálat vezetõje bemutatta a Magyar Honvédség szabályozási rendszerében megjelenõ szociális juttatások/támogatások körét. Ezért úgy gondolom, hogy írásomban értelmezem a Honvédszakszervezet segélyezési rendjét.

A HOSZ 31/2004. számú határozatában döntött az önsegélyezési és szolidaritási alap létrehozásáról, valamint a segélyezés rendjérõl. A Választmány biztosított jogkörében a Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma egyetértésével önsegélyezési és szolidaritási alapot (a továbbiakban: alap) hozott létre, amely a temetési és szociális segélyek finanszírozásának forrásául szolgál.

Azok az alapszervezetek, önálló csoportok, amelyek nem csatlakoztak az önsegélyezési alaphoz, a befolyó tagdíjuk 30%-a terhére adhatnak segélyt tagjaiknak.

A tag által igénybe vehetõ segély szociális, vagy kegyeleti (temetési) jellegû, amelyhez formanyomtatvány a HOSZ vagy az Alapítvány honlapjáról letölthetõ. Ugyanitt megtalálható a segélyezés rendjérõl szóló szabályzat.

A temetési segély igénybevételérõl

A szakszervezet tagja adómentes temetési segélyre jogosult, ha a vele közös háztartásban élt házastársa, élettársa, vagy az általa eltartott gyermeke elhalálozott. A tag elhalálozása esetén a vele közös háztartásban élt hozzátartozók, mégpedig elsõ helyen házastársa, élettársa jogosultak temetési segélyre. A segélyezést nem zárja ki, ha az elhalálozott után a jogosult más szervtõl (munkáltató, társadalmi szervezet) is részesült temetési segélyben. A közeli hozzátartozók fogalomkörét tehát ilyen értelemben szûkebbnek kell tekinteni, mint általában.

A szociális segély igénybevételérõl

Szociális segélyben részesülhet a szociálisan rászoruló tag (közeli hozzátartozó), ha:

a) gyermeket egyedül nevelõ,

b) nagycsaládos,

c) halmozottan hátrányos helyzetû,

d) súlyos élethelyzetû, vagy

nyugállományú.

Szociális rászoruló az, akinek létfenntartása olyan mértékben veszélyeztetett, hogy azt vagyoni viszonyaira is tekintettel csak külsõ segítséggel képes biztosítani. E tekintetben irányadó szempont, hogy a kérelmezõvel közös háztartásban élõk egy fõre jutó nettó havi jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét ne haladja meg. Jelen esetben ez az öszszeg: 54.600 Ft.

A formanyomtatványhoz, a rászorultság bizonyítására csatolni kell a saját, valamint a közös háztartásban élõ hozzátartozók egy fõre jutó havi nettó jövedelmének megállapításához szükséges igazolásokat, úgy, mint kereset kimutatást, nyugdíj szelvényt, a megyei (körzeti) munkaügyi központ határozatát, igazolását a munkanélküliségrõl, álláskeresési járadékról, orvosi igazolást a fennálló betegségrõl, igazolást valamely eseményrõl, ami a súlyos élethelyzetet bizonyítja, stb.

Az igazolások megléte fontos kritériuma a segélyezés elbírálásának, ezért amennyiben hiányoznak, úgy hiánypótlásra kérjük meg a szakszervezeti tagunkat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.