2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Különleges közszolgák, kellõ civil támogatással

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:43

Interjú Mészáros Gézával, a Hosz elnökével Eredményesnek, konstruktívnak, s egyben rendkívül fegyelmezettnek minõsíthetõ az FRDÉSZ által szervezett június 1-jei demonstráció, amely azt is igazolta, hogy a Hosz és a honvédelmi tárca álláspontja lényegesen nem tér el egymástól az alapvetõ kérdésekben.  A közös tennivaló és felelõsségérzet azonos koordináták köré szervezi a katonák érdekvédelmi szervezetének vezetõit és a tárca irányítóit – ez a tény reményt keltõ a jövõre nézve is. Errõl, valamint az õszi kongresszusra való felkészülésrõl nyilatkozik lapunknak a Hosz elnöke, Mészáros Géza.

 - Elnök úr, ön a Parlament elõtti demonstráción rendhagyó módját választotta a véleménynyilvánításnak, hiszen a Hosz álláspontjának megfogalmazása után felolvasta dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter levelét is.

- Úgy gondolom, nem volt ellentmondás a miniszter úr  levele és az általam kifejtett Hosz koncepció között. A Honvédszakszervezet ezúttal sem kívánta átlépni saját árnyékát, ugyanakkor jelezni kívántuk azt is, hogy a jól és pontosan megfogalmazott célokért tárgyalnunk kell. Ezek közé tartozik a szolgálati nyugdíjrendszer megõrzése, illetve az erre vonatkozó jogszabályok módosításának számunkra is elfogadható formája. Megtisztelõ felelõsségünk volt, hogy a törvény kidolgozásában szakembereink is részt vehettek, s véleményünk szerint az új jogi szabályozás már az általunk megfogalmazott garanciaelemeket is tartalmazza. A miniszter úr  levele egyébként jelzésértékû: azt tanúsítja, hogy a demonstráció nem irritálta a munkáltató értékrendjét – mi ugyanis nem valami ellen, hanem valamiért választottuk ezt a módját tiltakozásunknak, javaslataink tolmácsolásának.

- Úgy tûnt, hogy ezúttal nagyobb számban és nagyobb lelkesedéssel érkeztek a tagok a Hosz központi irodájához és jó hangulatban, fegyelmezetten vettek részt a Kossuth téri fáklyás demonstrációban.

- Ez számomra azért nem jelentett meglepetést, mert a csapatoknál eltöltött idõ alatt magam is éreztem a szervezés várható sikerét. Vitathatatlan ugyanakkor, hogy a mozgósításnál alapos munkát kellett végezniük az aktivistáknak, hiszen tudjuk: a katonák mindig lojálisak a hatalommal, a kormányzattal szemben. Az egymás iránti tisztelet azonban határozott és fegyelmezett kiállást követelt tõlünk.

- Elnök úr, a közelmúltban írták alá a tárcával azt a megállapodást, amely némileg javíthatja a katonák idei jövedelmi viszonyait. Elégedett ezzel, vagy ön is csak részsikernek könyveli el a dokumentumban foglaltakat?

- Magam sem tartom teljes sikernek a megállapodást, de van némi remény arra, hogy a konvergenciaprogramból származó hátrányokat többlépcsõs keresetnövekedéssel enyhítsük. A munkavállalók még ma is vegyes érzelmekkel viszonyulnak  a sztrájkbizottság és a kormány korábbi megállapodásához, de látni kell: a tizenharmadik havi illetmény léte is tét volt. Sikerként könyvelhetjük el, hogy 2008. január 1-je után is megmarad a közszférában ez a jövedelemforrás, a honvédelmi ágazatban pedig a keresetnövekedés más módozataival is találkozhatunk - a tárcánál megmarad a nyugdíjpénztár és egészségügyi pénztár támogatása. A június 20-ai Honvédelemi Érdekegyeztetõ Fórumon megállapodtunk abban is, hogy húszezer forintos egyszeri kifizetésben részesülnek a kollégák. Ugyancsak a tárca rugalmasságát és a szakszervezeti képviselõk kezdeményezési készségét igazolja, hogy ebben az évben nem emelik az üdülési térítési díjakat, a bankkártya hozzájárulásnál pedig a tárca megemeli az eddigi öszszeget. Reményt keltõek a tárgyalásaink abban a témában is, hogy az év második felében ismét egyösszegû, a már ismertetett összeghez hasonló nagyságú kifizetésre kerüljön sor.

Aktívak vagyunk a jogszabályok elõkészítése terén is. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy  kezdeményezésünkre sikerült a szolgálati idõpótlék bevezetésének lehetõségét a korábbi koncepciónak megfelelõen beépíteni a megállapodásba. A híradásokat figyelve ugyancsak lényeges momentum: a miniszterelnök, az igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint az ORFK vezetõje nyilatkozataikban gyakran említik az általunk garanciaelemeknek nevezett 2007. december 31-i nyugdíjrögzítést.  mellyel is a korábbi szolgálati nyugdíjrendszer értékeit kívánnánk megõrizni.

 - A Honvédszakszervezet életében meghatározó mérföldkõnek számítanak a kongresszusok. Hol tart a rendezvény elõkészítése, miként sikerül a tagok aktivizálása?

- A kihelyezett elnökségi ülések, az ügyvezetés és a tisztségviselõk országjárása, az alakulatok napjain való részvétel is  azt a célt szolgálja, hogy véleményt mondhassunk egymás munkájáról. Örömmel tapasztaltam, hogy az alapszervezeti vezetõk aktivitása  példa értékûnek minõsíthetõ - mindez azt igazolja, hogy számukra is fontos, a jövõt meghatározó tényezõ szakszervezetünk közelgõ kongresszusa. Õk is tudják, hogy a munkavállalók részérõl a Hosz meghatározó erõ az egyenrangú felek között. Ez azért is fontos, mert a Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum idén tizenöt éves, s e másfél évtized alatt a Hosz  a fórumon számtalan sikeres kezdeményezéssel tette le névjegyét. Az eredmények azt igazolják, hogy korábban is jó döntéseket hoztunk, ám a tegnapi tett holnap már kevés lehet - nem kényelmesedhetünk el, nem állhatunk meg ezen a ponton.

A Honvédszakszervezet FRDÉSZ és LIGA tagsága is új kihívások elé állít bennünket, amelyek más minõségû munkát követelnek meg tõlünk. E két szakszervezeti tömörüléshez való csatlakozásunk segíti az érdekegyeztetést, jogos elvárásaink érvényesülését. A csatlakozás a különleges közszolgáknak kellõ civil támogatást is biztosít.

- Elnök úr, a júniusi-júliusi rendezvények nem csak az érdekvédelem és érdekegyeztetés területén jelentenek fontos idõszakot. A családi programok az összetartozás érzését, a gondtalan szórakozás, pihenés lehetõségét is jelentik.

- Június végén rendeztük meg a szerzõdéses katonák országos konferenciáját Hódmezõvásárhelyen. E kiemelkedõ esemény egyik üzenete: felhívni a honvédelmi tárca figyelmét arra, hogy a professzionális haderõ pilléreinek helyzetét, stabilitását át kell tekinteni. Ezen a konferencián az érintettek elmondhatták, megfogalmazhatták státuszuk kritikus pontjait. A találkozó egyik konklúziójaként megfogalmazhattuk, hogy a Hosz, a Honvéd Vezérkar és az Összhaderõnemi Parancsnokság is hasonlóképpen látja és érzékeli az érintettek gondjait. Fontos volt az is, hogy a vezérkari fõnök komoly támogatást nyújtott a rendezvény megszervezéséhez.

A már hagyományos családi napok igazi ünnepeket jelentenek számunkra, hiszen ezek azon ritka alkalmak közé tartoznak, amikor az ország különbözõ részein szolgálatot teljesítõ katonák és családtagjaik néhány felhõtlen órát együtt tölthetnek. Ezúttal is Cegléd lesz a helyszín, vagyis az ország egyik legszebb vizes paradicsoma. Abban bízom, hogy ismét több ezer ember fogadja el meghívásunkat és vesz részt a szórakoztató programokon, élvezi az aquapark kiváló szolgáltatásait. A nyár egyébként valóban pihenésre szolgál, s mi az üdülõinkkel kívánunk a programválasztásban segíteni.  Munkatársaink felkészültek az érdeklõdésre, a létesítményeket pedig anyagi lehetõségeinknek megfelelõen folyamatosan korszerûsítjük. Számomra kissé meglepõ, hogy a tarnamérai üdülõ iránt a vártnál mérsékeltebb az érdeklõdés – a kihasználtság érdekében ezért tagjainknak további kedvezményeket biztosítunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.