2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

15 esztendõs a honvéd érdekvédelem

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:44

Ünnepi emlékülést tartott a HÉF A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) ünnepi emlékülést tartott a honvéd érdekvédelem 15 éves jubileuma alkalmából. A június 5-i eseményen - többek  között - megjelent dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a HM HVK fõnöke, a reprezentatív szakszervezetek vezetõi, a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselõi, valamint a Honvédelmi Minisztérium volt és jelenlegi államtitkárai, szakállamtitkárai, fõosztályvezetõi, valamint a Magyar Honvédség vezetõ beosztású tábornokai is. A Honvédszakszervezet delegációját Mészáros Géza elnök vezette.

A Honvéd Együttes színvonalas ünnepi mûsora után Sipos Géza köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen a BEOSZ elnöke kapta azt a megtisztelõ feladatot, hogy a honvéd érdekvédelem elmúlt 15 esztendejének történéseit röviden felelevenítse. A katonai érdekegyeztetés fejezeteit, a Hodosz, a BEOSZ és a KÉSZ részvételét, szakszervezeti tevékenységét áttekintve a szakszervezeti vezetõ elmondta, hogy az 1991-ben megalakult Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ) – akkoriban – még a megelõlegezett elismerés állapotában volt. A kezdeti évek hangulatát felidézve Sipos Géza hangsúlyozta: a HOVÉT nem elválasztotta, hanem összekötötte a résztvevõket, ugyanakkor a KÉSZ a katonai érdekvédelem legfiatalabb és legellentmondásosabb részvevõje volt az 1990-es évek elején.

- Az elmúlt 15 év munkáját illetõen sokaknak kell köszönetet mondani: a technikustól a mindenkori HÉF-titkáron át, az aláírókon keresztül a szakszervezetek vezetõiig - mondta a BEOSZ elnöke.

Egyedül nem megy, együtt könnyebb - mondta bevezetõ szavaiban a honvédelmi miniszter. Dr. Szekeres Imre kiemelte: a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttmûködési szándék, a kompromisszumok fontos értékek mind a HM, mind a szakszervezetek számára. Bízom benne, hogy a nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzelések is hamarosan törvényerõre emelkednek. Nemcsak politikai rendszert, szövetségest is váltottunk az elmúlt másfél évtized során. Bízom benne, hogy a változások stabilitást generálnak, az együttmûködésünk pedig eredményeket fog hozni - tette hozzá.

A honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy ha egy szervezetnek, egy intézménynek múltja van, az sikert hordoz magában. Szeretném megköszönni a HOVÉT és a HÉF elmúlt idõszakában közremûködõknek a részvételt, a sikeres munkát, s bízom benne, hogy a jövõben továbbra is hatékony és kompromisszumkész munka folyik majd - mondta Szekeres Imre.

 Mészáros Géza, a Hosz elnöke hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy mindkét, a munkaadói és a munkavállaói oldal részérõl bátorság kellett ahhoz, hogy a rögös kezdés eredményeket hozzon. Ezt követõen emlékeztetett a honvédelmi miniszter - a Hosz június 1-jei fáklyás demonstráción történõ részvétele alkalmából fogalmazott - levelére, melyben a miniszter kifejtette, hogy a katonák nem valami ellen, hanem valamiért demonstráltak, s egyes követelésekkel egyet is tud érteni, azokat támogatni is tudja. A Hosz elnöke kiemelte, hogy a tárgyalóasztal mindkét oldalán helyet foglaló fél jól akarja végezni a munkáját, s ezt tisztelni kell!

Ezt követõen elismeréseket adott át dr.Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter a honvédelmi érdekegyeztetés során nyújtott kiemelkedõ tevékenységük elismeréseként a Szolgálati Érdemjel Arany fokozatát adományozta Mészáros Gézának, a Hosz elnökének. Heiling Ottó alelnök a Szolgálati Érdemjel Ezüst fokozatát vehette át.

Az I. osztályú Honvédelemért Kitüntetõ Címet kapta - többek  között - Horovitz Ferenc, a KÉSZ volt elnöke.

A II. osztályú Honvédelemért Kitüntetõ Címet kapta Sörös István és Farkas László, a Hosz volt elnökei, Volentér Mihály, volt alelnök és Borka István volt fõtitkár. Emléktárgyat adományozott a honvédelmi miniszter Szekeres Istvánnak, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Kónya Péternek, az FRDÉSZ elnökének, Andor Tamásnak, a Hosz elnökségi tagjának, Besenyei Csabának, a Hosz elnökségi tagjának, Sárkány Ferencnek, a Hosz volt irodavezetõjének, az Egység 2002.Kft. ügyvezetõjének, A honvédelmi tárca irányítójától emléklapot vehetett át Szincsák Gyula alelnök, Kepics György és Hornung Sándor, a Hosz volt fõtitkárai, Pusztai Lajos, a Hosz volt szociális ügyvivõje, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi titkára, valamint Jáger Tibor, a Hosz volt nyugat-magyarországi területi ügyvivõje, az Egység 2002. Kft. szolgáltatás- és tagszervezõje. Az ünnepség végén Havril András vezérezredes mondott pohárköszöntõt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.