2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

15 esztendõs a honvéd érdekvédelem

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:44

Ünnepi emlékülést tartott a HÉF A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) ünnepi emlékülést tartott a honvéd érdekvédelem 15 éves jubileuma alkalmából. A június 5-i eseményen - többek  között - megjelent dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a HM HVK fõnöke, a reprezentatív szakszervezetek vezetõi, a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselõi, valamint a Honvédelmi Minisztérium volt és jelenlegi államtitkárai, szakállamtitkárai, fõosztályvezetõi, valamint a Magyar Honvédség vezetõ beosztású tábornokai is. A Honvédszakszervezet delegációját Mészáros Géza elnök vezette.

A Honvéd Együttes színvonalas ünnepi mûsora után Sipos Géza köszöntötte a megjelenteket. A rendezvényen a BEOSZ elnöke kapta azt a megtisztelõ feladatot, hogy a honvéd érdekvédelem elmúlt 15 esztendejének történéseit röviden felelevenítse. A katonai érdekegyeztetés fejezeteit, a Hodosz, a BEOSZ és a KÉSZ részvételét, szakszervezeti tevékenységét áttekintve a szakszervezeti vezetõ elmondta, hogy az 1991-ben megalakult Katonák Érdekvédelmi Szövetsége (KÉSZ) – akkoriban – még a megelõlegezett elismerés állapotában volt. A kezdeti évek hangulatát felidézve Sipos Géza hangsúlyozta: a HOVÉT nem elválasztotta, hanem összekötötte a résztvevõket, ugyanakkor a KÉSZ a katonai érdekvédelem legfiatalabb és legellentmondásosabb részvevõje volt az 1990-es évek elején.

- Az elmúlt 15 év munkáját illetõen sokaknak kell köszönetet mondani: a technikustól a mindenkori HÉF-titkáron át, az aláírókon keresztül a szakszervezetek vezetõiig - mondta a BEOSZ elnöke.

Egyedül nem megy, együtt könnyebb - mondta bevezetõ szavaiban a honvédelmi miniszter. Dr. Szekeres Imre kiemelte: a stabilitás, a kiszámíthatóság, az együttmûködési szándék, a kompromisszumok fontos értékek mind a HM, mind a szakszervezetek számára. Bízom benne, hogy a nyugdíjrendszerre vonatkozó elképzelések is hamarosan törvényerõre emelkednek. Nemcsak politikai rendszert, szövetségest is váltottunk az elmúlt másfél évtized során. Bízom benne, hogy a változások stabilitást generálnak, az együttmûködésünk pedig eredményeket fog hozni - tette hozzá.

A honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy ha egy szervezetnek, egy intézménynek múltja van, az sikert hordoz magában. Szeretném megköszönni a HOVÉT és a HÉF elmúlt idõszakában közremûködõknek a részvételt, a sikeres munkát, s bízom benne, hogy a jövõben továbbra is hatékony és kompromisszumkész munka folyik majd - mondta Szekeres Imre.

 Mészáros Géza, a Hosz elnöke hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy mindkét, a munkaadói és a munkavállaói oldal részérõl bátorság kellett ahhoz, hogy a rögös kezdés eredményeket hozzon. Ezt követõen emlékeztetett a honvédelmi miniszter - a Hosz június 1-jei fáklyás demonstráción történõ részvétele alkalmából fogalmazott - levelére, melyben a miniszter kifejtette, hogy a katonák nem valami ellen, hanem valamiért demonstráltak, s egyes követelésekkel egyet is tud érteni, azokat támogatni is tudja. A Hosz elnöke kiemelte, hogy a tárgyalóasztal mindkét oldalán helyet foglaló fél jól akarja végezni a munkáját, s ezt tisztelni kell!

Ezt követõen elismeréseket adott át dr.Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter a honvédelmi érdekegyeztetés során nyújtott kiemelkedõ tevékenységük elismeréseként a Szolgálati Érdemjel Arany fokozatát adományozta Mészáros Gézának, a Hosz elnökének. Heiling Ottó alelnök a Szolgálati Érdemjel Ezüst fokozatát vehette át.

Az I. osztályú Honvédelemért Kitüntetõ Címet kapta - többek  között - Horovitz Ferenc, a KÉSZ volt elnöke.

A II. osztályú Honvédelemért Kitüntetõ Címet kapta Sörös István és Farkas László, a Hosz volt elnökei, Volentér Mihály, volt alelnök és Borka István volt fõtitkár. Emléktárgyat adományozott a honvédelmi miniszter Szekeres Istvánnak, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi elnökének, Kónya Péternek, az FRDÉSZ elnökének, Andor Tamásnak, a Hosz elnökségi tagjának, Besenyei Csabának, a Hosz elnökségi tagjának, Sárkány Ferencnek, a Hosz volt irodavezetõjének, az Egység 2002.Kft. ügyvezetõjének, A honvédelmi tárca irányítójától emléklapot vehetett át Szincsák Gyula alelnök, Kepics György és Hornung Sándor, a Hosz volt fõtitkárai, Pusztai Lajos, a Hosz volt szociális ügyvivõje, a Katonákért Alapítvány kuratóriumi titkára, valamint Jáger Tibor, a Hosz volt nyugat-magyarországi területi ügyvivõje, az Egység 2002. Kft. szolgáltatás- és tagszervezõje. Az ünnepség végén Havril András vezérezredes mondott pohárköszöntõt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.