2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A sikeres kongresszus érdekében

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:32

Továbbképzés volt Szolnokon Protokoll, a szervezeti és mindennapi élet, a szakszervezet fõbb szabályzói, így a pénzügyi elõírások is napirenden szerepeltek a Honvédszakszervezet június 11-12-i szakmai továbbképzésén. A szolnoki - Béketámogató Kiképzõ Központban lebonyolított - rendezvényen áttekintették a Hosz szervezeti struktúrájának tapasztalatait is.

Európaiság, hitelesség, protokoll címet viselte Görög Ibolya protokollszakértõ elõadása. A Honvédszakszervezet továbbképzésén a nemzetközileg is elismert szakértõ elmondta, hogy nagyon fontos, hogy az embert hiteles emberként fogadják el, így is kell viselkedni, így is kell öltözködni. Az európaiság vezérlõ elv, ugyanakkor az amerikai kultúra is párhuzamosan fut. A pozitív külsõ az általános meggyõzéshez szükséges – tette hozzá Görög Ibolya.

Az elõadáson szó volt az intim zóna szerepérõl, a protokollról (diplomáciai, katonai), mint szervezeti mozgásról, az etikettrõl, de a viselkedéskultúráról is. Van, amikor a szemünkkel fogunk kezet, úgy köszönünk – hangzott el.

Ezt követõen a köszöntésrõl, a tiszteletadásról, a kézfogásról, valamint a kézcsókról is sok hasznos információt hallhattak a Hosz megjelent tisztségviselõi. Miután az intim zóna, a személyi zóna (döntéshelyzet távolsága), a társadalmi zóna (diplomáciai távolság), a nyilvános zóna (utca) került szóba, a közlés tartalma, hitelessége is középpontba állt. Vigyázni kell a helyes vokalitásra, kivétel nélkül, mindenki azt hiszi el, amit lát – mondta Görög Ibolya.

Ezt követõen a testbeszédrõl, a kéztartásról, a meggyõzés módjairól, arról, hogy hagyni kell beszélni a másikat. Végül pedig a megszólítás, így a tegezés (azzal, akivel azonos társadalmi szinten van), magázás (Mit gondol?), az önözés, a helyes megszólítás szóban, és írásban legfontosabb tudnivalói hangzottak el, majd kérdésekre válaszolt Görög Ibolya.   

A szolnoki továbbképzés második elõadása során Mészáros Géza a szervezeti életrõl szólt. A Hosz elnöke az elmúlt idõszakban tapasztalt professzionalizmusról beszélt, majd a szakszervezeti élet elmúlt éveinek, hónapjainak rendezvényei során észlelt látásmód, eredményesség összekovácsolását tartotta fontosnak.

Fontos a hatáskörök elkülönítése, a munkaköri leírásokban szereplõ feladatok elvégzése, követelmények betartása – mondta a Hosz elnöke.

Jól mûködik a szakmai munkaszervezet, a fõtitkár jól vezeti az ügyvivõket és a titkárokat, a 2003-as kongresszus nagyon jó döntést hozott, bevált a rendszer. A Hosz elnöke végigtekintette a hierarchia lépcsõfokait, vagyis az alelnökök és a fõtitkár hatáskörébe tartozó szakmai területek eddigi tapasztalatait vette górcsõ alá. Ezt követõen a kongresszus elõkészületeirõl és az aktuális történésekrõl is tájékoztatta a megjelenteket.   

Az elmúlt években folyamatosan változik a Honvédszakszervezet Alapszabálya, Szervezeti és Mûködési Szabályzata, de ezeket a módosításokat az élet, a szakmai kihívások diktálták, tették szükségessé - mondta ,,Fõbb szabályzóink és a mindennapi élet“ címet viselõ elõadása elején Szincsák Gyula. A Hosz alelnöke az Alapszabály egyes fejezeteit - a megjelentek aktív részvételével - tekintette végig, részletesen elemezve a szakszervezeti struktúrát, a tagsági viszonyt és a tagdíj mértékét. Szükséges az Alapszabállyal foglalkozni, de a problémák csak a napi mûködés során keletkezhetnek, akkor viszont kollektív módon orvosolni kell azokat.  

,,Hogyan mûködik a Honvédszakszervezet?“ - volt a címe Szincsák Gyula második elõadásának. A Hosz alelnöke beszélt a szervezetet képviselõ személyek (elnök, alelnökök) hatásköreirõl, valamint a haderõnemi képviselõk, ügyvivõk és a haderõnemi titkárok feladat- és tevékenységi köreirõl is.

Ezt követõen Nagy Zoltán, az Ellenõrzõ Bizottság elnöke az ellenõrzések tapasztalatairól beszélt, majd arról szólt, hogy olyan Alapszabályt kellene elfogadni a novemberi kongresszuson, mely biztonsággal leköveti a mindennapos problémákat, igazodik a szervezeti élet aktualitásaihoz.

A Hosz pénzügyi szabályzóiról Sándor Roland tartott - hasznos információkat tartalmazó - elõadást. A Hosz pénzügyi ügyvivõje - egyebek mellett - a kiadásokkal kapcsolatban kiemelte: minden olyan kiadás szabályos, amit a tagság a szervezet célkitûzéseivel összhangban eldönt és az nem ellentétes semmilyen jogszabállyal sem. Az elõadást kiegészítendõ, dr.Ujfaludi Zoltán fõtitkár a kiadásokkal kapcsolatban példákkal is szolgált. Mihálykó Sándor, az ellenõrzõ bizottság tagja pedig a számlákkal, az alapszervezetek és csoportok pénzügyi elszámolásával kapcsolatos fontos szabályzókra hívta fel a tisztségviselõk figyelmét.   

A minden résztvevõ számára hasznos továbbképzés végén a Hosz tisztségviselõi a helyi alakulatok parancsnokaival és alapszervezeti vezetõivel - munkavacsora keretében - folytattak eszmecserét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.