2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HÉF-en történt

Hosz  |  2007. 06. 29., 08:33

A Honvédelmi Érdekegyeztetõ Fórum (HÉF) június 19-i ülésén - még a napirenden szereplõ témák megtárgyalása elõtt - kedves eseménynek lehettünk tanúi, amikor Mészáros Géza, a Hosz elnöke átnyújtotta a Katonákért Díjat Iváncsik Imrének, a HM elköszönõ államtitkárának. Ugyancsak napirend elõtt a munkáltató és a munkavállalók képviselõi - hosszú hetek, hónapok tárgyalássorozata végén - aláírták a keresetnövelést szolgáló megállapodást is. A HÉF levezetõ elnöke ezúttal is Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke volt, a Hosz képviseletében Szincsák Gyula alelnök, Gáspár Tamásné Erika elnökségi tag, Doszpolyné dr. Mészáros Melinda jogi ügyvivõ, valamint Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivõ vett részt.

Napirend elõtti eseményként dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint a munkavállalói oldal képviselõiként jelenlévõ szakszervezeti vezetõk; Mészáros Géza, a Hosz elnöke, Breuer László, a Hodosz vezetõ titkára, valamint Sipos Géza, a BEOSZ elnöke aláírta a személyi állomány keresetének növelését szolgáló megállapodást. (A megállapodás teljes, szövegszerû változatát a ,,Növekednek a keresetek“ címet viselõ cikkünkben a 9. oldalon tesszük közzé - a szerk.)

- A Parlament a közelmúltban értékelte a Kormány elmúlt éves tevékenységét, ezért úgy gondolom, a HÉF elmúlt esztendejét is értékelni kell - kezdte napirend elõtti hozzászólását Zsoldos Géza. A HÉF titkára ezt követõen külön megköszönte az elköszönõ Iváncsik Imre államtitkár tevékenységét, majd Mészáros Géza ányújtotta a Hosz elismerését, a ,,Katonákért Díj“-at. Iváncsik Imre meghatottan köszönte meg az elismerést, majd dr. Zsiga Imre, a Hodosz, Sipos Géza a BEOSZ részérõl méltatta a HM államtitkárának 5 éves tevékenységét, korrekt partnerségét, az érdekegyeztetésbe vetett hitét, majd külön-külön is elbúcsúztak a pozíciójáról július 1-jei hatállyal távozó Iváncsik Imrétõl.

A HM távozó államtitkára a HÉF munkájában nyújtott kiemelkedõ tevékenysége elismeréséül - a HÉF 15 éves évfordulója alkalmából - emléklapot nyújtott át Szincsák Gyulának, a Hosz alelnökének.

Az ülésen a munkaadói oldalt a honvédelmi minisztert Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti fõosztályvezetõje képviselte, a munkaadói oldal ügyvivõje dr. Till Szabolcs ezredes, míg a munkavállalói oldal ügyvivõje Varga István, a Hodosz elnöke volt.

Ugyancsak napirend elõtt a Hodosz és a Hosz köszönetet mondott a HM HVK fõnökének a Katonacsaládok Országos Találkozójára történõ meghívásért és a rendezvény színvonalas lebonyolításáért.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke napirend elõtt arról érdeklõdött, hogy a hõségriadó miatt milyen intézkedéseket vezettek be a Magyar Honvédségnél. A HM akceptálja a Kormány kérését, a ruházat könnyítését, az ásványvíz biztosítását, de a részletekrõl a HM HVK fõnöke ezekben a percekben igazítja el a parancsnoki állományt - mondta a kérdésre reagáló Palásti Ferenc dandártábornok. (A HM HVK fõnöke egyébként írásos intézkedést is kiadott a közelmúltban a hõség alatti teendõkkel kapcsolatosan - a szerk.)

Az aktuális haderõszervezési feladatokról Grõb János ezredes, a HM haderõtervezési fõosztályának osztályvezetõje tájékoztatott. Szincsák Gyula az írásos tájékoztatóra és a szóbeli kiegészítésre reagálva a Honvéd Egészségügyi Központtal, a rehabilitációs intézetekkel és a verõcei betegotthonnal kapcsolatban azt kérdezte, hogy változik-e a személyi beszélgetések eljárási rendje, illetve mit jelent az, hogy a felmentési idõ legkorábban július 1-jével veszi kezdetét. Palásti Ferenc dandártábornok elmondta, hogy a szakmai intézkedés korrekt, a személyi beszélgetéseket pedig a kabinetfõnök intézkedése szerint kell majd végrehajtani, de nem lehet cél, hogy a felmentési idõszak végére maradjanak a megoldások. A Hosz alelnöke ezt követõen azt kérte, hogy a szakintézkedéseket ne az interneten olvasva juttassák el az érdekképviseletekhez. 

Az államháztartás hatékony mûködését elõsegítõ szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekrõl szóló 2118/2006. (VI.30.) Kormányhatározatban foglalt feladatok végrehajtásának helyzetérõl Szabó József ezredes beszélt. A HM tervezési és koordinációs fõosztályának helyettes vezetõje - egyebek mellett - elmondta, hogy nagyon fontos a megfelelõ jogszabályi környezet megteremtése. Szincsák Gyula alelnök hozzászólásában - többek között - arról érdeklõdött, hogy a tárcaközi megállapodásban szereplõ katonai fogház személyi állománya nem került át a BVOP-hez.

A Hosz alelnökének kérdéseire reagáló Szabó ezredes a jelenleg is zajló katonai és rendvédelmi képzés harmonizációjáról és az országgyûlési határozatban is szereplõ honvédségi létszámokról beszélt, de szót ejtett a július elseje után is hadrendben maradó Honvéd Egészségügyi Központról is.  

A 2007. évi átszervezések és létszámleépítések humánpolitikai és szervezési elveirõl, valamint azok konkrét megvalósítási lépéseirõl (kiemelten a megszûnõ katonai szervezetek állományának beosztásba helyezésére, a beosztást, illetve helyõrséget elhagyó hivatásos és szerzõdéses állomány elhelyezkedését támogató intézkedésekre) Palásti Ferenc dandártábornok tájékoztatott. Az írásos anyagot kiegészítõ személyzeti fõosztályvezetõ elmondta: a jelenlegi helyzet is pillanatkép, de már ez is kifejezi a 24.500 fõs valós tartalmat. Továbbra is igényt tartunk az érdekképviseletek - személyi beszélgetéseken történõ - részvételére. A HM érdeke az, hogy minél kevesebb munkajogi vitában vegyen részt - tette hozzá Palásti dandártábornok.

Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke hozzászólásában kiemelte: az irányelvek igen, de a sarokkövek, a prioritások nem valósultak meg. Ezek pedig a minõségi állomány megtartása, a beosztásba helyezéssel kapcsolatos követelmények, valamint az elõmeneteli szabályok voltak. A rekonverzióval kapcsolatban azt kérte, hogy a több esetben tapasztalt negatív hatásokat a jövõben kerülje el mindkét fél.

Palásti dandártábornok köszönetét fejezte ki a munkavállalói oldal felelõsségérzetéért, majd hozzátette, hogy a humánpolitikai irányelveket valóban nem minden területen sikerült betartania a tárcának.

A HÉF ülésén elhangzott, hogy a katonák illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I.25.) HM rendelet módosításáról június 25-én folytatódnak a szakmai tárgyalások.

A hivatásos és szerzõdéses katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli juttatásairól szóló 14/2002. (II. 29) módosításáról Sulyok János ezredes terjesztett elõ anyagot. A HM KPÜ vezérigazgatója által beterjesztett írásos anyaghoz Szincsák Gyula fûzött reakciót. A Hosz alelnöke megkérdezte, hogy az utalványok hol és milyen körben használhatók fel. Dr.Till Szabolcs ezredes, a HM jogi fõosztályvezetõ-helyettese azt hangsúlyozta, hogy az IRM-mel kell egyeztetni és a július 1-jei határnap sem tartható már. Az összeg nagysága egyébként az adómentes értékhatár.

Az ülés végén Zsoldos Géza HÉF titkár - miután megköszönte az elmúlt fél év közös és eredményes munkáját, a kihelyezett HÉF ülések eredményes lebonyolítását, külön kiemelve a hajdúhadházi fogadtatást - a HÉF 2007. II. féléves munkájának tervezetét ismertette. A HÉF legközelebb a nyári szünet után, szeptemberben tart majd ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.