2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, események

Hosz  |  2007. 02. 28., 12:54

A Hosz elnöke Szarajevóban

A Honvédszakszervezet 15 éves történetében elsõ alkalommal történt meg, hogy szakszervezeti vezetõ külföldön szolgáló katonákkal találkozott és tartott számukra aktuális tájékoztatót. Mészáros Géza Hosz elnök Palásti Ferenc dandártábornok, a HM személyzeti fõosztályvezetõje társaságában - február 7-én - látogatást tett ugyanis a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar katonai rendfenntartó kontingens (MH KRK) katonáinál.

A két vezetõ tájékozódott az MH KRK mûködésérõl, valamint a misszióban szolgáló katonák - szervezeti korszerûsítésbõl adódó - személyügyi eljárásban való érintettségérõl. Állománygyûlés keretében a Hosz elnöke az aktuális, katonákat érintõ szakszervezeti kezdeményezésekrõl és törekvésekrõl, így az illetmény - és nyugdíjreform legfontosabb kérdéseirõl, a Hjt. módosításáról, míg a személyzeti fõosztályvezetõ a haderõ-átalakítás aktualitásairól adott hasznos információkat az MH KRK 10. váltásának.

A Horváth-Mészáros találkozón történt

Szakmai megbeszélést tartott február 6-án Horváth Ferenc dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka és Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke. A nagytarcsai egyeztetésen mindkét vezetõ tájékoztatást adott az általa vezetett szervezet aktuális feladatairól, emellett pedig a jövõbeni együttmûködés lehetõségeit is áttekintették.

Ezredesek és alezredesek elõtt

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) katonai felsõvezetõ-képzõ (vezérkari) tanfolyamának hallgatói számára tartott elõadást a Honvédszakszervezet (Hosz) elnöke és alelnöke. Az ezredesek és alezredesek elõtt, február 12-én lebonyolított rendezvényen Mészáros Géza a Hosz szervezetérõl, legfõbb erõfeszítéseirõl, a 15 éves reprezentatív szakszervezet 2007-re tervezett céljairól, míg Szincsák Gyula a szakszervezet aktuális törekvéseirõl, így - többek között - az illetmény- és nyugdíjrendszerrel, valamint a Hjt. módosításokkal kapcsolatos egyeztetéseirõl tartott részletes tájékoztatást.

Szolgáltatásokról - nagy érdeklõdés mellett

Az MH 43. híradó és vezetéstámogató ezrednél - az alakulatnál rendezett állománygyûlést kihasználva - tartott aktuális tájékoztatót a Honvédszakszervezet. A pénzügyi referens tájékoztatása és az új személyügyi parancsok felolvasása után ugyanis Révész Gyula mérnök ezredes, ezredparancsnok lehetõséget biztosított a Hosz által szervezett fórum megtartására. A tájékoztatót Jáger Tibor megbízott nyugat-magyarországi területi ügyvivõ nyitotta meg.

A fórum során Domokos Viktória, azt ING üzleti igazgatója tájékoztatást adott az ING-CIB lendület hitelprogramjáról. A Hosz tagok részére kedvezõbb hitelfelvételi lehetõséget biztosítanak - mondta, aztán kiemelte az életbiztosításhoz igénybe vehetõ adókedvezmény lehetõségét, a hitelfelvételnél kialakított banki költségmentességet és a 4 hónapos kamat és kezelési díj mentességet is. A hitelfelvétel során az értékbecslési- és közjegyzõi díj az aktuális hirdetmény szerint fizetendõ.

 Ezt követõen Füvesi Sándor, a Bodrogi Bau Kft. igazgatója tájékoztatta a megjelenteket  a Hosz-OTP Lakáslízing Zrt.-Bodrogi Bau Kft. együttmûködési megállapodásáról. Az általuk épített lakásokat kedvezõ áron lehet megvásárolni, jelentõs tapasztalattal, referenciával rendelkeznek - mondta, majd hozzátette, hogy 2007. február 1-tõl lehetõség nyílik az albérleti díj hozzájárulást lízing díjként felhasználni. Kiemelte, hogy a lakáslízing során a nettó összegre kell hitelt felvenni, az ÁFA összegét a törlesztõ részlettel arányosan számlázzák egyéb hozzáadott költség nélkül. Így akár 0% önerõvel is lehet lakást lízingelni. A futamidõ során el lehet adni a lízingelt lakást, ha a vásárló átvállalja a lízingdíj további fizetését. Új lakás vásárlásánál 15 M Ft-ig nem kell illetéket fizetni.

Jáger Tibor a Honvéd Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár kedvezõ hozamait, a pénztártagság elõnyeit ismertette. Bemutatta, hogy a nyugdíjasok növekvõ száma miatt szükséges az öngondoskodás, amivel a jövõbeni nyugdíj egy része biztosítható. Dr. Hortobágyi Tibor jogi ügyvivõ tájékoztatást adott a Hjt. változásairól, a nyugdíjrendszer mûködésérõl. Felmentési idõ alatt a hivatásos állomány részére a távolléti díjat egy összeg helyett havonta fizetik ki - mondta.

A nagy érdeklõdés mellett lezajlott tájékoztató végén az elhangzott szolgáltatásokkal kapcsolatban sokan kértek és töltöttek ki regisztrációs lapot, nyugdíjpénztári és Hosz belépési nyilatkozatot.

Szakszervezeti farsang Hódmezõvásárhelyen

A hódmezõvásárhelyi MH 5/3. Bercsényi Miklós Könnyû Lövészzászlóalj Alapszervezete télbúcsúztató bulit rendezett, melyen vendégül látta a Hosz tisztségviselõi közül dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkárt, Kun Ferenc elnökségi tagot, Czövek János haderõnemi titkárt és Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõt.

A rendezvény elején Varga Árpád alapszervezeti vezetõ köszöntötte a vendégeket és ajándékokat adott át nekik az alapszervezet és a zászlóalj parancsnokság nevében. Ezt követõen Kun Ferenc elnökségi tag ajándékkal köszönte meg Rapi László alapszervezeti vezetõ-helyettes szakszervezeti tevékenységét nyugállományba vonulása alkalmából és reményét fejezte ki, hogy ezután a nyugállományú tagozatot fogja erõsíteni.

A program résztvevõi a finom vacsora után hajnalig tartó zenés-táncos mulatság és karaoke részesei voltak, melyet csak a tombolasorsolás szakított meg egy rövid ideig, ahol a Hosz vezetés, a zászlóalj parancsnokság és az alapszervezet által felajánlott értékes ajándékok találtak gazdára.

Tisztelt szerkesztõség!

Juhász Zoltán szakaszvezetõ vagyok. Elõször szeretnénk megköszönni az eddigi segítségüket a 2006 februárban „Segítsünk Szabolcson“ címû cikkükért. Sajnos eddig nem rendelkeztünk Internet hozzáféréssel és ezért nem láttuk a cikket, és nem tudtuk megköszönni sem. Ma már - ha csak kevéset is - tudjuk használni és látjuk, milyen nagy jelentõsége van. Szeretnénk megkérni önöket: amennyiben lehetõségük nyilik rá, egy újabb cikkel segítsenek nekünk. Ebben az évben már az adó 1%-át is felajánlhatják az adózók a Szabolcs Gyógyulásáért Alapítványnak, ezért próbáljuk a lehetõ legtöbb helyen ezt megjelentetni. Az alapítvány számláján most kb. 1 mûtétre elég pénz van, de Szabolcsnak legalább háromra lenne szüksége féléves periódusokban. Abban bízunk, hogy az adó 1%-át szívesebben fel tudják ajánlani az emberek.

Szabolcs Gyógyulásáért Alapítvány

adószám:18568727-1-09

számlaszám:11738046-20040620

Mindenkinek köszönjük eddigi segítségét!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.