2024. 06. 18. kedd
Arnold, Levente
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Folytatódnak az ágazati bértárgyalások

Hosz  |  2007. 02. 28., 13:01

A Hosz elnökségi ülésén Mészáros Géza elnök - többek között - arról tájékoztatta az elnökséget, hogy tovább folytatódnak a HM és a tárca szférájába tartozó szakszervezetek közötti bértárgyalások. A február 20-i, budapesti rendezvényen az elnökség tagjai mellett a fõtitkár, az ellenõrzõ bizottság, a nyugállományú tagozat, a szerzõdéses-és a katonanõi szekció elnökei, a szakmai és a területi ügyvivõk is részt vettek.

A január 18-i elnökségi ülés jegyzõkönyvének elfogadása után az elnök számolt be az elmúlt idõszak eseményeirõl és a szervezet elõtt álló feladatokról. Mészáros Géza - egyebek mellett - az éves feladatszabó értekezleten történtekrõl, a januári személyes tárgyalásairól, az aktuális, csapatoknál lebonyolított fórumokról, a szarajevói missziónál lezajlott látogatásról, az üdültetés új lehetõségeirõl, a LIGA és az FRDÉSZ által koordinált bértárgyalások alakulásáról, valamint a szakmai egyeztetéseken elhangzottakról informálta a megjelenteket. 

A folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula alelnök tájékoztatta az elnökséget. A február 19-én aláírt bérmegállapodásról elmondta, hogy ez nem illetményemelés, hanem keresetnövelés. A hosszú távon mintegy 4%-os keresetnövekedést jelentõ megállapodás bevállal ugyan egy inflációkövetést, de ez sem teljesen konkrét még. Az áthúzódó hatásokra építõ, összességében 6,65%-os növekedéssel számoló megállapodást többféleképpen lehet értékelni, most ennyit lehetett elérni - mondta Szincsák alelnök. Ezt követõen a HÉF ülésen elhangzottakról, így a Hjt. módosítások helyzetérõl, valamint a szakmai egyeztetésekrõl szólt a Hosz alelnöke.

A 2007. évi Kongresszus elõkészületeirõl Mészáros Géza, Szincsák Gyula, Heiling Ottó és dr. Ujfaludi Zoltán adott tájékoztatást. Ezután a február 27-i rendkívüli választmányi ülés elõkészületeirõl, az ott tárgyalandó személyügyi kérdésekrõl és egyéb napirendi témákról Mészáros Géza és dr. Ujfaludi Zoltán adott hasznos szervezési tudnivalókat. Ezt követõen pedig Mészáros Géza tájékoztatója hangzott el a 15-i közszolgálati nagygyûlésrõl.

A jogsegély-szolgálat 2006. évrõl szóló beszámolóját dr. Hortobágyi Tibor tartotta. A Hosz jogi ügyvivõje beszélt a jogerõs ítélettel zárult és a folyamatban lévõ peres képviseletekrõl is. A Hosz elmúlt évi kommunikációjáról szóló tájékoztatót Szita Róbert tartotta. A Hosz kommunikációs ügyvivõje - egyebek mellett - az Egység újság és a honlap mûködésérõl, kommunikációs pályázatokról, valamint a megvalósult költségvetésrõl is beszámolt. Mindkét beszámolóval kapcsolatban számos olyan kérdés merült fel, melyek során kritikus és javító szándékú megjegyzéseket fogalmaztak meg az elnökség tagjai.

A szervezeti változással kapcsolatban a Hosz szervezeti és érdekvédelmi tevékenységeirõl dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. Ezt követõen pedig Mészáros Géza elnök és Takács István budapesti területi ügyvivõ a szervezeti egységek meglátogatásáról és a katonai szervezeteknél megvalósuló jövõbeni szakszervezeti jelenlétrõl tájékoztatta a megjelenteket.

A szerzõdéses katonák - immár hagyományos - országos találkozójának elõkészületeirõl is dr. Ujfaludi Zoltán adott hasznos szervezési információkat. A Hosz fõtitkára által elmondottakat a szakszervezet elnöke egészítette ki. Ezt követõen egy személy pártoló tagi felvételrõl döntött a Hosz elnöksége. A nyugállományú tagfelvételrõl szóló napirendet Heiling Ottó alelnök és Szoboszlai Endre tagozatelnök terjesztette az ülés résztvevõi elé. A szavazás után három taggal bõvölt a Hosz nyugállományú tagsága.

Az egyebekben hangzott el az, hogy a HÉF ülés eredményeként - a HM Közigazgatási és Pénzügyi Ügynöksége vezérigazgató-helyettesének telefonos tájékoztatása alapján, - február végén már meg is kezdõdnek a HM és a tárca szférájába  tartozó szakszervezetek közötti ágazati bértárgyalások. A napirend során - Kocsor Sándor elnökségi tag nyugállományba vonulása miatt - megtárgyalta a közigazgatási képviselet elnökségi tag pótlására tett személyi javaslatot is. Gáspár Tamásné, Erikára tett javaslatot az elnökség úgy fogadta el, hogy a választás ügyében, a február 27-i rendkívüli választmány elõtti jelölõgyûlés megtartását rendelte el.

Ezt követõen az Egység 2002 Kft. ez évre vonatkozó üdülési térítési díjairól, majd a Hosz Nyugállományú Tagozata és a kelet- illetve nyugat-magyarországi hadkiegészítõ parancsnokságok közötti együttmûködési megállapodás-tervezetekrõl egyeztettek a döntéshozók. Ugyancsak az egyebekben a Hosz új üdülési, üdültetési elképzeléseirõl is tájékoztatást kaptak az elnökségi tagok.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

A legfrissebb információk szerint Svédország - a légierő modernizációs folyamatának részeként - már 2024 vége előtt dönthet a kiöregedő Lockheed Martin C-130H szállító repülőgép flottájuk cseréjéről.

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.