2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz álláspontja az ágazati illetménytárgyalások elõtt

Hosz  |  2007. 02. 28., 13:04

Köszönjük a tagság észrevételeit a sztrájkbizottság és a kormány bér/keresetmegállapodásával kapcsolatban. Mielõtt bárki úgy gondolná, hogy a Honvédszakszervezet elégedett lenne a katonák keresetének (illetmény plusz egyéb juttatás, fõállásból származó jövedelem) kizárólagosan a 13. havi illetmény ide- odatologatásával történõ látszat-emelésével, jelezzük: nem így van! Elégedetlenek vagyunk! Nagyobb eredményt vártunk!

Annak ellenére is, hogy itt többrõl van szó, mint ahogyan azt - például Fórum rovatunkon - néhányan röviden értékelték. A kormány nem volt hajlandó a juttatások emelésére, végül is a szakszervezetek közös fellépése kényszerítette a 0%-ról történõ elmozdulásra. Mivel az illetmények rendezését semmiképpen nem vállalta a kormány, technikai megoldásként a külön juttatással operált. A megállapodás figyelmes áttanulmányozása után nyilvánvalóvá válik a (nominál) keresetek (2006. évi bázison) valóban 4,15 %-kal emelkednek, miközben igazából a 13. havi illetmény nem tûnik el. (Amire a tárgyalások elején határozott szándék volt.) Továbbá a 2008. évben esetlegesen (garancia nélkül) vállalt félhavi illetmény kifizetése további pluszt jelentene. A 4,15% fenntartása (nem további emelése) mellett a kormány 2008. évre inflációkövetést vállal (a 2007. évi bázison, a keresetnövekedés beszámításával). Ugyanakkor a 2009. évre ígért, legalább 4% illetményemelés nagyon távolinak tûnik, és csak úgy valósulhat meg, ha a 2009. év után esedékes 13. havi illetmény már a tárgyév decemberében kifizetésre kerül. Ez utóbbi már tényleg trükk (akar lenni). A lényeg: a megállapodás 6,65% keresetnövekedésre vonatkozik, nem 4,15%-ra. A kormány úgy gondolja, hogy 2,5%-ot már adott a közszolgáknak (oldalvilla váltással, 2% kereset kiegészítéssel, stb.). Mi, katonák se oldalvillát, se kereset kiegészítést, se mást nem kaptunk. Kérdéses tehát a 2,5% holléte, továbbá a 2006. évi reálveszteségek pótlása.

Igaz, a „nagy” megállapodást aláírták a konföderációk, de a szektoriális (SZÉF) és tárca szintû (HÉF) egyeztetés most veszi kezdetét, amelynek során nem feledkezünk meg a két utóbb említett körülményrõl. Mint ahogy arról honlapunk tudósít, többszöri sürgetésünkre a honvédelmi tárcánál február 23-án kerül sor az elsõ fordulóra, így küzdünk tovább mind az illetmény jellegû, mind az illetményen kívüli többletjuttatásokért(Ruházati illetmény, étkezési hozzájárulás, pénztári hozzájárulások, különbözõ támogatások, stb.).

Tudjuk, és mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a helyzet, a sztrájkbizottság tevékenységének megszûnése után közel sem egyszerû, minden kis eredményért rendkívüli módon meg kell harcolni. Támogatásotokat továbbra is kérjük. Sõt, most várjuk csak igazán az ötleteket és az aktivitást rendezvényeinken, vagy akár honlapunkon is.

A Honvédszakszervezet Vezetõsége

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.