2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugállományú híradó

Hosz  |  2007. 02. 28., 13:06

Ülésezett az Idõsügyi Tanács A Honvédelmi Idõsügyi Tanács január 31-én tartotta idei elsõ ülését, melyen a honvédelmi miniszter képviseletében Iváncsik Imre államtitkár vett részt. Az ülés kezdetén a HIT két új tagjának átadta a Megbízólevelet, melyben a tanács munkájában való részvételre kéri fel a honvédelmi miniszter a delegáltakat. Az elsõ napirendben az államtitkár úr a honvédelem helyzetérõl, a 2007 évi kihívásokról, a tervezett feladatokról, a tervezett feladatok végrehajtásáról adott tájékoztatást. A haderõ-átalakítás hatásainak elemzésekor az aktív állományra gyakorolt hatásokon túl hangot adtunk a nyugállományú szervezetekre gyakorolt kedvezõtlen hatásokról is, és kértük, hogy a tárca érzékenyebben reagáljon azon felvetéseinkre, amelyekben a mûködési feltételeink további biztosítását kérjük a folyamatban lévõ tiszti klub eladások és hadkiegészítõ parancsnokságok megszüntetése közepette is.

A második napirendben Dr. Németh András o. ddtbk. az MH Egészségügyi Központ elõkészítõ Törzs parancsnoka a katonaegészségügy helyzetérõl, átalakításáról, az átalakítás várható hatásairól és az idõskorú állomány ellátásáról adott tájékoztatást. Számunkra jó hír, hogy folyik a Központi Honvéd Kórház új pavilonjának mûködési engedélyezési eljárása, ami elõrehaladott állapotban van és május 21-re, a Honvédelem Napjára van tervezve az ünnepélyes átadása, megnyitása. Végre örülhetünk, hogy több mint két és fél évtized után, rövidebb-hosszabb idejû megtorpanások ellenére befejezõdik egy százmilliárdos nagyságrendû beruházás és elkezdi szolgálni nemcsak a katona, hanem az országos egészségügyet is.

További jó hír számunkra, hogy a hévízi és a balatonfüredi rehabilitációs intézetek és a verõcemarosi betegotthon integrált szervezeti formában tovább mûködnek és természetesen változatlanul - mint igényjogosultaknak - rendelkezésünkre állnak a szolgáltatásaikkal. Megnyugtató a vidéken élõ bajtársainknak, hogy igényjogosultságuk révén továbbra is igénybe vehetik az „új” Honvédkórház szolgáltatásait is.

A harmadik napirendben Garay János Tamás alezredes, a személyzeti fõosztály érdekvédelmi részleg vezetõje adott tájékoztatást a haderõ átalakításon belül, a Hadkiegészítõ Parancsnokságok átalakításáról és a minket érintõ humán szolgáltatások alakulásáról. Az új rendszer mûködésének teljes kibontakozásáig, megismeréséig annyit kellett tudnunk, hogy a nyugállományúak ügyeinek intézését a megyei Hadkiegészítõ Parancsnokságok helyén megmaradt Toborzó és Érdekvédelmi Irodáknál kell kezdeményezni, az eddigi rendnek megfelelõen.

Végül a HIT 2007. évi munkatervét fogadtuk el azzal, hogy a jelenleg tervesített négy ülésen kívül, a tárgyalt témák eredményétõl függõen további üléseket kívánunk tartani.

            Szoboszlai Endre nyá. mk. ezredes

a Honvédelmi Idõsügyi Tanács tagja

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.