2023. 12. 03.
Ferenc, Olívia
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Sajtóközlemény

Hosz  |  2007. 11. 07., 18:46

A Parlament elé került Hjt. módosításokkal és azokkal összefüggõ szakmai egyeztetésekkel kapcsolatban a Hosz elnöksége az alábbi sajtóközleményt adta ki...

A Honvédszakszervezet (Hosz) szeptember 27-i elnökségi ülésén napirend elõtt tárgyalta a Parlament elé került Hjt. szolgálati nyugdíjra vonatkozó módosításait, illetve annak – a hivatásos állományra vonatkozó – várható hatásait.

A reprezentatív katona-szakszervezet döntéshozó fóruma úgy látja, hogy a Honvédszakszervezet és a Honvédelmi Minisztérium között folyamatos egyeztetések zajlottak és zajlanak jelenleg is. A tárgyalások során a szaktárca több esetben is figyelembe vette a Hosz markáns álláspontját, így – egyebek között – a 2007. december 31-re vonatkozó nyugdíjrögzítésre, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történõ visszalépésre vonatkozó igényeit. A Hosz továbbra is fenntartja azt a véleményét, hogy a szolgálati nyugdíj intézménye elválaszthatatlan lényegi eleme a hivatásos katonai pályának.

Bár a módosítások koncepcionális elképzeléseit vállalhatónak tartja a Honvédszakszervezet, ugyanakkor továbbra is úgy látja, hogy a rögzítés jelenlegi módja nem biztosítja mindenki számára az eddigi kondíciók megõrzését, emellett a 20 év szolgálati viszonnyal nem rendelkezõkre vonatkozó szabályok tisztázatlansága is aggodalomra ad okot.

Annak ellenére, hogy a Parlament sürgõsséggel tûzte napirendre a törvénymódosítást, azt kezdeményezi a több mint 10 ezer hivatásos és szerzõdéses katonát tömörítõ szakszervezet, hogy az Országgyûlés – a szükséges módosítások befogadásával – találja meg a fennálló problémák kezelésének optimális megoldási lehetõségeit. Ennek érdekében a Hosz továbbra is felajánlja szakértõi közremûködését, s az eddigi gyakorlatnak megfelelõ – a szaktárca és a szakszervezet között meglévõ – partneri együttmûködést.

Budapest, 2007. szeptember 27.

Mészáros Géza sk.

Hosz elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.