2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

BEVETÉSEN

Hosz  |  2007. 11. 07., 18:59

A Magyar Honvédség évente megrendezi a „Bevetési Irány” gyakorlatot, melynek idei mozzanatán már bemutatkozási lehetõséget kaptak a professzionális haderõ új katonai képességei és katonai eszközei is. A Magyar Honvédség legnagyobb szabású éves gyakorlatán azok az új szervezeti és irányítási rendszerek is megmérettek, amelyeket a honvédelmi tárca közelmúltban alakított ki. Az MH Központi Gyakorló- és Lõtér „0” ponti térségében lebonyolított gyakorlat - október 11-i - sajtónapján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter is részt vett, a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök képviselte.

„Ha õsz, akkor Bevetési Irány...” - áll a HM tárca által kibocsátott, a Magyar Honvédség leglátványosabb hazai gyakorlatáról szóló kiadványban. És valóban, immár évek óta - így, az õsz elején - a Magyar Honvédség megrendezi azt a harcászati gyakorlatot, melynek célja a profeszszionális haderõ új katonai képességeinek, eljárásmódjainak, technikai eszközeinek bemutatása, illetve a haderõ egységes vezetésének, hatékony irányításának, a csapatvezetés színvonalának erõsítése.

A Bevetési Irány 2007 a csapatok saját helyõrségeiben kezdõdött, majd október 1-12 között Várpalota térségében, már a csapatok bevonásával zajlott. A mintegy 1000 fõ részvételével lebonyolított gyakorlaton a Magyar Honvédség kijelölt erõi és eszközei immár harmadik alkalommal adtak számot az állami és katonai vezetõk, valamint az állampolgárok elõtt a felkészítés és a kiképzés eredményeirõl. A dinamikus bemutató során láthattuk a legmodernebb harci eszközöket, a Gripen típusú vadászrepülõgépeket, a MI-24-es harci helikoptereket, de a BTR-80-asokat is.

Megtekinthettük, hogyan kell a tárgyaló delegációt szállítani, kísérni és oltalmazni, emellett azt is demonstrálták, hogyan kell a robbanóanyag-keresõ kutyákkal dolgozni, illetve a különleges mûveleti erõket határsértõ csoportok ellen alkalmazni.

A gyakorlat különbözõ helyszínein több szakszervezeti tisztségviselõvel is találkoztunk. Andor Tamás õrnagy, a Hosz légierõ haderõnemi képviselõje a gyakorlat egyik sajtótisztjeként vett részt a Bakonyban megrendezett kiképzési feladaton.

- Tájékoztató tisztként – az Összhaderõnemi Parancsnokság szintjén – a legkülönbözõbb sajtófeladatokért voltam felelõs. Emellett persze a gyõri légvédelmi rakétaezred személyi állományát és kitelepült technikai eszközeit is bemutathattam a média képviselõinek. A bemutatón mindkét rakétarendszerünket felvonultattuk, de itt voltak a lokátoraink és a K1P típusú tûzvezetési rendszerünk is. Ez utóbbira azért is büszkék vagyunk, hiszen a magyar fejlesztésû, hazai mérnökök által kifejlesztett és magyar cégek által megalkotott vezetési rendszer iránt már határainkon túlról is érdeklõdtek.

Bátor Ferenc õrnagy, alapszervezeti vezetõ, szárazföldi haderõnemi képviselõ-helyettes pedig zászlóaljparancsnokként vett részt az idei leglátványosabb harcászati megmozduláson.

- Alegységem, az MH 5/3. zászlóalja mintegy 140 katonával és a szükséges technikai eszközökkel – a szeptember 22-i átcsoportosítás óta – volt jelen a Bevetési Irány gyakorlaton. Beosztottaimmal mind a dinamikai, mind a statikai bemutatón, annak valamennyi foglalkozási helyén bemutatkozhattunk.

Mészáros Géza, a Hosz elnöke lapunknak elmondta, hogy igazán büszke, hiszen a látottak meggyõzték arról, hogy a katonák ez alkalommal is rengeteg munkát és energiát fektettek be, s ezzel meg is gyõzték a kilátogató vendégeket, parlamenti döntéshozókat arról, hogy szükség van a profi katonákra, meg kell becsülni, el kell ismerni a katonai hivatást vállaló kollégákat. A Hosz elnöke a szakszervezeti tisztségviselõk – gyakorlaton történõ – jelenlétére is büszke volt.    

- Korábbi beosztásaimból fakadóan úgy érzem, hazajöttem a ,,0” pontra, s ismét meggyõzõdhettem arról, hogy a Magyar Honvédség katonái kitûnõ felkészültséggel teljesítik feladataikat, és méltóak a társadalom kitüntetett figyelmére, átlagosnál magasabb szintû elismerésére.

Hatékony érdekképviseleti munkánknak köszönhetõen szakszervezetünk – az elmúlt idõszakban – egyre jobban számíthat a katonatársadalom megbecsülésére. Már a minisztérium politikai és katonai vezetõi is elismerik a Hosz jelenlétét, sikeres tevékenységét. Ez a gyakorlat is bebizonyította, hogy tisztségviselõink nemcsak jó mozgalmi emberek, hanem kitûnõ katonák is.

A gyakorlatot követõ sajtótájékoztatón dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a Bevetési Irány 2007 elnevezésû, majdnem félmilliárd forintba kerülõ bakonyi hadgyakorlattal befejezõdött a haderõreform tizenhét esztendõs folyamata. Az átalakítás nagyságát jellemezve elmondta, hogy a minisztérium korábbi harminckét hivatalából és háttérintézményébõl hét maradt, a Magyar Honvédség 77 hadrendi elemébõl pedig harminchárom. A jelenlegi 21 030 fõs csapatlétszám, továbbá a minisztérium és háttérintézményeinek 4545 fõs létszáma arányában Európában a legjobbak közé tartozik.

- Egy év alatt megváltozott a haderõ szerkezete, a parancsnoklás és a kiképzés rendszere, a toborzás, a hadkiegészítés módszertana, de a katonai egészségügy és a logisztika is. A reform lényeges eredménye, hogy emelték a csapatoknál szolgálók létszámát; a korábbi 15 ezer helyett jelenleg 21 ezren szolgálnak a csapatoknál, 4500-an pedig a minisztérium és háttérintézményeinél dolgoznak - mondta a honvédelmi miniszter.

Az irányítási struktúra átalakítása mellett jelentõs fejlesztésekre, új képességek kialakítására is sor került. Ezek közül kiemelte a Gripen-beszerzést, a gépjármû- és a híradástechnikai fejlesztéseket, az új képességek közül pedig a különleges mûveletit, a CIMIC-et, az erõk védelmét, a biológiai laboratóriumot, a víztisztító képességet.

Szekeres Imre arról is szólt, hogy mindezen feladatokat takarékos gazdálkodás keretében hajtották végre, s a kormány a jövõben is nagy figyelmet fordít a honvédelem ügyére. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a 2007. évi 300 milliárdos honvédelmi költségvetéssel szemben jövõre 319 milliárd forinttal gazdálkodhat a tárca. Ez a GDP 1,17 százalékát jelenti.

A gyakorlat végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megköszönte a katonák kiemelkedõ teljesítményét, majd - egyebek mellett - azt mondta a katonáknak, hogy jól tudja, mennyire nem volt egyszerû az elmúlt két-három esztendõ.

- Változások sokaságán, mély átalakuláson ment keresztül a Magyar Honvédség, átalakult az irányítási rendszer, a sorozottról áttértünk a professzionális haderõre. A szerzõdéses állomány felkészültsége ma már jelentõsen meghaladja a korábbi sorozott állomány képességeit. Megerõsítem, hogy Magyarország számára az a legfontosabb, hogy a NATO kötelékén belül képes legyen a vállalt kötelezettségei teljesítésére. Azt szeretném kérni, hogy a továbbiakban is õrizzék meg azt a harcképességet, melyet az elmúlt idõszakban elsajátítottak, és õrizzék meg azt a hûséget is, amely a Magyar Köztársasághoz fûzi Önöket - mondta a miniszterelnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.