2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Parlament elõtt a Hszt. és a Hjt.

Hosz  |  2007. 09. 26., 17:40

A Hszt. és a Hjt. módosításával kapcsolatban dr. Szekeres Imre a - szeptember 21-i - kormányszóvivõi tájékoztatón bejelentette: konkrét vállalását teljesítve a Kormány elfogadta a szolgálati nyugdíjjal összefüggõ törvények módosításáról szóló 1055/2007 határozatot. A törvényjavaslat alapján a legalább 20 év szolgálati nyugdíjjal rendelkezõ hivatásos katonáknak, rendõröknek, határõröknek, vám- és pénzügyõröknek, tûzoltó és polgári védelmi, büntetés-végrehajtási, nemzetbiztonsági tiszteknek és tiszthelyetteseknek azt biztosítják, hogy nyugállományba vonuláskor a számukra kedvezõbb összegû nyugdíjat választhassák. A honvédelmi miniszter a Kormány-elõterjesztés soron kívüliségét azzal indokolta, hogy mielõbb elejét vegyék az érintettek körében kialakult bizonytalanságnak. A honvédelmi miniszter szerint - mivel a Kormány a szolgálati nyugdíj védelmét biztosítja - nem érheti hátrány a fegyveres testületeknél és a rendvédelmi szervezeteknél legalább 20 éves szolgálati viszonnyal rendelkezõ dolgozókat. A nyugdíjjogszabályok januári változása miatt december 31-én rögzítik a nyugdíjak aktuális összegét, amit évente növelnek, majd az érintettek nyugdíjba vonuláskor saját maguk dönthetnek a számukra kedvezõbb nyugdíj összegérõl - mondta a honvédelmi miniszter. Vagyis, akik már rendelkeznek 20 év szolgálati idõvel, azok ne menjenek csak azért nyugdíjba, mert késõbb hátrány érné õket a változó nyugdíjszámítás miatt. A módosítás lényege, hogy 2007. december 31-én anélkül, hogy folyósítanák, rögzítik a nyugdíjak aktuális összegét. Az így rögzített nyugdíj összegét pedig a tényleges nyugdíjba vonulásig minden évben az adott évre meghatározott összeggel növelni fogják. Így a nyugdíjba vonuló tisztek és tiszthelyettesek nyugdíjba vonulásukkor választhatnak, hogy a hatályos szabályok szerint járó nyugdíj, vagy az elõzõekben említett, rögzített nyugdíj évenkénti emelésekkel növelt összegével kérik nyugdíjazásukat. A módosításra azért van szükség, hogy azokat a tiszteket és tiszthelyetteseket, akik elérték a nyugdíjba vonuláshoz szükséges szolgálati idõt, de még nem kívánnak nyugdíjba vonulni, a további szolgálat miatt ne érje hátrány - mondta Szekeres Imre. A benyújtott törvényjavaslat megoldja, hogy az azonos megítélés alá esõ hivatásos tisztek és tiszthelyettesek (tehát akik legalább 20 év szolgálati idõvel rendelkeznek), ha jelenleg valamely magánnyugdíj pénztár tagjai, 2010. december 31-ig dönthessenek arról, hogy vissza kívánnak-e lépni a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, amennyiben ez számukra kedvezõbb.  

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.