2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tisztavatás 2007: ifjú tisztek és látványos technikai bemutató a Hősök terén

Hosz  |  2007. 08. 30., 19:16

Új hagyományt teremtve, idén elõször a Hõsök terén volt a tisztavatás. A Magyar Honvédség 109 fiatal hadnagya – ebbõl 14 hölgy – és 30 határõr hadnagy tett esküt augusztus 20-án. Az ünnepség elõtt a Magyar Honvédség Támogató Dandár Díszzászlóalja díszelgõ katonáinak bemutatójára, valamint a Magyar Honvédség Támogató Dandár Központi Zenekarának zenés bemutatójára is sor került. A Magyar Köztársaság Lobogójának katonai tiszteletadással történõ felvonása továbbra is a Kossuth téren zajlott le.

Az ünnepségen a díszzászlóalj bevonulása után a köztársasági elnököt fogadták, majd a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz következett. A honvédtisztek esküjét Mészáros József, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kiválóan végzett hadnagya mondta elõ. Ezt követõen dr. Szekeres Imre mondott beszédet. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a Magyar Köztársaságnak továbbra is szüksége van jól képzett tisztekre. Szekeres Imre hozzátette: az elmúlt idõszakban alapvetõen megváltozott a honvédelmi filozófia, ma már büszkék lehetünk a Magyar Honvédség képességeire, arra, hogy azt szövetségeseink is elismerik. A tiszti hivatás ellátásáról azt mondta, hogy kellõ elhivatottsággal és tudással kell eleget tenni ennek e szép feladatnak, a mindennapok során a csapatszellemnek és a feladat-végrehajtásnak kell ötvözõdni. Az ünnepi beszédet mondó tárcavezetõ hangsúlyozta: olyan korszerû, modern elemei vannak a magyar haderõnek, melyek már határainkon túl is telepíthetõek. A haderõ-átalakítás következtében ma több katona szolgál a csapatoknál, mint a hivatalokban és az intézményekben. A biztonság megteremtése nemzeti ügy, ezért a honvédelem kérdésében konszenzus van a parlamenti pártok között, ez pedig nagyra értékelhetõ.

A határõrtisztekhez szólva elmondta, hogy a rendészeti szervek megújulását a rendõrség és a határõrség integrációja biztosítja. Beszéde végén katonaszerencsét, majd sok örömet kívánt a hivatás gyakorlásában a honvédelmi miniszter. A beszéd után az újonnan avatott tisztek közül a kijelöltek társaik nevében koszorút helyeztek el az ismeretlen katona emlékmûvének talapzatánál.

Az idén felavatott 109 fiatal tisztbõl 14 katonanõ. Ez azt is mutatja, hogy a Magyar Honvédség tiszti állományában egyre nagyobb és komolyabb súlyt jelent a hölgyek aránya.

Kozák Piroska (24) hadnagy híradó szakon végzett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A fõvárosi illetõségû fiatal katonatiszt a Zách utcai objektumban található MH Támogató Dandár, Harci Rendezvénybiztosító Részleg részlegvezetõ-helyettese lesz. Piroska számára nincs határ, szinte minden érdekli, a tanulás mellett szeret sportolni, atletizálni is.

- Örök emlék volt az egyetemen töltött idõszak, soha nem bántam meg, hogy ide jelentkeztem. Ha még egyszer tehetném, akkor is ide jönnék továbbtanulni. A katonai rendezvények során a híradás biztosítása lesz a feladatköröm, hangosítással, tolmácsberendezések mûködtetésével foglalkozom majd. A Honvédszakszervezetrõl már rengeteg információt hallottam, nem kétséges a belépésem, a szolgálati helyemen az elsõ tennivalóim között lesz a belépési nyilatkozat kitöltése. De nem elsõsorban azért akarok Hosz-tag lenni, mert olcsóbban lehet telefonálni, könnyebben lehet lakáshoz jutni, üdülni, hanem azért, mert – szerintem – a Hosz által jobb munkahelyi légkört is meg lehet teremteni. Úgy vélem, s azt is hallom,, hogy, ha a dolgozók nem közvetítik a problémákat, akkor segíteni sem lehet. Ezen változtatni szeretnék.

A fentebb már említetteken – katonanõk arányának  megváltozásán – kívül más is megváltozott s ezeket a változásokat kívánták a tisztavatáson bemutatni az érdeklõdõknek. A fiatal tisztek eskütétele mellett sor került egy olyan légibemutatóra, amelynek során a Magyar Honvédség szállító repülõgépei, harci helikopterei és vadászgépei egyszerre jelentek meg három nagy kötelékben, megmutatva azt a technikát, tudást és képességet, amellyel a Magyar Honvédség légiereje rendelkezik.

Idén a hagyományos ünnepség keretein belül új, látványos elemmel bõvült a tisztavatás: a Hõsök tere fölött a Magyar Honvédség harci és szállító helikopterei és repülõgépei két alkalommal is kötelékáthúzást hajtottak végre. 500 méter magasan érkeztek Budapest légterébe a Gellért-hegy északi részénél, majd az Andrássy út felett közelítették meg a Hõsök terét, miközben 150 méteres magasságra süllyedtek. Miután átrepültek a tér felett, bal fordulóval emelkedtek fel, majd a Népstadion irányából a Dózsa György út felett áthúzást végeztek. A kötelékekben 3 db MI-24-es harci helikopter, 1 db AN-26 szállító repülõgép, 2 db L-39 repülõgép, 1 db AN-26 szállító repülõgép, 2 db MIG-29 vadászrepülõgép, 5 db JAS-39 Gripen vadászrepülõgép szerepelt. A helikopterek 240 km/h, a merevszárnyú repülõgépek kb. 400 km/h sebességgel közlekedtek. A fegyverzettechnikai bemutató is új volt, hiszen a Mistral rakétáktól kezdve, a páncélozott szállító harcjármûveken keresztül a tüzérségi eszközökig látható volt az a haditechnika, amellyel a Magyar Honvédség fel van szerelve.

Rossu Roland (23) közgazdász diplomát kapott az egyetemen. A fiatal hadnagy Kaposvárra kerül, az MH Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred nemzeti támogató zászlóaljánál lesz vegyes anyagszállító szakaszparancsnok. Roland a Honvédszakszervezetnek is több éve tagja, az egyetemen a Hallgatói önkormányzat mellett mûködõ Hallgatói Képviselet vezetõje volt, a Katonadolog címû diákújságnál pedig fõszerkesztõként tevékenykedett.

- Immár több mint három esztendeje képviselem hallgató-társaimat, azóta viszem tovább megoldandó ügyeiket a Honvédszakszervezet vezetése felé. Emellett én intézem a Vodafone telefon igényléseket és a szakszervezetbe történõ beléptetéseket is. Nagyon sok pozitív kezdeményezése van a Honvédszakszervezetnek, s mivel Kaposvárott tervezek lakást venni, ezért ezek közül elsõként a lakáslízinget szeretném igénybe venni.

A Szózat után, az ünnepség végén a térkiürítést a díszmenet, majd a történelmi zászlók és a zenekar díszelvonulása zárta.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.