2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Repülőnap: különleges produkciók, modern haditechnika és fantasztikus közönség

Hosz  |  2007. 08. 30., 19:35

Bemutatkozott az erős és jól szervezett Magyar Honvédség Az MH 59. Szentgyörgyi Dezsõ Repülõbázison – augusztus 11-12-én – immár kilencedik alkalommal rendezték meg Közép-Európa legnagyobb repülõ- és haditechnikai seregszemléjét. A Magyar Honvédség idei legjelentõsebb nyilvános eseményének kétnapos programját minden eddiginél nagyobb számú közönség tekintette meg. A Repülõnapon megjelenõ Honvédszakszervezet ízlésesen berendezett érdekvédelmi sátrát számos látogató, köztük dr. Vadai Ágnes államtitkár és dr. Szeredi Péter kabinetfõnök is felkereste.

A Nemzetközi Repülõnap és Haditechnikai Bemutató elsõ alkalommal 1990. augusztus 19-én jelentkezett Kecskeméten, majd 2003 óta minden második évben a nyár egyik legnagyobb szabású, közel százezer látogatót vonzó rendezvényévé vált. Már kora hajnalban hosszú autókonvojok közeledtek a kecskeméti repülõbázishoz. Minden irányból sok tízezer embert, felnõttet és gyermeket vonzott az augusztus 11-12-i haditechnikai esemény.

A Honvédszakszervezet sátrát – dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár vezetésével – ügyvivõk, haderõnemi titkárok, a központi iroda munkatársai, valamint alapszervezeti vezetõk tették otthonossá. Mindkét nap már kora reggeltõl a szakszervezet legkülönbözõbb szolgáltatásairól szóló propaganda-anyagokkal, üdültetési prospektussal, az Egység újság legfrissebb lapszámával, valamint a Hosz-Tv eddigi adásaival várták a nagyközönséget.    

A Repülõnap hivatalos programja a díszszázad tisztelgése, majd a Himnusz eléneklése után dr. Szekeres Imre megnyitó szavaival vette kezdetét. Miután az elõkészítõ munkát dicsérte, a honvédelmi miniszter kiemelte: a repülés az emberi képesség és a technika együttesének egyik legszebb ötvözete, különleges produkciója. A repülés során nincs ötletszerûség, nincs semmi véletlenszerû, van viszont nagyon sok tanulás, még több munka és rengeteg gyakorlás. Sokminden szükséges tehát ahhoz, hogy valakibõl pilóta váljon, illetve, hogy a legjobbak különleges látnivalóval örvendeztessék meg ezt a fantasztikus közönséget – mondta a szakminiszter.

A honvédelmi miniszter aláhúzta, hogy a precízség, a felelõsségteljes munka az igazi alapja a légibemutató sikerének. 

- A Magyar Honvédség profi haderõ, erõs és jól szervezett, a tisztek, a tiszthelyettesek és a szerzõdéses katonák kiemelkedõen képzettek, felkészültek, jelenleg is részt veszünk a világ közeli és távoli tájain a béke megteremtésében és a béke fenntartásában. A csapatszellem erkölcsi tartást, az itthoni és a külföldi mûveletek alapját adják - mondta a honvédelmi miniszter a megnyitó végén.

Ezt követõen a Repülõnap nyitóképe következett, magyar lobogóval érkezett a MI-8-as, majd a JAK-52-es kötelék, az AN-26-os, az L-39-es, a MIG-29-es és az 5 darab JAS-39 EBS típusú repülõbõl álló kötelék volt soron.  A nyitókötelék mûsora után Havril András vezérezredest, a HM HVK fõnökét kértük meg, hogy lapunknak nyilatkozzon.

- Az idei Repülõnap a ,,lehetõségek lehetõsége”, hiszen az, hogy 21 ország katonái vesznek részt, találkoznak a 2007-es rendezvényen, lehetõséget kínál arra is, hogy mindenki bemutathassa a nagyon sok gyakorlás által elért teljesítményét, tudása legjavát. Ez a verseny egy olyan értékrendet alakít ki, mely alkalmas arra, hogy megállapítsuk, ki mit tud. A bemutató emellett arra is alkalmas, hogy a Magyar Honvédség a társadalomnak közelképet mutasson, ,,kézzel fogható” módon is bemutatkozzon, tovább erõsítse a bizalmat – mondta a vezérkari fõnök.

A Honvédszakszervezet sátrát számos érdeklõdõ és szakszervezeti tag is meglátogatta. A szakszervezeti sátornál dr. Ujfaludi Zoltán, a Hosz fõtitkára fogadta dr. Vadai Ágnes államtitkárt és dr. Szeredi Péter kabinetfõnököt. A HM államtitkára örült a Hosz tevékeny részvételének.

- Úgy gondolom, hogy szükség van érdekvédelemre, szükség van olyan szervezetre, ahol a katonák õszintébben elmondhatják gondjaikat, problémáikat. Önök pedig ezt tovább közvetítik felénk, majd közösen megpróbálunk megoldást találni. Én hiszek a szakszervezetben, örülök, hogy itt voltak, hogy aktívan részt vettek a Repülõnapon. 

A lapunknak - a Repülõnap szervezõ bizottságának általános elnök-helyetteseként - nyilatkozó dr. Gömbös János azt hangsúlyozta, hogy a 21 ország 42 típusát, vagyis mintegy száz légi jármûvet felvonultató repülõ bemutató igazán színvonalas haditechnikai esemény volt. A szinte megszámlálhatatlan repülõ-program közül Besenyei Péter és Veres Zoltán egyéni mûrepülõ programja, a török kötelék, a ,,TURKISH STARS” KÖTELÉK BEMUTATÓJA (8 X NF-5), valamint a „PATROUILLE DE FRANCE” FRANCIA KÖTELÉK BEMUTATÓJA (8 X ALPHAJET) emelkedett ki. 

Emellett harci kutató-mentõ gyakorlat, az ejtõernyõs ugrások, valamint a haditechnika is igazi élményt nyújtott a több tízezer látogatónak. A páncélosok között hihetetlen hatékonynak minõsülõ eszköz, a Gepárd egyik változata is rengeteg érdeklõdõt vonzott. 

A Nemzetközi Repülõnap sajtótájékoztatóján Petõ István dandártábornok, a Repülõnap repülési igazgatója elmondta, hogy a fegyveres légvédelmi szolgálatot ellátók kivételével, vagyis kis túlzással a Repülõbázis teljes állománya – közel ezren – vettek részt a Repülõnap lebonyolításában.  

A délelõtti szóló, majd a délutáni kötelék- és speciális repülési feladatok minden oldalú biztosítása sokszor fáradságos munka volt, de ez nem járt együtt a kecskeméti állomány hangulati leterheltségével – tette hozzá a bázisparancsnok.

Jáger Lajos fõtörzsõrmester (képünkön jobbra), a mintegy hatszáz tagú kecskeméti Hosz alapszervezet vezetõje számos alkalommal megjelent a szakszervezeti sátornál.

- Szinte az összes kollégám, szakszervezeti tag munkával ünnepelte a Repülõnapot, én repülésbiztosítóként dolgoztam mindkét nap során, de alapszervezeti vezetõként azt is teljesen természetesnek érzem, hogy ott legyek mindenhol. Részt vettem az airshow elõkészületeiben is, emellett helyi katonaként készen álltam arra is, hogy bármikor segítsek, támogassam a Hosz – Repülõnapon megjelent – tisztségviselõit.

Mindkét nap programját a lóerõk és szárnyak versenye zárta. A Bell Cobra helikopteren a német pilóta mellett dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a MIG-29-esen Petõ István dandártábornok mellett Bochkor Gábor rádiós mûsorvezetõ, az EXTRA 300-as sportrepülõn Besenyei Péter mûrepülõ világbajnok, a Red Bull Forma 1-es versenyautóval pedig Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke kápráztatta el a vendégsereget.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.