2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Hosz-nak helye van az EUROMIL ügyvezetésében

Hosz  |  2007. 08. 30., 19:21

A holland példa Wim van den Burg, a holland AFMP-FNV elnöke és Han Busker alelnök július végén viszonozta a Hosz elnökségi tagjainak 2006-os hollandiai látogatását. Az alábbiakban a holland katonák reprezentatív szakszervezetének elnökével készített rövid interjút olvashatják. A riport a Hosz-Tv augusztusi kiadásában is látható volt.

A budapesti látogatás során a holland szakszervezeti vezetõk találkoztak a Hosz elnökségével, valamint a LIGA és az FRDÉSZ elnökével is. Wim van den Burg és Han Busker emellett részt vett azon a szakmai konferencián is, melynek témája a hazai rekonverzió bemutatása volt. A magyarországi látogatás végén Wim van den Burg rövid interjút adott lapunknak.

- Elnök Úr! A Hosz elnökségi tagjai 2006-ban megismerkedhettek a holland példával, a rekonverzió ottani helyzetével, de vajon mi volt a budapesti látogatás célja?

- A Honvédszakszervezet és az AFMP-FNV között immár hat esztendeje létezik az az eredményes együttmûködés, mely a kölcsönös barátságon és megbecsülésen alapul. A kontaktus további fontos elemei között szerepel az információcsere és a két reprezentatív szakszervezet mûködésének, gyakorlati munkájának kölcsönös megismerése is. Ez nemcsak a magyar, hanem a holland fegyveres erõk szakszervezeteinek is elõnyére válik. Mivel egyikünk sem letéteményese az egyetemes bölcsességnek, mindketten tudunk a másiktól tanulni.

- Mit tud tanulni a Honvédszakszervezet a holland társszervezettõl, illetve az AFMP-FNV számára mi lehet követendõ a Hosz mûködésébõl, megszerzett tapasztalataiból?

- Az évszázados tapasztalat ellenére szeretném hangsúlyozni: nem hinném, hogy a holland gyakorlat lenne a világon a legjobb. Tapasztalatom szerint Magyarországon nem gondoskodnak a veteránokról, mivel pedig mi ebben a szegmensben élen járunk, úgy gondolom, nagyon sok tapasztalattal, példával szolgálhatunk kollégáink, a magyar katona-társadalom számára. Emellett úgy látom, mindkét szakszervezet kiemelt céljai közé tartozik az is, hogy a lehetõ legjobb szolgáltatást nyújtsa tagjai számára.

- A tárgyalások során megfogalmazták, hogy a Honvédszakszervezetnek súlyának megfelelõ helyet kellene elfoglalni az EUROMIL ügyvezetésében is…

- Igen, valóban lényegesnek tartom nemzetközi, európai szinten, hogy az EUROMIL kelet-európai, EU-s tagjai is részt vegyenek az ügyvezetés napi tevékenységében. Fontos elmondani: a Honvédszakszervezet bebizonyította már, hogy rövid idõ alatt is képes hatalmas elõrelépéseket tenni. Ezért, ennek okán úgy gondolom, hogy ezeknek az értékeknek mihamarabb meg kell jelenniük az EUROMIL ügyvezetésében. Ez ugyanis valamennyi európai katona érdekét szolgálná.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.