2023. 12. 06. szerda
Miklós
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Levelet küld, levelet vár

Hosz  |  2007. 08. 30., 19:22

Szeptember közepén levelet visz a postás a „Honvéd” Nyugdíjpénztár minden tagjának. E levélbõl mindenki megtudhatja, mi is az a választható portfólió, miért szükséges a bevezetése, s az is kiderül, hogy a pénztár a tagok válaszát várja, hiszen ez nagyon fontos a küszöbön álló besorolásukhoz.

Zs. I.

A levélbõl az érintettek megtudhatják, hogy a kormány az 1997. évi LXXXII sz. törvény módosítása során 2009. január 1-jével a magán-nyugdíjpénztáraknál kötelezõvé tette a választható portfólió bevezetését. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénztártagok – kockázatvállalási hajlandóságuknak és életkoruknak megfelelõen, a lehetõ legjobb nyugdíj érdekében – különbözõ hozam-kockázati profilú portfóliók közül választhatnak.

A Honvéd Nyugdíjpénztár közgyûlése – figyelembe véve a pénztár dinamikus növekedését, az élenjáró befektetési hozamokat, a tavaly bevezetett korszerû informatikai rendszer technikai lehetõségeit – úgy döntött, hogy a választható portfóliókat már 2008. január 1-jével, mindkét pénztári ágban bevezeti.

A választható portfóliós rendszer azért elõnyös, mert ha a pénztártag mindig a megtakarítások elõre látható idõtartamának megfelelõ kockázatú és várható hozamú befektetést választja, akkor növelheti leendõ nyugdíjának mértékét.

A pénztári levél részletesen bemutatja a három – „klasszikus”, „kiegyensúlyozott”, illetve „növekedési” – portfólió jellemzõit, a befektetési alapok arányát.

Egyébként a vagyonkezelõi számítások  azt mutatják, hogy ha a tagok az elmúlt öt évben (2001-2006) a bevezetésre kerülõ portfóliók közül választhattak volna, akkor a klasszikus portfólió  értéke  minimálisan haladta volna meg az inflációt, a kiegyensúlyozott befektetési csomag 3-4%-os, a növekedési portfólió pedig 8-9%-os reálhozamot hozott volna.

A pénztárnak vannak olyan tagjai, akik mindkét pénztári ágban tagok, míg szép számmal akadnak, akik csak az önkéntes vagy csak a magán ágazatban rendelkeznek tagsággal. A tagsági viszonynak megfelelõen a kiküldött levél is háromféle, s ezekhez a pénztár válaszborítékot is mellékelt. A tagoktól most azt várják, hogy mielõbb töltsék ki a mellékelt adatlapot, s küldjék vissza a feladónak. Az adatlap kitöltésével ugyanis döntést hozunk, hogy a magán ágazatban melyik portfólióba kérjük a besorolásunkat, aki pedig az önkéntes pénztárnak (is) tagja, annak arról is határoznia kell – miután itt nem kötelezõ a választás – hogy akar-e élni ezzel a lehetõséggel.

A pénztár kéri, hogy a válaszleveleket postafordultával, de legkésõbb november 30-ig küldjék vissza a pénztártagok. Amennyiben valaki nem kíván élni a választás lehetõségével, õt a pénztár a magán-nyugdíjpénztári ágazatban – a törvényben meghatározott feltételek szerint – az életkorának megfelelõ portfólióba, az önkéntes pénztári ágban pedig a kiegyensúlyozott portfólióba sorolja be.

Zs. I.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.