2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tûzszerész-tragédia

Hosz  |  2008. 07. 30., 18:05

Az Országgyûlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjai  egyöntetûen az afganisztáni katonai misszió folytatása mellett kötelezték  el magukat, mivel valamennyien úgy gondolják: a Magyar Köztársaság nemzeti érdeke, hogy erejétõl fügõen részt vállaljon a terrorizmus és a kábítószer-termelés bázisainak felszámolásában, s ezáltal a lakosság életkörülményeinek javításában. A grémium rendkívüli megbeszélésének mindenekelõtt az volt a célja, hogy tájékoztatást kapjon a misszió két tûzszerész katonája halálának körülményeirõl, valamint a tartományi újjáépítésben tevékenykedõ alakulat biztonságának helyzetérõl. A zártkörû bizottsági ülés után a fideszes elnök, Lázár János, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint Havril András vezérkari fõnök tartott sajtótájékoztatót.

Szekeres Imre mindenekelõtt azt hangsúlyozta, hogy egyetlen egy képviselõ sem gondolta azt, - amit egyébként a sajtó napokon át firtatott - hogy a két tragikus haláleset után a nyolc tûzszerészt, netán az egész magyar kontingenst haza kellene hívni. Magyarország tagja a NATO-nak, ezért sem lehet csupán haszonélvezõje annak a biztonságnak, amit a szövetség jelent számára - érvelt a miniszter, rámutatva ezzel annak a fontosságára, hogy a NATO legnagyobb katonai megmozdulásából hazánk egyszerûen nem vonhatja ki magát. - Erre a misszióra szükségünk van, hiszen nemzeti és nemzetközi tekintélyünket is növeli - mondotta.

Havril András vezérezredes a merénylet vizsgálatának eredményérõl szólva egyértelmûsítette: a két tragikus esemény elemzésébõl kiderült, hogy a magyar tûzszerészeknek csapdát állítottak, ez okozta a halálukat. - Új harcászati környezetben kell a feladatunkat végrehajtani, mert a fenyegetés is új tipusú: a legkorszerûbb robbanóeszközöket a primitív megoldásokkal kombinálják. Minden csapda más és más, szakmailag szinte lehetetlen kiszámítani - jelentette ki a tábornok. Sajnálatosnak nevezte, hogy nincsenek nemzetközi tapasztalatok, emiatt a komplex védekezési rendszabályokat maguknak a katonáknak kell kidolgozniuk. A vezérkari fõnök szó szerint a következõképpen jellemezte a két tragédiát: „Jól elõkészített, a legkitûnõbb szakembereket is megtévesztõ módon, az információk szakavatott eljuttatásával és a magyar katonák elhivatottságát kihasználva telepítették az eszközöket.” Tájékoztatásának végén közölte, a tûzszerészek továbbra is résztvesznek a magyar misszió munkájában, mivel ez a katonai képesség fontos része a kontingens biztonságának.

A szakbizottság elnöke, Lázár János is megerõsítette a miniszter kijelentését: a missziót hiba lenne visszahívni. Hangsúlyozta viszont: a kormány kötelessége, hogy maximálisan gondoskodjon az Afganisztánban szolgáló katonák biztonságáról. Mint mondotta, ha nincs elegendõ pénz a katonák felkészítésére és biztonságuk tárgyi feltételeinek megteremtésére, a Fidesz hajlandó megszavazni a költségvetés módosítását. Pénzügyi akadálya nem lehet a kontingens sikeres, eredményes és biztonságos mûködésének. Szerinte azért is fontos ez a kérdés, mert újabb halálesetek követhetik a mostaniakat, ha a védelem nem teljes.

Szabó Iréne

 

A Honvédszakszervezet vezetõsége részvétét fejezi ki az Afganisztánban hõsi halált halt katonatársunk, egyben tagtársunk, Nemes Krisztián õrnagy családjának és minden hozzá közel állónak. A rövid idõn belül bekövetkezett tûzszerész halálesetek miatt szakszervezetünk soron kívüli konzultációt kezdeményezett a honvédelmi miniszternél.

A konzultáció kapcsán tájékoztatást kérünk – többek között - a tragédiák körülményeirõl, a tûzszerész részleg (tágabban az MH PRT) állományának élet- és szolgálati feltételeirõl. Kiemelt szempontként igénylünk információkat a hazai kiképzésre, majd a konkrét feladatra való felkészítésre, a végrehajtásra rendszeresített és biztosított fegyverzeti-technikai eszközökre és anyagokra, a különbözõ helyzetekre vonatkozó végrehajtási, eljárási szabályokra, a szolgálati és regenerációs idõszakok alkalmazási rendjére vonatkozóan.

A konzultáció eredményérõl tagjaink weblapunkról és az Egység újságból tájékozódhatnak majd.

Dr. Heiling Ottó

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.