2024. 02. 29. csütörtök
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZÉF: Egy napirend, több probléma

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:30

A SZÉF január 17-i ülésén mindössze egyetlen napirendi pont – a szakközépiskolai tanulmányok szolgálati idõbe történõ beszámítása szerepelt. Mint ismeretes, a Legfelsõbb Bíróság még 2007 decemberében meghozott jogegységi határozata egyértelmûvé tette a vonatkozó jogszabályok értelmezését, ugyanakkor a kormány a mai napig nem adott ki erre vonatkozó egységes értelmezést, iránymutatást a közigazgatási szervek részére, mely továbbra is magában hordozza az eltérõ jogalkalmazás veszélyét. A munkavállalói oldal ezért is kezdeményezte a rendkívüli ülést. Az egyeztetésen dr. Heiling Ottó alelnök képviselte a Honvédszakszervezetet.

A január 17-i Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztetõ Fóruma (SZÉF) ülést a munkavállalói oldal egyeztetése elõzte meg, ahol Kónya Péter elnök bejelentette: napirend elõtt több gondot, megoldandó problémát kíván felvetni.

A szakszervezetek képviselõi egyetértettek abban, hogy fel kell hívni a SZÉF mûködtetéséért felelõs igazságügyi tárca irányítóinak figyelmét arra, hogy az érdekegyeztetõ fórumon elhangzottakat az utóbbi idõben nem regisztrálják jegyzõkönyvekben, s – a közösen elfogadott ügyrend ellenére - az itt elfogadott döntések sem jelennek meg az illetékes minisztériumok hivatalos közlönyeiben sem. A közeljövõben szükséges meghatározni a szakszervezetek reprezentativitását is – ez a szavazati arányok miatt rendkívül fontos -, hiszen hamarosan megkezdõdnek a 2008. évi bértárgyalások.

A kormány nevében dr. Piros Attila szakállamtitkár elõzetesen írásban jelezte a munkavállalói oldal felé, hogy ezen az ülésen, a jogegységi határozat közlönyben való megjelenését követõen, a kormány hivatalosan is állást foglal az ügyben.  Az ülésen az államtitkár felolvasta a hivatalos döntést. A kabinet ebben rögzíti: a Hszt. hatálya alá tartozó, szolgálati jogviszonyban állóknak a kormányzati személyügyi szervek, önkormányzatok a jogegységi határozat rendelkezõ részében foglaltaknak megfelelõen, az indokolásban megjelölt jogszabályokban foglaltak szerint, hivatalból módosítják a szolgálati idejüket, míg az érintett körbõl eltávozottak írásban kérhetik a tanulmányi idõ beszámítását.

A bejelentést a munkavállalói oldal megdöbbenéssel fogadta, hiszen számtalan kérdésben eltérõ vélemények fogalmazódtak meg a korábbi egyeztetéseken mindkét oldal részérõl.

A kialakult vitában Kónya Péter elmondta: a munkavállalói oldal szerint a kormány a lehetõ legszûkebb értelmezését adja az LB határozatának, s így számtalan egyéni vagy általános probléma és ebbõl származó jogvita jelentkezik majd. Vagyis ez az álláspont a kitûzött közös cél elérésére - miszerint a tömeges pereskedést a felek elkerüljék - nem alkalmas.

Dr. Heiling Ottó, a Honvédszakszervezet alelnöke hozzászólásában hangsúlyozta: sajnálatos, hogy a kormánydöntés hatálya nem terjed ki a katonákra. A vonatkozó jogszabályok szerint az igazságügyi miniszter feladata és felelõssége az egységes jogszabály értelmezés és jogalkalmazás biztosítása, és az is, hogy egy ilyen vonatkozású rendelkezés, döntés mellõzzön mindennemû diszkriminációt. Természetesen a Hosz tudja a kötelességét, és az általa képviseltek érdekében továbbra is mindent megtesz. A Hosz célja, hogy a szakközépiskolai idõ – a többi fegyveres szervhez hasonlóan - a katonák szolgálati idejébe is beszámítson, és a szakszervezet meg fogja találni azt a megoldást, amely ezt lehetõvé is teszi.

Piros Attila, az IRM szakállamtitkára az ülésen többször hangsúlyozta: a Legfelsõbb Bíróság egyértelmû határozatot hozott, tehát nem kell jogot alkotni, nincs mit értelmezni, egyszerûen csak végre kell hajtani a határozatban foglaltakat. Az államtitkár szerint a tömeges  pereskedés sem fenyegeti a munkáltatókat, hiszen tiszta a jogi helyzet, és emellett a kormányzat biztosítja a végrehajtáshoz szükséges anyagi fedezetet is.

Süli Ferenc - dr.Heiling Ottó

Fotó: K.N.F.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Azerbajdzsán már évek óta folytat tárgyalásokat Pakisztánnal a JF-17-esek beszerzése kapcsán: a legfrissebb hírek szerint megszületett a megállapodás, ami már továbbfejlesztett radarrendszerrel és a legmodernebb fegyverzettel felszerelt harci repülőgépekről szól.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.