2023. 03. 30. csütörtök
Zalán
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet Veszprémben

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:44

A Honvédszakszervezet speciális helyzetben lévõ - több helyõrségben települõ alakulatnál szolgáló katonák érdekeit képviselõ - Radar alapszervezete január 17-én tartotta tisztújító küldöttértekezletét.

A Szincsák Gyula alelnök, Andor Tamás elnökségi tag, dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, valamint a szakmai és területi ügyvivõk részvételével lezajlott veszprémi szakszervezeti eseményen a megjelent küldöttek, csoportvezetõk és vendégek köszöntése után a tisztségviselõket, így a levezetõ elnököt, valamint a küldöttértekezlet jegyzõkönyvvezetõjét választották meg.

Ezt követõen Szûcs Andrea alapszervezeti vezetõ számolt be az elmúlt idõszak történéseirõl. A 2007 tavasza óta ezt a funkciót ellátó tisztségviselõ - egyebek mellett - az elmúlt év legfontosabb rendezvényeirõl és a költségvetés teljesülésérõl adott képet. Ezt követõen pedig a 2008-as esztendõ kihívásairól, valamint a jelenleg is megoldandó problémaként jelentkezõ, a hivatásos és szerzõdéses katonákat érintõ ügyeket - készenléti szolgálatok ellátása, pótlékok ügye, szakközépiskolai tanulmányi idõ beszámítása, egyenruházati gondok - vette csokorba.

A Küldöttértekezleten a Radar alapszervezet csoportjainak – békéscsabai, medinai, kecskeméti, jutai, kupi, bánkút-debreceni - vezetõi is beszámoltak. A feladatok teljesülése mellett õk is szóltak a tervekrõl, valamint a legégetõbb problémákról.

Az alapszervezeti vezetõ beszámolójának elfogadása után a Szervezeti és Mûködési Szabályzatot (SZMSZ) tárgyalták, majd a módosítás elfogadása után a tisztújítást is végrehajtottak, a régi-új alapszervezeti vezetõ Szûcs Andrea (képünkön) lett. A Tóvári Róbert haderõnemi titkár által levezetett eseményen egyébként korábbi Szakszervezeti Munkáért díjasok, így Boross Magdi és Kállai Sándor is jelen voltak.

A rendezvényen megjelenõ Szincsák Gyula az aktuális ügyekrõl szóló tájékoztatás során – egyebek mellett – a jelenleg is zajló kereset-megállapodásról szóló tárgyalásainkról, a reálkeresetek 2007. évi alakulásáról, az érdekegyeztetés helyzetérõl, valamint a HÉF-en zajló megbeszéléseinkrõl is információkat adott. A Hosz alelnöke beszélt még a szolgálati idõpótlék bevezetésérõl, és az idei évre várható illetményfejlesztés mértékérõl is.

Dr. Ujfaludi Zoltán, a Hosz fõtitkára - miután aktuális szervezeti kérdésekrõl, így a szakszervezet által közvetített bõvülõ üdültetési lehetõségekrõl, valamint az Aktivitás Kupa 2008 lebonyolításáról tájékoztatott - egyedülállónak nevezte a Radar alapszervezet szervezõkészségét, azt, hogy az ország szinte minden szegletébõl mozgósítani tudták ez alkalommal is a küldötteket.

A Hosz jogi ügyvivõje, dr. Hortobágyi Tibor az aktuális jogi ügyek között a Legfelsõbb Bíróság december 17-én a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása ügyében hozott jogegységi döntésrõl, illetve a Hosz által felvállalt esetekrõl adott részletes tájékoztatást.

A Hosz vezetõ tisztségviselõinek elõadásai után és közben is a megjelent küldöttek kérdéseire válaszoltak.

Lukács József fõtörzsõrmester a kupi radarszázadtól érkezett a küldöttértekezletre. A nemrégiben csoportvezetõnek megválasztott tiszthelyettes 1996-óta szolgál a Magyar Honvédségnél. A kiképzõ tiszthelyettesi beosztást ellátó szakszervezetis lapunknak elmondta, hogy a 24 órás készenléti szolgálatot ellátó századnál is elvették a szabadnapokat, így az érintettek nagy érdeklõdéssel várják a bíróság ítéletét. Azt is megtudtuk, hogy emellett sok osztályos pótlékhoz kötött beosztás esetében felfüggesztették a kifizetéseket.

- Csoportunkhoz jelenleg 44 katona tartozik, de további 8 kolléga felvétele is folyamatban van, tehát mintegy 50%-os a szervezettségünk. Noha a századparancsnokkal, Vörös Gyula õrnaggyal jó a kapcsolatunk, korábban, a civil életben és a Magyar Honvédség szervezetén belül is azt látom, hogy fontos a szakszervezet, hiszen – a jelenlegi helyzetben – úgy ítélem meg, hogy csak országosan összefogva, együtt tudunk eredményeket elérni – mondta Lukács József, a kupi radarszázad Hosz csoportvezetõje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.