2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Küldöttértekezlet Veszprémben

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:44

A Honvédszakszervezet speciális helyzetben lévõ - több helyõrségben települõ alakulatnál szolgáló katonák érdekeit képviselõ - Radar alapszervezete január 17-én tartotta tisztújító küldöttértekezletét.

A Szincsák Gyula alelnök, Andor Tamás elnökségi tag, dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár, valamint a szakmai és területi ügyvivõk részvételével lezajlott veszprémi szakszervezeti eseményen a megjelent küldöttek, csoportvezetõk és vendégek köszöntése után a tisztségviselõket, így a levezetõ elnököt, valamint a küldöttértekezlet jegyzõkönyvvezetõjét választották meg.

Ezt követõen Szûcs Andrea alapszervezeti vezetõ számolt be az elmúlt idõszak történéseirõl. A 2007 tavasza óta ezt a funkciót ellátó tisztségviselõ - egyebek mellett - az elmúlt év legfontosabb rendezvényeirõl és a költségvetés teljesülésérõl adott képet. Ezt követõen pedig a 2008-as esztendõ kihívásairól, valamint a jelenleg is megoldandó problémaként jelentkezõ, a hivatásos és szerzõdéses katonákat érintõ ügyeket - készenléti szolgálatok ellátása, pótlékok ügye, szakközépiskolai tanulmányi idõ beszámítása, egyenruházati gondok - vette csokorba.

A Küldöttértekezleten a Radar alapszervezet csoportjainak – békéscsabai, medinai, kecskeméti, jutai, kupi, bánkút-debreceni - vezetõi is beszámoltak. A feladatok teljesülése mellett õk is szóltak a tervekrõl, valamint a legégetõbb problémákról.

Az alapszervezeti vezetõ beszámolójának elfogadása után a Szervezeti és Mûködési Szabályzatot (SZMSZ) tárgyalták, majd a módosítás elfogadása után a tisztújítást is végrehajtottak, a régi-új alapszervezeti vezetõ Szûcs Andrea (képünkön) lett. A Tóvári Róbert haderõnemi titkár által levezetett eseményen egyébként korábbi Szakszervezeti Munkáért díjasok, így Boross Magdi és Kállai Sándor is jelen voltak.

A rendezvényen megjelenõ Szincsák Gyula az aktuális ügyekrõl szóló tájékoztatás során – egyebek mellett – a jelenleg is zajló kereset-megállapodásról szóló tárgyalásainkról, a reálkeresetek 2007. évi alakulásáról, az érdekegyeztetés helyzetérõl, valamint a HÉF-en zajló megbeszéléseinkrõl is információkat adott. A Hosz alelnöke beszélt még a szolgálati idõpótlék bevezetésérõl, és az idei évre várható illetményfejlesztés mértékérõl is.

Dr. Ujfaludi Zoltán, a Hosz fõtitkára - miután aktuális szervezeti kérdésekrõl, így a szakszervezet által közvetített bõvülõ üdültetési lehetõségekrõl, valamint az Aktivitás Kupa 2008 lebonyolításáról tájékoztatott - egyedülállónak nevezte a Radar alapszervezet szervezõkészségét, azt, hogy az ország szinte minden szegletébõl mozgósítani tudták ez alkalommal is a küldötteket.

A Hosz jogi ügyvivõje, dr. Hortobágyi Tibor az aktuális jogi ügyek között a Legfelsõbb Bíróság december 17-én a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámítása ügyében hozott jogegységi döntésrõl, illetve a Hosz által felvállalt esetekrõl adott részletes tájékoztatást.

A Hosz vezetõ tisztségviselõinek elõadásai után és közben is a megjelent küldöttek kérdéseire válaszoltak.

Lukács József fõtörzsõrmester a kupi radarszázadtól érkezett a küldöttértekezletre. A nemrégiben csoportvezetõnek megválasztott tiszthelyettes 1996-óta szolgál a Magyar Honvédségnél. A kiképzõ tiszthelyettesi beosztást ellátó szakszervezetis lapunknak elmondta, hogy a 24 órás készenléti szolgálatot ellátó századnál is elvették a szabadnapokat, így az érintettek nagy érdeklõdéssel várják a bíróság ítéletét. Azt is megtudtuk, hogy emellett sok osztályos pótlékhoz kötött beosztás esetében felfüggesztették a kifizetéseket.

- Csoportunkhoz jelenleg 44 katona tartozik, de további 8 kolléga felvétele is folyamatban van, tehát mintegy 50%-os a szervezettségünk. Noha a századparancsnokkal, Vörös Gyula õrnaggyal jó a kapcsolatunk, korábban, a civil életben és a Magyar Honvédség szervezetén belül is azt látom, hogy fontos a szakszervezet, hiszen – a jelenlegi helyzetben – úgy ítélem meg, hogy csak országosan összefogva, együtt tudunk eredményeket elérni – mondta Lukács József, a kupi radarszázad Hosz csoportvezetõje.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!
Széchenyi 2020 europai szociális alap.