2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Mondja el! - Fókuszban a szakközépiskola-ügy

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:35

A Honvédszakszervezet elnöksége a 2008. január 9-i ülésén az alábbi döntést hozta: mivel a Legfelsõbb Bíróság vonatkozó (4/2007. KPJE) jogegységi határozatával kapcsolatban a honvédelmi minisztérium a döntés idõpontjáig hivatalosan nem nyilatkozott, illetve olyan jellegû munkáltatói intézkedést nem adott ki, ami a határozatnak megfelelõen rendezi az egykor szakközépiskolában tanulmányokat folytató katonák szolgálati idejébe a szakközépiskolai idõ beszámítását, a Honvédszakszervezet jogsegély szolgálata segíti és támogatja az érintett szakszervezeti tagok igényérvényesítését, ezen belül elvégzi képviseletét az estleges munkaügyi, illetve TB perekben. További részletekrõl a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/teendok0110/ webcímen és lapunk 13. oldalán olvashatnak. Mi azonban már most kiváncsiak voltunk tisztségviselõink, tagjaink véleményére, vajon õk hogyan értékelik a Legfelsõbb Bíróság jogegységi határozatát, illetve az azóta eltelt idõszakban történteket.

Bátor Ferenc

A Hódmezõvásárhelyen szolgálatot teljesítõ Hosz elnökségi tag olyan örvendetes döntésnek tartja a Legfelsõbb Bíróság határozatát, amely végre megnyugtató pontot tett egy régóta vajúdó jogszabályi kérdésre.

 - A rendvédelmi minisztérium jogegységi határozattal kapcsolatos intézkedését pozitívnak kell értékelnünk, míg a honvédelmi tárca eddig kevés egyértelmû utasítást adott ki. Emiatt elképzelhetõ, hogy a katonáknak, vagy a katonák egy részének perre kell menniük. Ha beszámítanák a szakközépiskolai végzettségemet, már magam is nyugdíjba mehetnék, ám amíg a munkámnak értelmét látom, tovább dolgozom. A környezetemben egyébként sokan gondolkodnak hasonlóan, ezért nem lenne meglepõ, ha jelentõs számban döntenének a távozás, vagyis a nyugdíjba vonulás mellett.

Dr. Hortobágyi Tibor

A Legfelsõbb Bíróság várva várt decemberi döntése óriási lépés a katonák és más fegyveresek igazához vezetõ úton. Személyes érintettségem lévén nem tudom leplezni, milyen sokat jelent annak az egyszerû ténynek a kimondása, hogy a járulékfizetés azonossága miatt nem lehet különbséget tenni a szakmunkástanulók és a szakközépiskolai képzés keretében szakmunkásképzésben részesülõk között. Akik már elkezdték a bírósági útvesztõk kitaposását, azok most nyugodt szívvel folytathatják az eddig szüneteltetett perüket, akik pedig még nem kezdték el, azok bátran belevághatnak.

Természetesen nem szabad elhallgatni, hogy vannak még olyan problémák, amiket ez a döntés sem old meg. A mi feladatunk, hogy a jogegységi határozat által le nem fedett területeken is kitapossuk az utat, ezzel megoldást kínálva az érintetteknek. A jövõben leginkább ezekre a területekre kell koncentrálnunk.

Said Rasid

A Katonai Közlekedési Központnál dolgozó Hosz aktivista ugyan nem érintett a szakközépiskolai tanulmányok munkaidõbe történõ beszámításánál, ám a határozattal egyetért.

- Úgy gondolom, a probléma rendkívül összetett, amely rengeteg pénzébe kerülhet a tárcának. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok: ha egyszer a kollégák életében ilyen lehetõség adódik, azzal élni kell. Számomra nem egyértelmû egyébként, hogy milyen alapon diszkrimináltak az iskolák között - én például gimnáziumban érettségiztem, s ezért most úgy gondolom, némileg hátrányos helyzetben vagyok az LB döntésénél érintett katonákkal szemben. Több mint huszonhárom éve vagyok katona, s ha kedvezõtlen változások lesznek a Magyar Honvédség életében, negyedszázad után valószínûleg magam is nyugdíjba vonulok.

Mészáros Mária

A VEK táborfalvi raktárában dolgozó Hosz aktivista szintén nem érintett a Legfelsõbb Bíróság döntésében.

 - Meggyõzõdésem, hogy az LB jogegységi határozata a szakszervezet eredményes fellépésének is köszönhetõ. Most, amikor nagyon sok kollégánk a leendõ nyugdíja miatt aggódik, fontos egy stabil jogszabályi háttér. Azt érzékelem, hogy a kollégák hálásak a Hosz-nak, s ez hosszú távon is gyümölcsözõ lehet a tagépítéshez, hiszen erõsíti szakszervezetünk pozícióját. Ugyanakkor nemcsak az aktív Hosz tagok kísérik figyelemmel érdekvédelmi tevékenységünket, hanem a már nyugdíjas katonák is. Örvendetes, hogy egyre több információt kapunk a Honvédszakszervezet honlapjáról – s nem csak e témakörben.

Lengyel Andrea

A Hosz  gyõri csoportvezetõje, aktivistája nem érintett a Legfelsõbb Bíróság jogegységi döntésében, de õt is – csakúgy, mint az érintett kollégákat – kezdetektõl foglalkoztatja a várható határozat.

- A katonák fokozott érdeklõdését e téma iránt abból is érzékelem, hogy minden nap felkeres egy-egy kolléga, s tanácsot kér. Az LB döntésének azért is van nagy súlya, mert így nem kell egyesével magánindítványt benyújtani a bíróságokhoz. Vannak olyan katonák, akik amiatt háborognak, hogy a döntés nem minden volt szakközépiskolást érint, holott õk a kedvezményezettekkel azonos gyakorlati munkát végeztek. Érdeklõdéssel várom, hogy a már nyugdíjas katonákat hogyan érinti az LB döntése. Úgy tervezem, hogy  egy évtizedig dolgozom a honvédségnél, hiszen akkor vonulhatok nyugállományba.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 16., 07:32
A Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány céljai: a hivatásos, szerződéses és nyugállományú katonák állampolgári és szolgálati jogainak védelme, szociális segítségnyújtás. Az SZJA 1%-ának felajánlásával kérjük, járuljon hozzá Ön is az Önsegélyző és Szolidaritási Alap feltöltéséhez...
2023. 05. 09., 13:11
2023. május 03-án lezajlottak a Honvédszakszervezet küldöttgyűlését megelőző képviseleti értekezletek, a nyugállományú tagozat választmányi ülése és a Hosz elnökségi ülés. A szárazföld, légierő, logisztika és közigazgatás képviselethez tartozó alapszervezeti vezetők a megnyitó után tájékoztatást kaptak a Hjt.-vel kapcsolatos egyeztetésekről, a Honvédszakszervezet javaslatairól, valamint a várható változásokról…
2023. 04. 27., 08:39
Tájékoztatjuk a tisztelt tagságot, hogy 2023. április 28-án (pénteken) egyéb rendezvények miatt a központi iroda zárva lesz. Mobiltelefonos elérhetőségeken tisztségviselőink ügyletet tartanak.
2023-04-05 13:43:22
A Honvédszakszervezet elnöksége, munkatársai és tisztségviselői minden szakszervezeti tagunknak és családtagjának kellemes Húsvéti Ünnepeket kíván!
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…

  JETfly Magazin

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.