2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Fókuszban a szervezeti és szövetségi ügyek

Hosz  |  2008. 02. 05., 19:42

A Hosz elnökségi ülésén történt A résztvevõk – elnökségi tagok, EB elnök, szekcióelnökök, az Egység 2002 Kft. ügyvezetõjének – köszöntése után aktualitásokról, így a LIGA népszavazási kezdeményezésérõl, az illetményügyekrõl, a szakszervezet által közvetített szolgáltatások eredményeirõl, a szövetségi kapcsolatokról és a nyugállományú tagságot érintõ ügyekrõl is tárgyalt a Hosz elnöksége. A január 9-i ülést dr. Heiling Ottó alelnök, majd – a HM államtitkárával való megbeszélésérõl visszaérkezve – Mészáros Géza elnök vezette. 

A kongresszusi és az elnökségi jegyzõkönyvek elfogadása után a folyamatban lévõ egyeztetésekrõl Szincsák Gyula alelnök számolt be.

Az OKÉT-tárgyalásokon a legalapvetõbb kérdés az volt, hogy mit akar az érdekvédelmi szféra - a szakszervezetek 5%-os illetményfejlesztést kértek. Ez illetményalap-emelést jelent, erre jön még a szolgálatiidõ-pótlék, lesz olyan állománykategória, amelynek tagjai összességében mintegy 9%-os emelésben részesülnek. A technikai illetményalap megszûnik, ehhez a honvédelmi tárca égisze alatt dolgozó szakszervezetek is hozzájárultak - mondta a Hosz alelnöke.

- Noha emelkedik az étkezési utalványok értéke, a ruházati illetmény terhére kifizetett juttatás mértéke csökken, hogy mit fogunk aláírni, az tõletek, – elnökségi tagoktól is függ – tette hozzá a Hosz alelnöke.

Szincsák Gyula ezt követõen röviden beszámolt a HÉF legutóbbi ülésérõl. - A szerzõdéses katonák lakhatásáról szóló kutatást és annak megoldását EU pályázatokon való eredményes részvétellel kívánjuk orvosolni - mondta.

Bátor Ferenc elnökségi tag elmondta, hogy a katonai kollégium jubileumi jutalomba történõ beszámítása ügyében pert nyertek Szegeden. Dr. Heiling Ottó alelnök reakciójában elmondta: ez az ügy is kérdéses, várhatóan ez az ügy is a Legfelsõbb Bíróságon végzõdik.

Ezt követõen Csetényi László, az MH Szociálpolitikai Közalapítványának 2007. évi mûködésérõl és a segélyezés mértékérõl számolt be. A Hosz által a kuratóriumba delegált tag a különbözõ pályázatokon való részvételrõl, a pályán tartás, valamint az átképzés – Alapítvány által – támogatott lehetõségeirõl és a 2008. évi támogatások várhatóan inflációval megemelt összegérõl is beszélt.

Ezt követõen Sárkány Ferenc adott tájékoztatást az üdültetés 2007. évi eredményeirõl. Az Egység 2002 Kft. ügyvezetõje – egyebek mellett – elmondta, hogy az egyéb bevételekkel számolva a kihasználtság a tervezettnél jóval alacsonyabb lett. Új profilként gyermektáboroztatást kell végezni Tarnamérán, de a 2008-as esztendõnek kell lennie az utolsó évnek, hogy a lehetõ legtöbb erõforrást befektessen a Hosz – tette hozzá dr. Heiling Ottó alelnök. A békésszentandrási parti medence, illetve gyermekjátszótér kialakítása és a karbantartási és kárelhárítási ügyekben is egyeztettek.

A HM államtitkárával folytatott tárgyalásáról visszaérkezõ Hosz elnöke – aktuális tájékoztatójában – elmondta, hogy a LIGA decemberben megrendezett rendkívüli kongresszusa tagfelvételrõl és új tisztségviselõkrõl is döntött, majd hozzátette, hogy a Hosz a december 15-i LIGA demonstráción is megjelent. Mészáros Géza a honvédelmi miniszterrel december 20-án lefolytatott tárgyalásáról, az FRDÉSZ elnökségi ülésérõl, az illetménytárgyalások helyzetérõl, valamint a HM Kollégium rendezvényérõl is tájékoztatta az elnökséget.

Ezt követõen Szoboszlai Endre, a Hosz Nyugállományú Tagozatának SZMSZ-ének módosításáról adott tájékoztatást. A tagozat elnöke korszerûsítettnek, létszámarányos képviseletûnek nevezte a tervezett anyagot. Ezt követõen a Hosz elnöksége egyhangúan támogatta a nyugállományú tagozat SZMSZ-ének korrekcióját.

A pártoló tagi felvétel során egy fõt vett fel az elnökség, majd abban állapodtak meg: megbízzák a fõtitkárt, hogy dolgozzon ki egy egységes eljárási rendet a nyugállományú tagfelvétellel kapcsolatban, s a következõ, február 5-i elnökségi ülésen ezen határozatról is döntenek majd.

Az egyebekben dr. Ujfaludi Zoltán fõtitkár szervezési ügyekrõl, a soron- következõ rendezvények lebonyolításáról és idõpontjáról tájékoztatta az elnökségi tagokat. (Az események megváltozott idõpontjairól és az eddigi rendezvénytervben nem szereplõ programokról honlapunk „rendezvénynaptár“ rovatában értesülhetnek majd - a szerk.)

Ezt követõen pedig dr. Heiling Ottó alelnök a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításával kapcsolatos jelenlegi helyzetrõl adott információkat. Miután a HM a mai napig nem nyilatkozott hivatalosan e kérdésben, a Hosz elnöksége kialakította képviselendõ állásfoglalását, eszerint a szakszervezet felvállalja az érintettek bírósági képviseletét. A különbözõ ügytípusokkal kapcsolatos eljárási rend, valamint az ehhez szükséges kérelmek mintaokmányai már elérhetõek weblapunkon.

Az ülés végén a LIGA népszavazási kezdeményezésérõl és az aláírásgyûjtési akcióról dr. Heiling Ottó és e sorok írója adott tájékoztatást. A Hosz elnöksége támogatja a LIGA aláírásgyûjtési akcióját, a részletekrõl a http://www.liganet.hu/cikk/928/nepszavazas.html címen elérhetõ dokumentumokból tájékozódhatnak.

A Hosz elnöksége legközelebb február 5-én tart ülést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.