2023. 12. 09. szombat
Natália
: 383 Ft   : 355 Ft Benzin: 615 Ft/l   Dízel: 645 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti kifogás

Hosz  |  2008. 06. 30., 19:02

A Honvédszakszervezet június 20-án szakszervezeti kifogást nyújtott be a Magyar Köztársaság Honvédelmi Miniszterének 38/2008. (HK 9.) HM utasításával szemben a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) 35.§ (1) bekezdése alapján - figyelemmel a 35.§ (2) bekezdésében meghatározott határidõre, az alábbi indokok alapján:

A Honvédelmi Közlöny 2008/9. számában (melyet érdekképviseleti szervezetünk 2008. június 16-án vett kézhez) közzétett 38/2008. HM utasítás 2.§ (1) bekezdésében található megfogalmazás alapján a szolgálati idõpótlék alapjául szolgáló szolgálati idõbe a sorkatonai szolgálat idõtartama nem kerül beszámításra.

A szolgálati idõpótlékra vonatkozó jogosultságot a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló, 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) állapítja meg.

A Hjt. szolgálati idõpótlékról szóló 110/A.§ (2) bekezdésének második fordulata a szolgálati idõpótlékra való jogosultság megállapítása szempontjából a Magyar Honvédség tényleges állományában eltöltött idõ figyelembevételét rendeli el, a Hjt. 259.§ (2) bekezdése pedig elõírja, hogy "az 1996. szeptember hó 1-je után létesített szolgálati viszony esetén a szolgálati viszonyban eltöltött idõként csak a sor-, a tartalékos-, a póttartalékos, a továbbszolgáló és a szerzõdéses katonai, a fegyveres szervnél hivatásos és szerzõdéses szolgálati viszonyban eltöltött, továbbá a katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézménynél 1996. szeptember 1-jét megelõzõen hallgatói, növendéki, illetve a tiszthelyettesképzõ szakközépiskolában hallgatói jogviszonyban eltöltött idõ vehetõ figyelembe."

Az utasítás tervezetének véleményezése során a fenti problémát már jeleztük, és a szolgálati idõpótlékra való jogosultság megállapításánál javasoltuk a sorkatonai szolgálati idõ beszámítását is. A javaslattal a munkáltató szakmai szerveinek többsége is egyetértett.

A javaslatra a mai napig érdemi választ nem kaptunk. Hasonló módon érdemi, szövegszerû javaslatot tettünk a tárgykört érintõen 2008. januárjában, a 3/2002. (I. 25.) HM rendelet módosítási tervezetének véleményezése során.

Véleményünk szerint a szolgálati idõpótlék ilyen módon történõ számítása nem csak a fenti jogszabályi helyekben foglaltakkal, hanem a pótlék bevezetésének alapvetõ céljával, valamint a bevezetést megelõzõ tárgyalásokon, egyeztetéseken elhangzottakkal is ellentétes.

Fenti indokok alapján döntött a Honvédszakszervezet a kifogás benyújtása mellett. Amennyiben Miniszter Úr a kifogásban foglaltaknak nem ad helyt, úgy a Hjt. 35.§ (4) bekezdése alapján a benyújtástól számított 3 munkanapon belül egyeztetésnek van helye.“

Az egyeztetés lefolytatásának idõpontjára és helyszínére vonatkozóan szakszervezetünk június 25-re, a Hosz központi iroda; Budapest, VIII. Kerepesi u. 29/B. szám alatti címére tett javaslatot.

A lapzártánk utáni egyeztetésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó alelnök és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetõ képviselte. Az egyeztetés eredményérõl következõ lapszámunkban és a www.hsz.hu honlapon is tájékoztatást adunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-11-09 14:57:20
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!

  Háború Művészete magazin

Lánctalpak csörögnek, motorok zúgnak, ágyúcsövek robbanásszerű hangot hallatnak. Röviden és tömören: harckocsilövészet Szomódon.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.