2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szakszervezeti kifogás

Hosz  |  2008. 06. 30., 19:02

A Honvédszakszervezet június 20-án szakszervezeti kifogást nyújtott be a Magyar Köztársaság Honvédelmi Miniszterének 38/2008. (HK 9.) HM utasításával szemben a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) 35.§ (1) bekezdése alapján - figyelemmel a 35.§ (2) bekezdésében meghatározott határidõre, az alábbi indokok alapján:

A Honvédelmi Közlöny 2008/9. számában (melyet érdekképviseleti szervezetünk 2008. június 16-án vett kézhez) közzétett 38/2008. HM utasítás 2.§ (1) bekezdésében található megfogalmazás alapján a szolgálati idõpótlék alapjául szolgáló szolgálati idõbe a sorkatonai szolgálat idõtartama nem kerül beszámításra.

A szolgálati idõpótlékra vonatkozó jogosultságot a Magyar Honvédség hivatásos és szerzõdéses állományú katonáinak jogállásáról szóló, 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) állapítja meg.

A Hjt. szolgálati idõpótlékról szóló 110/A.§ (2) bekezdésének második fordulata a szolgálati idõpótlékra való jogosultság megállapítása szempontjából a Magyar Honvédség tényleges állományában eltöltött idõ figyelembevételét rendeli el, a Hjt. 259.§ (2) bekezdése pedig elõírja, hogy "az 1996. szeptember hó 1-je után létesített szolgálati viszony esetén a szolgálati viszonyban eltöltött idõként csak a sor-, a tartalékos-, a póttartalékos, a továbbszolgáló és a szerzõdéses katonai, a fegyveres szervnél hivatásos és szerzõdéses szolgálati viszonyban eltöltött, továbbá a katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézménynél 1996. szeptember 1-jét megelõzõen hallgatói, növendéki, illetve a tiszthelyettesképzõ szakközépiskolában hallgatói jogviszonyban eltöltött idõ vehetõ figyelembe."

Az utasítás tervezetének véleményezése során a fenti problémát már jeleztük, és a szolgálati idõpótlékra való jogosultság megállapításánál javasoltuk a sorkatonai szolgálati idõ beszámítását is. A javaslattal a munkáltató szakmai szerveinek többsége is egyetértett.

A javaslatra a mai napig érdemi választ nem kaptunk. Hasonló módon érdemi, szövegszerû javaslatot tettünk a tárgykört érintõen 2008. januárjában, a 3/2002. (I. 25.) HM rendelet módosítási tervezetének véleményezése során.

Véleményünk szerint a szolgálati idõpótlék ilyen módon történõ számítása nem csak a fenti jogszabályi helyekben foglaltakkal, hanem a pótlék bevezetésének alapvetõ céljával, valamint a bevezetést megelõzõ tárgyalásokon, egyeztetéseken elhangzottakkal is ellentétes.

Fenti indokok alapján döntött a Honvédszakszervezet a kifogás benyújtása mellett. Amennyiben Miniszter Úr a kifogásban foglaltaknak nem ad helyt, úgy a Hjt. 35.§ (4) bekezdése alapján a benyújtástól számított 3 munkanapon belül egyeztetésnek van helye.“

Az egyeztetés lefolytatásának idõpontjára és helyszínére vonatkozóan szakszervezetünk június 25-re, a Hosz központi iroda; Budapest, VIII. Kerepesi u. 29/B. szám alatti címére tett javaslatot.

A lapzártánk utáni egyeztetésen a Honvédszakszervezetet Mészáros Géza elnök, dr. Heiling Ottó alelnök és dr. Mészáros Melinda jogsegélyszolgálat-vezetõ képviselte. Az egyeztetés eredményérõl következõ lapszámunkban és a www.hsz.hu honlapon is tájékoztatást adunk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.