2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Nyugállományú Tagozat története (I.)

Hosz  |  2008. 06. 30., 19:09

Idén nyáron immár 10 éve annak, hogy a Hosz nyugállományú tagjai megalakították a tevékenységüket irányító szervezetüket, a Nyugállományú Tagozatot (Tagozat). Az évforduló alkalmat kínál arra, hogy a Tagozat elõtörténetét és a megalakulását követõ tevékenységét áttekintsük, megemlékezve e történet fontosabb eseményeirõl, jellemzõirõl.  

I. Az elõtörténet 1991-1998

1. A politikai rendszerváltás folyamatában a nyugállományú katonák körében gyakori beszédtéma volt, hogy a nyugállományúak jogosultságaira (ellátására, jogaikra, nyugdíjra, stb.) a társadalmi változások mit eredményezhetnek (pl. Bp-i Nyá. Klub Hadkieg. Tagozatának körében is).

Az ez irányú vizsgálódások során kerültek kapcsolatba a KÉSZ létrehozásán fáradozó Ideiglenes Bizottsággal, melybe a szándékok kölcsönös találkozása kapcsán kooptálásra került Fodor László nyá. alez. és késõbb Kovácsics Ferenc alez.

2. Az IB-ben való tevékenység a KÉSZ alakuló közgyûlés elõkészítésének keretében:

- a nyugállományú klubokkal és

- több – fõleg budapesti lakosú – nyugállományú katonával való kapcsolatfelvételt szolgálta elsõsorban

- ugyanakkor az alakuló közgyûlés elõkészítésével kapcsolatos feladatokban is közremûködtek (meghívók, tájékozatók, újságcikk a Magyar Honv. 38.sz-ban)

A nyugállományú katonák, klubok zöme egyetértett a KÉSZ megalakításával, de nem kevesen óvatosságra, esetleges retorzió lehetõségére is felhívták a figyelmet.

Már ekkor érezhetõ volt, hogy a HM támogatással megalakult Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) riválisát vélte a KÉSZ nyugállományúakat is soraiba hívó szándékában.

3. Ilyen körülmények között jött el 1991 szeptember 14-én a KÉSZ alakuló értekezletének napja.

A megjelentek sorában 57 egyéni érdeklõdõn túl 4 nyugállományú klub is képviselte a nyugállományúakat. Közülük többen is felszólaltak, kifejezve azon aggályukat is, hogy belépésükkel elveszíthetik a klubok HM általi támogatásainak lehetõségét. A megjelentek belépési szándékukat jegyzéken alá is írták, a KÉSZ elnökségébe pedig Kiss Lajos nyá. ezredest megválasztották.

4. Ezután egy küzdelmesnek jellemezhetõ tevékenység zajlott, melynek fõ célja a KÉSZ legitimitásának elnyerése volt, egyben a szervezeti élet megteremtése és az érdekképviseleti tevékenység megjelenítése is feladatot jelentett.

Ebben a környezetben a nyugállományú tagság (a klubok stb.) bevonásának bõvítése nem következett be, melynek okai sorában említhetõk:

- nem sikerült kialakítani a vezetés, szervezés optimális formáját, az újonnan nyugállományba kerülõk megszólítására nem került sor.

- a BEOSZ vezetése idegenkedve fogadta a tagszervezési kísérleteket a kluboknál, a kettõs tagság lehetõségétõl elzárkóztak.

- a KÉSZ ht. állományú elnöksége a szervezet a ht. állományú irányultsága mellett nem tudott hatékonyabb segítséget nyújtani. Egyes vélekedések szerint a nyák. jelenléte inkább problémaokozó – mint a szervezetek segítõ – eleme volt a KÉSZ-nek.

(Folytatjuk.)

Fodor László nyá. alez

alapító tag /szervezõ/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.