2024. 04. 20. szombat
Tivadar
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Nyugállományú Tagozat története (I.)

Hosz  |  2008. 06. 30., 19:09

Idén nyáron immár 10 éve annak, hogy a Hosz nyugállományú tagjai megalakították a tevékenységüket irányító szervezetüket, a Nyugállományú Tagozatot (Tagozat). Az évforduló alkalmat kínál arra, hogy a Tagozat elõtörténetét és a megalakulását követõ tevékenységét áttekintsük, megemlékezve e történet fontosabb eseményeirõl, jellemzõirõl.  

I. Az elõtörténet 1991-1998

1. A politikai rendszerváltás folyamatában a nyugállományú katonák körében gyakori beszédtéma volt, hogy a nyugállományúak jogosultságaira (ellátására, jogaikra, nyugdíjra, stb.) a társadalmi változások mit eredményezhetnek (pl. Bp-i Nyá. Klub Hadkieg. Tagozatának körében is).

Az ez irányú vizsgálódások során kerültek kapcsolatba a KÉSZ létrehozásán fáradozó Ideiglenes Bizottsággal, melybe a szándékok kölcsönös találkozása kapcsán kooptálásra került Fodor László nyá. alez. és késõbb Kovácsics Ferenc alez.

2. Az IB-ben való tevékenység a KÉSZ alakuló közgyûlés elõkészítésének keretében:

- a nyugállományú klubokkal és

- több – fõleg budapesti lakosú – nyugállományú katonával való kapcsolatfelvételt szolgálta elsõsorban

- ugyanakkor az alakuló közgyûlés elõkészítésével kapcsolatos feladatokban is közremûködtek (meghívók, tájékozatók, újságcikk a Magyar Honv. 38.sz-ban)

A nyugállományú katonák, klubok zöme egyetértett a KÉSZ megalakításával, de nem kevesen óvatosságra, esetleges retorzió lehetõségére is felhívták a figyelmet.

Már ekkor érezhetõ volt, hogy a HM támogatással megalakult Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) riválisát vélte a KÉSZ nyugállományúakat is soraiba hívó szándékában.

3. Ilyen körülmények között jött el 1991 szeptember 14-én a KÉSZ alakuló értekezletének napja.

A megjelentek sorában 57 egyéni érdeklõdõn túl 4 nyugállományú klub is képviselte a nyugállományúakat. Közülük többen is felszólaltak, kifejezve azon aggályukat is, hogy belépésükkel elveszíthetik a klubok HM általi támogatásainak lehetõségét. A megjelentek belépési szándékukat jegyzéken alá is írták, a KÉSZ elnökségébe pedig Kiss Lajos nyá. ezredest megválasztották.

4. Ezután egy küzdelmesnek jellemezhetõ tevékenység zajlott, melynek fõ célja a KÉSZ legitimitásának elnyerése volt, egyben a szervezeti élet megteremtése és az érdekképviseleti tevékenység megjelenítése is feladatot jelentett.

Ebben a környezetben a nyugállományú tagság (a klubok stb.) bevonásának bõvítése nem következett be, melynek okai sorában említhetõk:

- nem sikerült kialakítani a vezetés, szervezés optimális formáját, az újonnan nyugállományba kerülõk megszólítására nem került sor.

- a BEOSZ vezetése idegenkedve fogadta a tagszervezési kísérleteket a kluboknál, a kettõs tagság lehetõségétõl elzárkóztak.

- a KÉSZ ht. állományú elnöksége a szervezet a ht. állományú irányultsága mellett nem tudott hatékonyabb segítséget nyújtani. Egyes vélekedések szerint a nyák. jelenléte inkább problémaokozó – mint a szervezetek segítõ – eleme volt a KÉSZ-nek.

(Folytatjuk.)

Fodor László nyá. alez

alapító tag /szervezõ/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom, amikor a Budapest Airport az utasok visszajelzése alapján kiérdemelte a rangos elismerést.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.