2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Nyugállományú Tagozat története (I.)

Hosz  |  2008. 06. 30., 19:09

Idén nyáron immár 10 éve annak, hogy a Hosz nyugállományú tagjai megalakították a tevékenységüket irányító szervezetüket, a Nyugállományú Tagozatot (Tagozat). Az évforduló alkalmat kínál arra, hogy a Tagozat elõtörténetét és a megalakulását követõ tevékenységét áttekintsük, megemlékezve e történet fontosabb eseményeirõl, jellemzõirõl.  

I. Az elõtörténet 1991-1998

1. A politikai rendszerváltás folyamatában a nyugállományú katonák körében gyakori beszédtéma volt, hogy a nyugállományúak jogosultságaira (ellátására, jogaikra, nyugdíjra, stb.) a társadalmi változások mit eredményezhetnek (pl. Bp-i Nyá. Klub Hadkieg. Tagozatának körében is).

Az ez irányú vizsgálódások során kerültek kapcsolatba a KÉSZ létrehozásán fáradozó Ideiglenes Bizottsággal, melybe a szándékok kölcsönös találkozása kapcsán kooptálásra került Fodor László nyá. alez. és késõbb Kovácsics Ferenc alez.

2. Az IB-ben való tevékenység a KÉSZ alakuló közgyûlés elõkészítésének keretében:

- a nyugállományú klubokkal és

- több – fõleg budapesti lakosú – nyugállományú katonával való kapcsolatfelvételt szolgálta elsõsorban

- ugyanakkor az alakuló közgyûlés elõkészítésével kapcsolatos feladatokban is közremûködtek (meghívók, tájékozatók, újságcikk a Magyar Honv. 38.sz-ban)

A nyugállományú katonák, klubok zöme egyetértett a KÉSZ megalakításával, de nem kevesen óvatosságra, esetleges retorzió lehetõségére is felhívták a figyelmet.

Már ekkor érezhetõ volt, hogy a HM támogatással megalakult Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) riválisát vélte a KÉSZ nyugállományúakat is soraiba hívó szándékában.

3. Ilyen körülmények között jött el 1991 szeptember 14-én a KÉSZ alakuló értekezletének napja.

A megjelentek sorában 57 egyéni érdeklõdõn túl 4 nyugállományú klub is képviselte a nyugállományúakat. Közülük többen is felszólaltak, kifejezve azon aggályukat is, hogy belépésükkel elveszíthetik a klubok HM általi támogatásainak lehetõségét. A megjelentek belépési szándékukat jegyzéken alá is írták, a KÉSZ elnökségébe pedig Kiss Lajos nyá. ezredest megválasztották.

4. Ezután egy küzdelmesnek jellemezhetõ tevékenység zajlott, melynek fõ célja a KÉSZ legitimitásának elnyerése volt, egyben a szervezeti élet megteremtése és az érdekképviseleti tevékenység megjelenítése is feladatot jelentett.

Ebben a környezetben a nyugállományú tagság (a klubok stb.) bevonásának bõvítése nem következett be, melynek okai sorában említhetõk:

- nem sikerült kialakítani a vezetés, szervezés optimális formáját, az újonnan nyugállományba kerülõk megszólítására nem került sor.

- a BEOSZ vezetése idegenkedve fogadta a tagszervezési kísérleteket a kluboknál, a kettõs tagság lehetõségétõl elzárkóztak.

- a KÉSZ ht. állományú elnöksége a szervezet a ht. állományú irányultsága mellett nem tudott hatékonyabb segítséget nyújtani. Egyes vélekedések szerint a nyák. jelenléte inkább problémaokozó – mint a szervezetek segítõ – eleme volt a KÉSZ-nek.

(Folytatjuk.)

Fodor László nyá. alez

alapító tag /szervezõ/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.