2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hírek, információk

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:40

Hajrá, Honvéd!

A felkészülés jól sikerült, a fõpróba már kevésbé: a bajnoki nyitányt megelõzõ Ligakupa mérkõzésen a Budapest Honvéd csapata némi meglepetésre vereséget szenvedett az ugyancsak bajnokaspiráns Debrecen együttesétõl. Kaszás Kálmán, az egyesület sajtóreferense szerint azonban ebbõl nem szabad messzemenõ következtetéseket levonni, hiszen a fõ cél elérése ettõl még nem forog veszélyben.

- A csapat remekül szerepelt ebben az évben, hiszen tizennégy mérkõzésünkbõl mindössze ötöt veszítettünk el, s az edzõtábor idején diadalmaskodtunk egy rangos, nyolccsapatos tornán is. Elmondhatjuk tehát, hogy fizikálisan és mentálisan is rajtra készek vagyunk – az újonnan igazolt játékosokkal kiegészülve ismét a magyar élvonal meghatározó csapata lett és lesz a Budapest Honvéd. Azt azonban látnunk kell, hogy nem mi vagyunk az egyedüli várományosai az aranyéremnek – végsõ helyezésünk a konkurensek szereplésétõl is függ. Az együttes ettõl függetlenül minden meccsen gyõzni akar, s ezt az eltökéltséget bizonyára az egyre növekvõ nézõszám is visszaigazolja a tavaszi szezonban. Az egyesület egyébként a közeljövõben együttmûködési megállapodást kíván kötni a honvédelmi tárcával, melyben az utánpótlás nevelés fontosságára helyezzük a hangsúlyt. A korszerû képzés hatása remélhetõleg az elsõ csapat játékán is érzékelhetõ lesz - a gyõztes meccseken pedig együtt szeretnénk ünnepelni a Honvédszakszervezet tagjaival is.

Közben - február 22-én - a Láng Vasas SC fedett sportcsarnokában Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Gács Pál a Magyar Futball Akadémia  (MFA) ügyvezetõ igazgatója - George Hemingway, a Honvéd labdarúgó csapatának tulajdonosa jelenlétében - ünnepélyes keretek között aláírta a klub által alapított MFA és a Honvédelmi Minisztérium közötti 25 millió forint értékû, 2008 évre szóló támogatási szerzõdést.           Süli

 

Konferencia a humánstratégiáról

A Honvédelmi Minisztérium tervezési és koordinációs fõosztályának szervezésében a Magyar Honvédség humánstratégiájának felülvizsgálatáról rendeztek konferenciát február 14-én, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen (ZMNE).

Az átszervezéseket követõ 2008-as év a stabilitás éve, amelyben kulcsszerep jut a Magyar Honvédség legfontosabb erõforrásával, a humánerõforrással való törõdésnek. Ennek egyik legfontosabb részeként felülvizsgáljuk a 2003-ban elfogadott humánstratégiát - fogalmazott a konferencia bevezetõ elõadásában dr. Szeredi Péter. A konferencián "Érdekvédelem és a humánpolitika" címmel elõadást tartott Mészáros Géza, a Hosz elnöke is.

Szerződésesek között

Biri Viktor szekcióelnök köszöntõ szavai után aktuális ügyekrõl tájékoztatott Szincsák Gyula, a Hosz alelnöke. A szerzõdéses szekció elnökségi ülésén az illetménytárgyalások mellett a lakás- és szociális helyzetrõl, a szekció további mûködésérõl, idei legfontosabb feladatairól, valamint egyéb aktuális szakszervezeti kérdésekrõl esett szó. Az eseményen Mészáros Géza, a Hosz elnöke is megjelent.

Az illetménytárgyalások helyzetérõl a Hosz alelnöke – az elõzmények ismertetése után – elmondta, hogy a technikai illetményalapot (39.750 Ft) minden katonánál 5%-kal emelik meg, emellett minden katona – aki rendelkezik 5 év szolgálati idõvel – idén már megkapja a szolgálati idõpótlékot is.

A tárgyalások során a Hosz arra törekedett, hogy az idei kifizetések ne legyenek mérsékeltebbek, mint a tavalyiak voltak, emellett azt is szem elõtt tartotta a szakszervezet, hogy a keresetek reálértéke 2008-ban nem csökkenhet. Konkrét kifizetések áprilisban (ruházati illetmény), júniusban (üdülési csekk), majd szeptemberben (év végi kifizetések) várhatóak - tette hozzá Szincsák Gyula.

Ezt követõen Biri Viktor szekcióelnök vezetésével áttértek a napirenden szereplõ más témákra, így a szerzõdéses katonák lakhatásával kapcsolatos tapasztalatok megtárgyalására, valamint a szerzõdéses állomány szociális helyzetének felmérésére. Mészáros Géza Hosz elnök jelenlétében a szabályok rugalmasabbá és az életszerûhöz közelivé tételét kérték a megjelent szekció-elnökségi tagok.

A Hosz elnöke és alelnöke szólt az uniós forrásból - megfelelõ miniszteriális támogatással - finanszírozandó szociológiai kutatásról, mely többek között a szerzõdésesek élet- és munkakörülményeivel, a bánásmóddal és a kapcsolatrendszerrel is behatóan foglalkozna. A Hosz vezetõi hangsúlyozták, hogy manapság egyre többminden múlik a szerzõdéses katonák komfortérzetén.

A gyõri, tatai, debreceni és hódmezõvásárhelyi példák felsorolása után elvárásként fogalmazódott meg, hogy végre szülessenek meg azok a laktanyai elhelyezési típustervek, melyek ne az egykori sorkatonai igényeket, hanem már a szerzõdéses katonák kényelmét szolgálják.

Az egyebekben - többek között - a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításáról hozott LB jogegységi döntés óta történt peres ügyek állásáról, az üdülési csekk igénybevételérõl, a külszolgálat díjazásáról, az elõmeneteli rendszerrõl, a Szerzõdéses Katonák Országos Találkozójának (SZKOT) idõpontjáról, témáiról, kulturális programjáról, valamint a szekció 2008. évi mûködésérõl és feladatairól is szó esett.

Szita Róbert

 

 Pályázat

A Honvédszakszervezet, mint a hivatásos és szerzõdéses katonák reprezentatív érdekvédelmi szervezete pályázatot hirdet önálló csoportok, alapszervezetek és olyan csoportok részére, melyek szervezetileg és helyileg az állományilletékes parancsnoktól (vezetõtõl) elkülönült szervezeti elemnél mûködnek gyermektáboroztatás, családi napok és rendezvények támogatására. Egy szervezet egy évben legfeljebb csak egy A) és B) kategóriás pályázatot nyerhet el.

A pályázat teljes dokumentumát letölthetik a http://www.hsz.hu/rovatok/akt/palyazat0206/ webcímrõl. Sok sikert mindenkinek!

Felhívás a személyi jövedelemadó 1%-ának gyüjtésére

A magyar állampolgárok alig több mint egyharmada gondoskodik arról, hogy személyi jövedelemadójának 1%-a az általa fontosnak tartott intézményhez, szervezethez, egyházhoz vagy alapítványhoz kerüljön - az átlag 6000 Ft. A Magyar Honvédségen belül sem sokkal jobb az arány, holott a katonák által így befizetett összegbõl azokat az egzisztenciálisan vagy anyagilag bajba jutott bajtársainkat tudnánk segíteni, akik erre a szolidaritás jegyében joggal tarthatnak igényt. A személyi jövedelemadó 1%-ának jelentõségére, fontosságára hívja fel a figyelmet Mészáros Géza, a Honvédszakszervezet elnöke.

A Honvédszakszervezet elnöksége – ahogy az elmúlt években is – rendkívül fontosnak tartja, hogy a következõ idõszakban felhívjuk a Magyar Honvédség személyi állománya, s különösen a Hosz tagok figyelmét a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására. Mint ismeretes, az elmúlt években a katonák alig fele rendelkezett a személyi jövedelemadó 1%-nak felhasználásáról, holott a jogszabályi rendelkezések lehetõséget biztosítanak arra, hogy minden magyar állampolgár a számára kiemelten fontos intézményt, szervezetet vagy alapítványt ekképp is támogasson.

A Honvédszakszervezet fennállásának tizenhét éve alatt már számtalanszor tapasztalhattuk, hogy katonáink önzetlenek és szívesen adakoznak, ha nemes a cél és átlátható a pénz felhasználása. Szakszervezetünk 1994-ben kezdeményezte a Katonákért Közhasznú Alapítvány létrejöttét, s az elmúlt idõszakban jelentõs összegeket juttathattunk az önhibájukon kívül bajba jutott bajtársainknak. Segítettünk, amikor a haderõreform miatt kikerülõk átképzésére volt szükség, segítettünk, ha bajtársunk életét veszítette, vagy ha egészségi állapota miatt kellett megválnia az egyenruhától, s segítettünk akkor is, ha kevés volt a nyugdíj, vagy ha a tanévkezdés felborította a családi költségvetés egyensúlyát. Erre a katonák által felajánlott 1% is lehetõséget nyújtott, hiszen az Alapítvány csak a növekvõ forrásokból tudja bõvíteni szolgáltatásait, csak így tud segítséget nyújtani a Honvédszakszervezet tagjainak. Ne felejtsük el, hogy bármelyikünk kerülhet nehéz élethelyzetbe! Halljuk és fogadjuk meg az alapítvány felhívását: támogass, hogy segíthessünk!

Kérem a Honvédszakszervezet tisztségviselõit, aktivistáit, hogy valamennyi tagunkat kérjék fel: ajánlják fel személyi jövedelemadójuk 1%-át a Katonákért Közhasznú Alapítvány javára.

A Honvédszakszervezet léte, funkciója a szolidaritásról szól: célja a munkavállalók kölcsönös támogatása, hiszen a bajtársiasság  hitünk szerint a legerõsebb szolidaritás. Fontos tehát, hogy valamennyi katona úgy gondolkodjon: közös feladat e hagyományos érték ébrentartása, ápolása. A Katonákért Alapítvány munkájáról, napi feladatairól, a személyi jövedelemadó 1%-ának fontosságáról nyilatkozott lapunknak Szekeres István nyugállományú dandártábornok, az Alapítvány kuratóriumának elnöke .

- A cél nemes, s a szlogen – támogass, hogy segíthessünk – tökéletesen fedi alapítványunk célkitûzéseit: alapító okiratunk szerint is ennek cselekvésre váltása elsõdleges feladatunk. Munkánkban nem maradunk egyedül, hiszen a Katonákért Alapítvány és a Honvédszakszervezet azonos célért dolgozik, bár más-más lehetõségekkel, jogosítványokkal -  a Hosz különbözõ szolgáltatásaival, a közösségeknek és egyéneknek juttatott kedvezményeivel is elõsegítheti a tagok életminõségének javítását. Az Alapítvány ugyancsak ebbõl, azaz a szolidaritásból meríti anyagi, szellemi erejét. Számunkra, a katonák számára a szolidaritás alapvetõ emberi érték.

Alapítványunkról tudni kell, hogy bevételeink csaknem 1/4-ét a Honvédszakszervezet tagjainak 1%-os felajánlásából képeztük. Mintegy 3 millió forinthoz jutottunk különbözõ pályázatokból, míg a Hosz támogatásból és a vállalkozói bevételeinkbõl 2-2 millió forintra tettünk szert éves szinten. Hangsúlyoznom kell, hogy az Alapítvány önfenntartó, minden adományt, illetve támogatást a katonákra fordítunk.

Tevékenységünk sarokkövei a szolidaritási és önsegélyzõ alap mûködtetése, jogi és képzési támogatások biztosítása és az álláskeresés mindazok számára, akik kikerülnek a honvédség kötelékébõl.

E tények ismeretében talán nem tûnik távoli, szép álomnak, hogy a tizenegyezer Hosz tag csupán 10%-ának adományozása révén 6 millió forinttal gyarapodik az Alapítvány kasszája. Úgy gondolom: a bajtársiasság legszebb megnyilvánulása lenne ezt a pénz saját közegben, a magyar katonák céljára felhasználni.

Alapítványunk minden szükséges segédanyagot megküld az alapszervezeteknek. Az a kérésünk, hogy a nyilatkozatokat a szakszervezeti aktivisták juttassák el a bajtársakhoz, töltessék ki, és összegyûjtve küldjék el a Hosz irodára, vagy Alapítványunkhoz. Mi gondoskodunk a nyilatkozatoknak az APEH-hez juttatásáról. A legeredményesebb szervezeteket díjazni fogjuk (javaslatot tettünk a Hosz Elnökségének, hogy az 1%-os nyilatkozatok összegyûjtése számítson bele az „AKTIVITÁS KUPA 2008” értékelésébe).

Úgy gondolom, hogy a honvédségi átalakítások során már sokan szembesültek azzal: ha bajban vannak, Alapítványunkra mindig számíthatnak. Arra kérem tehát a Honvédszakszervezet tagjait, az Egység újság olvasóit: támogassanak bennünket, hogy segíthessünk! Kérjük, ha kétségeik vagy gondjaik vannak, hívjanak bennünket!

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.