2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepeink

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:59

Szerelem, szabadság

Csak egy hét választja el az ünnepet: 8-án a hölgyeket köszöntjük, 15-én legnagyobb nemzeti ünnepünk ad lehetõséget arra, hogy ismét megfogalmazzuk önmagunknak, miként viszonyulunk múltunkhoz, a magyar szabadság eszméihez. Márciusi ünnepek, melyek egymásba fonódnak.

Szabadság, szerelem! Petõfi számára szent volt mindkettõ:

Szabadság, szerelem!

E kettõ kell nekem.

Szerelmemért föláldozom

Az életet,

Szabadságért föláldozom

Szerelmemet.

Az irodalom ítészei immár százhatvan éve lánglelkû költõként aposztrofálják: a tûz, mely benne égett, egy társadalmat perzselt meg – egy nemzet hordja szívében Petõfit emberöltõkön keresztül. Talán az õ versei adtak erõt és kitartást annak a honvéd fõhadnagynak is, aki Bécsben nevelõdött leány létére magyar katonának öltözött és végigküzdötte a szabadságharcot.

Lebstück Máriára is gondolunk a Nõk Napján a szabadság napjához közeledve, hiszen beteljesedõ, boldog szerelem csak szabad hazában lehet. S míg magyar nyelv létezik, e két szó, e két fogalom örökké összetartozik: szabadság, szerelem.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.