2023. 03. 22. szerda
Beáta, Izolda
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NYUGÁLLOMÁNYÚ HÍRADÓ

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:49

A Hosz elnöksége megtárgyalta és elfogadta a nyugállományú katonák belépésének rendjét a Honvédszakszervezetbe. Korábban gyakran megtörtént, hogy megfelelõ ajánlás és ismeretség hiányában elutasították a kérelmezõket. A kiadásra kerülõ adatlap és felvételi eljárás rendje sok esetben egyszerûsítheti az eljárást.

Az elnökség maradéktalanul egyetértett azzal a javaslatommal, hogy a KÉSZ megalakulása elõtt nyugállományba kerültek mellett azok is be-, illetve visszakerülhessenek tagjaink közé, akik jogszabályi tiltás miatt nem lehettek aktív szolgálatuk idején a Hosz tagjai.

A fenti elvi alapállás kinyilvánítása mellett - bár errõl határozat nem született, egyetértés alakult ki abban is, hogy a nem túl távoli jövõben, feltehetõleg a következõ kongresszust követõen - már csak jogfenntartóként lehet a nyugdíjas a Hosz tagja, azaz megszûnik azok felvétele, akik aktív korukban nem léptek be.

Ha meggondoljuk, akkorra több mint 20 év telik el a szervezet megalakításától. A jelenlegi katonák többsége számára a Hosz jogelõdje, a KÉSZ már ismeretlen fogalom. Õk már egy olyan hadseregben szocializálódtak, amelyben volt érdekvédelem, a csatlakozás lehetõsége fennállt. Egy közel 50%-os szervezettség mellett még arra sem lehet hivatkozni, hogy félt a hátrányos megkülönböztetéstõl. Én is úgy gondolom: 15-20 év mindenkinek elegendõ ahhoz, hogy eldöntse, hova akar tartozni.

Szeretném viszont felhívni a közelmúltban nyugállományba vonultak figyelmét, hogy átlépni a Nyugállományú Tagozatba csak annak lehet, aki még tagja a szervezetnek, a többieknek ismét felvételüket kell kérni. Sokan megfeledkezn(t)ek arról, hogy a Nyugállományú Tagozatba való átkerülés nem automatikus, és nem jelenti feltétlenül a volt alakulat csoportjához való csatlakozást. Az átlépést kérni kell, és a tag bármely csoportba átkerülhet. Ilyen esetben, amikor valaki tag volt, kérelme mellett jó lenne, ha ennek tényét - pl. legutolsó igazolványának fénymásolatával, vagy pénzügyi visszaigazolással, amelyen feltüntették a tagdíj levonását - igazolná. Fontos a dokumentumok megléte, tehát nem elégséges a telefonon történõ megkeresés.

A csoportvezetõket szeretnénk a jövõben gyakrabban tájékoztatni a várható lépésekrõl, és mi is várjuk valamennyi nyugdíjas társunk véleményét, javaslatát, de sürgõs esetek kivételével írásban.

Szeretnék két fontos információt megosztani veletek. Egyre többen kérdezik, mit tesz a Hosz a nyugdíjasokért. Fiatal tagtársainknak üzenem, hogy a 19/2007 és a 185/2007 számú alkotmánybírósági beadvány tartalmazza a nyugdíjkorhatár alatti foglalkoztatást korlátozó törvény vonatkozó rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését. Figyelembe véve, hogy a probléma megoldása sürgõs, mert a közeljövõben nyugdíjba vonulókat már most is érinti és nem biztos, hogy a taláros testület 2010-ig tárgyalni fogja a beadványt, módosító indítványt is elõkészítünk.

Várjuk javaslataitokat a tárca idõsügyi stratégiájának tartalmára, és a nyugdíjas szervezetek mûködési feltételeinek javítására vonatkozóan.

Sörös István

Tagozat elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2022. 11. 30., 13:58
„Minden idők legnagyobb haderőreformja zajlik” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédszakszervezet őszi küldöttgyűlésén Budapesten, november 29-én, kedden.
2023-02-15 14:19:50
A Honvédszakszervezet Elnöksége 2023. február 07-én tartotta az alapszervezet vezetőkkel kibővített ülését, ahol döntöttek a 8/2023. számú Kormány rendelet kapcsán felmerülő további feladatokról, illetve a Küldöttgyűlés előkészületeiről…
2023-01-31 15:29:17
A LIGA Szakszervezetek 2022. augusztus 8-án fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, majd október 12-én Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez a mukavállalók munkába járási költségtérítésének megemelése kapcsán, ahogy erről a honlapunkon is hírt adtunk. Kezdeményeztük a 15 Ft/km-es adómentes térítési összeg megemelését valamint a legalacsonyabb mérték növelését is. A LIGA Szakszervezetek üdvözli a Kormány döntését, amellyel az üzemanyagárak drasztikus emelkedésére reagált, enyhítve ezzel többszázezer munkavállaló napi terhein.
2023-01-31 15:27:36
A LIGA Szakszervezetek a magyar társadalom, a gyermekeink jövője szempontjából alapvető jelentőségűnek tartja a pedagógusok – dolgozzanak akár állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben – hivatásuk jelentőségéhez mért megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülését. A közoktatás színvonalának aggasztó mértékű leromlása egyenes következménye az alacsony pedagógus fizetések következtében előállt drámai méretű munkaerőhiánynak, amely a következő években a pedagógustársadalom elöregedése következtében még jelentősebb mértékben fog emelkedni.
2023-01-31 14:08:05
A Katonák a Törvényességért és a Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány 2021. évi projekt keretében az alapítvány működési költségeinek támogatása és szakmai programjai (tanácsadás, szakmai jogi tájékoztatások) valósulhattak meg.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.