2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NYUGÁLLOMÁNYÚ HÍRADÓ

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:49

A Hosz elnöksége megtárgyalta és elfogadta a nyugállományú katonák belépésének rendjét a Honvédszakszervezetbe. Korábban gyakran megtörtént, hogy megfelelõ ajánlás és ismeretség hiányában elutasították a kérelmezõket. A kiadásra kerülõ adatlap és felvételi eljárás rendje sok esetben egyszerûsítheti az eljárást.

Az elnökség maradéktalanul egyetértett azzal a javaslatommal, hogy a KÉSZ megalakulása elõtt nyugállományba kerültek mellett azok is be-, illetve visszakerülhessenek tagjaink közé, akik jogszabályi tiltás miatt nem lehettek aktív szolgálatuk idején a Hosz tagjai.

A fenti elvi alapállás kinyilvánítása mellett - bár errõl határozat nem született, egyetértés alakult ki abban is, hogy a nem túl távoli jövõben, feltehetõleg a következõ kongresszust követõen - már csak jogfenntartóként lehet a nyugdíjas a Hosz tagja, azaz megszûnik azok felvétele, akik aktív korukban nem léptek be.

Ha meggondoljuk, akkorra több mint 20 év telik el a szervezet megalakításától. A jelenlegi katonák többsége számára a Hosz jogelõdje, a KÉSZ már ismeretlen fogalom. Õk már egy olyan hadseregben szocializálódtak, amelyben volt érdekvédelem, a csatlakozás lehetõsége fennállt. Egy közel 50%-os szervezettség mellett még arra sem lehet hivatkozni, hogy félt a hátrányos megkülönböztetéstõl. Én is úgy gondolom: 15-20 év mindenkinek elegendõ ahhoz, hogy eldöntse, hova akar tartozni.

Szeretném viszont felhívni a közelmúltban nyugállományba vonultak figyelmét, hogy átlépni a Nyugállományú Tagozatba csak annak lehet, aki még tagja a szervezetnek, a többieknek ismét felvételüket kell kérni. Sokan megfeledkezn(t)ek arról, hogy a Nyugállományú Tagozatba való átkerülés nem automatikus, és nem jelenti feltétlenül a volt alakulat csoportjához való csatlakozást. Az átlépést kérni kell, és a tag bármely csoportba átkerülhet. Ilyen esetben, amikor valaki tag volt, kérelme mellett jó lenne, ha ennek tényét - pl. legutolsó igazolványának fénymásolatával, vagy pénzügyi visszaigazolással, amelyen feltüntették a tagdíj levonását - igazolná. Fontos a dokumentumok megléte, tehát nem elégséges a telefonon történõ megkeresés.

A csoportvezetõket szeretnénk a jövõben gyakrabban tájékoztatni a várható lépésekrõl, és mi is várjuk valamennyi nyugdíjas társunk véleményét, javaslatát, de sürgõs esetek kivételével írásban.

Szeretnék két fontos információt megosztani veletek. Egyre többen kérdezik, mit tesz a Hosz a nyugdíjasokért. Fiatal tagtársainknak üzenem, hogy a 19/2007 és a 185/2007 számú alkotmánybírósági beadvány tartalmazza a nyugdíjkorhatár alatti foglalkoztatást korlátozó törvény vonatkozó rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését. Figyelembe véve, hogy a probléma megoldása sürgõs, mert a közeljövõben nyugdíjba vonulókat már most is érinti és nem biztos, hogy a taláros testület 2010-ig tárgyalni fogja a beadványt, módosító indítványt is elõkészítünk.

Várjuk javaslataitokat a tárca idõsügyi stratégiájának tartalmára, és a nyugdíjas szervezetek mûködési feltételeinek javítására vonatkozóan.

Sörös István

Tagozat elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.