2023. 09. 30. szombat
Jeromos
: 391 Ft   : 369 Ft Benzin: 398 Ft/l   Dízel: 415 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

NYUGÁLLOMÁNYÚ HÍRADÓ

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:49

A Hosz elnöksége megtárgyalta és elfogadta a nyugállományú katonák belépésének rendjét a Honvédszakszervezetbe. Korábban gyakran megtörtént, hogy megfelelõ ajánlás és ismeretség hiányában elutasították a kérelmezõket. A kiadásra kerülõ adatlap és felvételi eljárás rendje sok esetben egyszerûsítheti az eljárást.

Az elnökség maradéktalanul egyetértett azzal a javaslatommal, hogy a KÉSZ megalakulása elõtt nyugállományba kerültek mellett azok is be-, illetve visszakerülhessenek tagjaink közé, akik jogszabályi tiltás miatt nem lehettek aktív szolgálatuk idején a Hosz tagjai.

A fenti elvi alapállás kinyilvánítása mellett - bár errõl határozat nem született, egyetértés alakult ki abban is, hogy a nem túl távoli jövõben, feltehetõleg a következõ kongresszust követõen - már csak jogfenntartóként lehet a nyugdíjas a Hosz tagja, azaz megszûnik azok felvétele, akik aktív korukban nem léptek be.

Ha meggondoljuk, akkorra több mint 20 év telik el a szervezet megalakításától. A jelenlegi katonák többsége számára a Hosz jogelõdje, a KÉSZ már ismeretlen fogalom. Õk már egy olyan hadseregben szocializálódtak, amelyben volt érdekvédelem, a csatlakozás lehetõsége fennállt. Egy közel 50%-os szervezettség mellett még arra sem lehet hivatkozni, hogy félt a hátrányos megkülönböztetéstõl. Én is úgy gondolom: 15-20 év mindenkinek elegendõ ahhoz, hogy eldöntse, hova akar tartozni.

Szeretném viszont felhívni a közelmúltban nyugállományba vonultak figyelmét, hogy átlépni a Nyugállományú Tagozatba csak annak lehet, aki még tagja a szervezetnek, a többieknek ismét felvételüket kell kérni. Sokan megfeledkezn(t)ek arról, hogy a Nyugállományú Tagozatba való átkerülés nem automatikus, és nem jelenti feltétlenül a volt alakulat csoportjához való csatlakozást. Az átlépést kérni kell, és a tag bármely csoportba átkerülhet. Ilyen esetben, amikor valaki tag volt, kérelme mellett jó lenne, ha ennek tényét - pl. legutolsó igazolványának fénymásolatával, vagy pénzügyi visszaigazolással, amelyen feltüntették a tagdíj levonását - igazolná. Fontos a dokumentumok megléte, tehát nem elégséges a telefonon történõ megkeresés.

A csoportvezetõket szeretnénk a jövõben gyakrabban tájékoztatni a várható lépésekrõl, és mi is várjuk valamennyi nyugdíjas társunk véleményét, javaslatát, de sürgõs esetek kivételével írásban.

Szeretnék két fontos információt megosztani veletek. Egyre többen kérdezik, mit tesz a Hosz a nyugdíjasokért. Fiatal tagtársainknak üzenem, hogy a 19/2007 és a 185/2007 számú alkotmánybírósági beadvány tartalmazza a nyugdíjkorhatár alatti foglalkoztatást korlátozó törvény vonatkozó rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését. Figyelembe véve, hogy a probléma megoldása sürgõs, mert a közeljövõben nyugdíjba vonulókat már most is érinti és nem biztos, hogy a taláros testület 2010-ig tárgyalni fogja a beadványt, módosító indítványt is elõkészítünk.

Várjuk javaslataitokat a tárca idõsügyi stratégiájának tartalmára, és a nyugdíjas szervezetek mûködési feltételeinek javítására vonatkozóan.

Sörös István

Tagozat elnök

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 08. 28., 09:00
30 éves a magyar katonai felsővezető-képzés! A jubileumi év tiszteletére rendezett ünnepségre Lippai Péter dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja meghív minden nyugállományú kollégát, aki az elmúlt 30 évben elvégezte a katonai felsővezető-képzést – köznapi nevén a vezérkari tanfolyamot.
2023. 09. 27., 12:32
2023.09.26-án Czövek János elnök és Bazsik István alelnök tartott tájékoztatót Kaposváron a HOSZ alapszervezeténél...
2023-09-27 19:36:15
A Kecskeméten megkezdett tájékoztató sorozat újabb állomásaként Szentesen tartunk tájékoztatót...

  JETfly Magazin

2023. szeptember 27-én jelentették be, hogy a cseh kormány jóváhagyta 24 db, ötödik generációs F-35A típusú harci repülőgép megvásárlását, mellyel leváltják 14 gépes JAS 39C/D Gripen flottájukat.

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.