2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az állománygyűlések, tájékoztatók hatása az Aktivitás Kupában

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:51

Újságunk februári számában a január 1-jei helyzetnek megfelelõen a helyi szervezetek szervezettségi szintjérõl adtunk tájékoztatást. Szervezettségi szintünk mértéke egyik fontos mutatója reprezentativitásunk erejének. A Honvédszakszervezet vezetésének egyik kiemelt feladata 2008. évben az országos 52%-os szint további emelése a lehetõ legnagyobb mértékben. A Hosz IV. Kongresszusa a meghirdetett programjában reprezentativitásunk mértékének javítását fogalmazta meg.

A Hosz elnöksége ennek érdekében elsõ lépésben meghirdette a „Tavaszi hadjáratot”, mely természetesen nem az agresszivitásról, hanem inkább a tagjaink, de kibõvítve a képviseletünkre bízott hívatásos és szerzõdéses katonák vezetõ tisztségviselõivel, valamint a szolgáltatások szervezõivel megerõsített tájékoztatók sokaságát jelenti.

Hosz központi, valamint szervezetszintû tájékoztatók a katonai szervezeten belül

A Honvédszakszervezet mûködésének egyik alapvetõ feltétele a szervezetek, tagok tájékoztatása az érdekvédelmi munka, az elért eredmény, a felvetett célkitûzések tekintetében. A Hosz elnöksége, szakmai irányítása jelenleg is mûködtet néhány tájékoztatási formát, akár elektronikus, akár hirdetményi, de személyes tájékoztatás formájában. Ezek a következõk:

EGYSÉG újság, mely minden hónap elején jelenik meg, melyet a szakszervezeti tagok postai úton, az általuk megadott levelezési címen kapnak meg.

Internetes weboldal elérhetõségekkel a Hosz mûködtetésében

www.hsz.hu                         Honvédszakszervezet

katonakert.jetfly.hu                 ‑Katonák a Törvényességért és Jogbiztonságért Közhasznú Alapítvány

www.egyseg.hu                   EGYSÉG 2002 Kft.

Internetes weboldal elérhetõségekkel a társszervezetek mûködtetésében

www.frdesz.org.hu              ‑Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége

www.liganet.hu                     LIGA szakszervezetek

www.euromil.org                  EUROMIL

www.hodosz.hu                   Honvédségi Dolgozók Szakszervezete

www.hnyp.hu                       ‑„Honvéd” Önkéntes- és Magánnyugdíjpénztár

www.honvedep.hu               ‑Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítõ Egészségbiztosító Pénztár

A www.hsz.hu weboldalon történt feliratkozás esetén e-mailben kapott hírlevél formájában, az alapszervezeti- csoportvezetõk által megadott e-mail címre, a központi iroda (iroda@hsz.hu) által eljuttatott e-mailben történõ tájékoztatással, a katonai szervezet által rendezett állománygyûlésen, érdekképviseleti gyûlésen Hosz központi delegált részvétellel, meghívás alapján érdekképviseleti tájékoztatók, továbbképzések megszervezése.

Az Aktivitás Kupába ezen elem beemelés célja, hogy növelje, az adott körülmények között maximalizálja a Hosz szervei, az egyes tagok, a hivatásos és szerzõdéses katonák tájékozottságát az érdekvédelmi tevékenységen belül. Bár a fentiekben felsorolt tételek széleskörû tájékoztatási lehetõséget biztosíthatnak, az eredmények elemzése alapján kiderült, hogy ezek korántsem elegendõek. Szükség van akár a meglévõ rendszerek fejlesztésére, de új, korszerû, a szakszervezeti tagságot széleskörûen elérõ tájékoztatási formák bevezetésére is.

Az aktivitási szintet a következõ területeken lehet mérni:

Helyi aktivitás: A Hosz szervek vezetõjének tájékoztatása az adott szervezeten belül.

Központi aktivitás: Azon állománygyûléseken, érdekvédelmi tájékoztatókon, ahol a Hosz központi szerv képviselõje vesz részt.

Érdeklõdési szint: A tájékoztatókon érdeklõdõk létszáma a szervezettségi szintnek megfelelõen.

Javaslati aktivitás: Olyan új, korszerû, a szakszervezeti tagságot széleskörûen elérõ tájékoztatási forma, mely jelentõsen javítja a szakszervezeti tagok tájékozottságát.

A januári, valamint februári hónapban több alapszervezet, önálló csoport már számos helyi szervezésû, leginkább a központi tisztségviselõket is bevonó tájékoztatót kezdeményezett. A katonai szervezet által megtartott állománygyûlések, törzstanuló napok részeként lehetõséget kapott a Honvédszakszervezet vezetõ, valamint központi tisztségviselõje, hogy tájékoztathassa a résztvevõket az érdekképviseleti, valamint érdekvédelmi eredményekrõl, a Hosz célkitûzéseirõl. Általában e tájékoztatókon jelen van a Hosz elnöke, valamely alelnök, vagy a fõtitkár, a felépített rendszerben a helyi szervezethez tartozó területi ügyvivõ, érdekképviseleti titkár, az érintett témákban felelõs szakmai ügyvivõk. Nem szabad azonban megfeledkezni a Hosz által biztosított képviselõi, stratégiai partnerek elõadói által megtartott szolgáltatások ismertetésérõl sem, mely az érdekvédelmi szervezet sokoldalúságát, a tagjaik iránt történõ széleskörû érzékenységét mutatja.

Az Aktivitás Kupa kedvenc eleme az interneten történt teljes nyilvánosság. A honlapunkon egy külön fejezetben az aktuális eredményekrõl, az egyes elemek teljesítményérõl, a szervezetek külön elvégzett feladatairól, ötleteirõl adunk tájékoztatást a verseny iránt érdeklõdõknek, akikrõl reméljük, hogy egyre többen lesznek. Az alapszervezeti-, önálló csoportvezetõk, valamint a központi tisztségviselõk által, az érdekvédelmi szervezetet érintõ állománygyûlésekrõl, tájékoztatókról elkészített beszámolók honlapunkra felkerülnek az Aktivitás Kupa 2008 fejezeten belül, a fentiekben leírt szempontok értékelésével. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy az alapszervezetek, csoportok, de a tagok is lássák, mit tettek vetélytársaik, ezáltal egymástól tanulhatnak, ötleteket meríthetnek saját szakszervezeti életükhöz. Talán a tagok is buzdítani fogják a vezetõjüket. Reméljük, hogy egyre több, a reprezentativitási érdekkörünkbe tartozó kollégánk ismeri meg szervezetünket, eredményeinket, célkitûzéseinket, melyeket értük teszünk, illetve fogalmazunk meg. A szervezetek felé a tájékoztatók szervezésének sokaságával kívánunk sok sikert és nagyszerû eredményeket az Aktivitás Kupa 2008 versenyben, programban.

 ***

Katonák között,Pápán

Február 6-án kihelyezett ügyfélszolgálat keretében Pápa Bázisrepülõtéren válaszolt az érdeklõdõk kérdéseire, valamint az alapszervezet vezetõségével egyeztette az elkövetkezõ idõszak feladatait Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivõ és Tóvári Róbert légierõ haderõnemi titkár.

A tájékoztatón a Honvédszakszervezet bértárgyalásainak eredménye, a szolgálati idõpótlék részletei, valamint a szakközépiskolai idõ beszámításának problematikája állt az érdeklõdés középpontjában. Az alapszervezet Bozzayné Horkay Renáta vezetésével a tisztújítás decemberi idõpontja óta húsz új taggal bõvült.

N. K.

*** 

 Hódmezővásárhelyi tájékoztató

A hódmezõvásárhelyi szakszervezeti tagság részére tartott aktuális tájékoztatót január 28-án a Honvédszakszervezet elnöke, Mészáros Géza. Az érdekvédelmi eseményre a Hosz elnökét Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõ és Jáger Tibor szolgáltatás- és tagszervezõ is elkísérte.

A vendégeket a helyõrségben szolgálatot teljesítõ Bátor Ferenc elnökségi tag, szárazföldi haderõnemi képviselõ fogadta. Az alapszervezet vezetõségének kölcsönös tájékoztatása után a tisztségviselõk az összegyûlt szakszervezeti tagság részére tartottak tájékoztatót az elmúlt idõszak eseményeirõl és az aktuális kérdésekrõl.    

J. A.

*** 

Fegyvernemi nap

Február 6-án a Veszprémi Helyõrségi Klub biztosított színteret a MH 54. Veszprém Légtérellenõrzõ Ezred ünnepi állománygyûlésének. Az Ezred állománya, meghívott vendégeik társaságában 1946. február 6-ra emlékezett, amikor Bay Zoltán és munkatársai megmérték a Föld és a Hold közötti távolságot. Az ünnepi állománygyûlésen Szûcs Pál mérnök ezredes, az ezred parancsnoka tartott vetítéssel  egybekötött történeti áttekintést a fegyvernem fejlõdésérõl. Kedves gesztust tett a veszprémi Helyõrségi Zenekar, amikor az „ezred fegyvernemi napja” alkalmából õsbemutató keretében elõadta az általa szerzett ezredindulót, majd a szerzemény egy lejegyzett formáját díszkötésben átadta a parancsnoknak.

A Honvédszakszervezetet a rendezvényen Nagy Károly nyugat-magyarországi területi ügyvivõ és Tóvári Róbert légierõ haderõnemi titkár képviselte.            N.K.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotók!

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.