2024. 06. 22. szombat
Paulina
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megállapodás, kompromisszumokkal

Hosz  |  2008. 03. 01., 11:56

Másfél hónapos intenzív tárgyalások végére tett pontot az a megállapodás, melyet február 13-án a honvédelmi miniszter, valamint a Magyar Honvédség reprezentatív szakszervezeteinek képviselői írtak alá. E megállapodás legfontosabb elemeiről nyilatkozik lapunknak Sulyok János ezredes, a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségének vezérigazgatója.

- Az aláírási ceremóniát megelőző konzultációkat mindvégig korrekt, kiegyensúlyozott, de egyben igen kemény  párbeszéd jellemezte, és végül – mondhatni  törvényszerüen - mind a munkáltatói, mind pedig a munkavállalói oldal engedett eredeti álláspontjából. Hangsúlyoznom kell, hogy a szakszervezetek  vezetőinek kezdeményezésére – mellyel teljes mértékben egyetértettünk - e megállapodásban arra is kitértünk, hogy a már rögzített bérfejlesztések és illetmény jellegü juttatások mellett az év közbeni esetleges további kifizetésekről is egyeztetünk, első alkalommal április, majd június és szeptember hónapokban. Abban sem volt vita a tárgyalófelek között, hogy 2008-ban az OKÉT által javasolt bérfejlesztést, vagyis az 5%-os emelést vesszük alapul és hajtjuk végre – ezért e kérdést mindkét fél részéről gyorsan lezártnak lehetett  tekinteni.

Természetesen a megemelt illetményekre az állomány 2008. január 1-jétől jogosult, amelyeknek kifizetésére első alkalommal a 2008. februári havi illetményekkel együtt - visszamenőleges hatállyal - kerül sor. El kell mondanom azt is, hogy az érdekképviseleti szervezetek keményen harcoltak a különböző bérjellegü juttatásokért. Ezek közé tartozik - csak a legfontosabbakat megemlítve - a készétel vásárlására jogosító élelmiszer utalvány, a meleg étkeztetési hozzájárulás és nem utolsó sorban az iskolakezdési támogatás kifizetése is. A kompromisszumok mellett természetesen voltak a tárca számára nem vállalható igények is, mint például, hogy emeljük magasabb szintre ebben az évben a nyugdíj-, és az egészségpénztári hozzájárulás mértékét a tavalyihoz képest. De nemet kellett mondanunk a jelenlegi költségvetési lehetőségeinket szem előtt tartva, a helyi utazási költségtérítés teljes személyi állomány vonatkozásában történő 100%-os mértékü megtérítésére is.

Mint már említettem, a tárca vezetése és a Hosz, valamint a HODOSZ ebben az évben is több alkalommal megvizsgálja a 2008. évi személyi juttatások előirányzatának felhasználását és a képződő bérmegtakarítások kifizetésének lehetőségeit. A személyi juttatásokon keletkező megtakarításokról és azok felhasználásáról az érdekképviseleti szervezetekkel történő egyeztetést követően – első sorban szem előtt tartva a ruházati költségtérítések kifizetésének a lehetőségét és annak mértékét, valamint a nagy népszerüségnek örvendő üdülési csekk biztosítását, vagy a bankszámla költségtérítés mértékének a felemelését – fog dönteni miniszter úr.

A teljesség igénye miatt úgy érzem, el kell mondanom azt is, hogy például csak az üdülési csekk biztosítása a tavalyi év során bizony tetemes összeget jelentett a költségvetésünknek, mivel az mintegy 2,1 milliárd forintot tett ki. Ugyancsak fontos információnak tartom továbbá azt is - bár ez nem képezte szorosan a bérmegállapodás részét -, hogy a katonák átmeneti vagy alkalmi anyagi gondjainak megoldására a parancsnokok saját hatáskörükben is intézkedhetnek a rendelkezésükre álló források felhasználásával. Így például parancsnoki (szociális) segélyt, illetményelőleget tudnak a rászorultaknak adni, vagy éppen házasságkötés esetén tudnak magasabb összegnek mondható családalapítási támogatást nyújtani bajtársainknak.

Visszatérve a megállapodásunkra, abban elsősorban arra törekedtünk – mint azt az OKÉT ajánlás is tartalmazza -, hogy a reálkeresetek ne csökkenjenek.

Az élet azonban a megállapodás aláírása óta sem állt meg, hiszen egy-egy speciális kérdés tekintetében már azóta is szakértői egyeztetéseket hajtottunk végre. Ezek között lehet elsőként talán megemlíteni a missziókban szolgálatot teljesítők deviza ellátmányának a kérdését. Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot: ebben a kérdésben az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy az utóbbi időben egyre jobban érzékelhető árfolyam ingadozást milyen módon tudnánk „kivédeni”. A tárgyalásokon rendkívül aktívak voltak a Hosz által delegált szakértők, s ígérhetem, hogy a kialakítandó elgondolásról a továbbiakban is konzultálni fogunk velük. Azt azonban látni kell, hogy az árfolyam ingadozást nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, de a vezetés érti és érzi az állomány ilyen jellegü igényét.

Utoljára hagyva, de annál nagyobb örömmel számolhatok be arról, hogy a szolgálati időpótlék a májusi illetményekkel együtt – természetesen ez is visszamenőleg 2008. január 1-jei hatállyal – kerül folyósításra. Azt hiszem, mondanom sem kell, hogy ezen a területen is messzemenőkig figyelembe vettük a Hosz által megfogalmazott felvetéseket és a végleges konstrukció a javaslatuk figyelembe vételével került kialakításra.

A legvégén szeretném érzékeltetni, hogy a 2007. évet tekintve a bérmegállapodás alapján kifizetett illetményen kívüli juttatások azt jelentették, hogy a nettó átlagilletményükhöz viszonyítva a tisztek több mint félhavi, a tiszthelyettesek közel egy teljes havi, míg a legénységi állományúak 1,3 havi illetményüknek megfelelő juttatásban részesültek a megállapodás teljesülése révén, ami megítélésem szerint ezen a területen kiemelkedőnek mondható .

 A Honvédszakszervezet tagjainak azonban azt is látniuk kell, hogy ez évben is a költségvetési lehetőségeink behatároltak - ám azt ígérhetem, hogy a februárban szentesített megállapodás minden egyes eleme végre lesz hajtva.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 01., 12:35
Örömmel tájékoztatjuk önöket, hogy 2024. július 1-től a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet minden egészségpénztári tagsággal rendelkező tagjának rendszeres támogatást biztosít.
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 05. 29., 10:52
Tájékoztató a Hész XVIII. Országos Horgászversenyéről 2024. június 29-30. A HÉSZ Központi Iroda, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Tiszamenti Katonai Repülősök alapszervezetének közreműködésével 2024. június 29-30-án horgászversenyt szervez a kengyeli (Szolnok, Martfű térsége) Crazy Carp Lake horgásztavon...
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.