2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

SZOLGÁLATI IDÕPÓTLÉK

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:49

Mint ahogy az honlapunkon is olvasható, a közelmúltban kerültek kézbesítésre azok a parancsok, melyben a szolgálati idõpótlékra jogosultság szempontjából figyelembe vehetõ szolgálati idõ kezdõnapja kerül rögzítésre.

A Hjt. 110/A. § (1) bekezdése alapján az állomány tagja a szolgálati viszonyban töltött idõ nagyságával arányos, az illetményalap százalékában meghatározott növekvõ mértékû szolgálati idõpótlékra jogosult, amelynek mértéke:

a) 5 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 10%-a,

b) 10 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 12,5%-a,

c) 15 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 15%-a,

d) 20 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 17,5%-a,

e) 25 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 20%-a,

f) 30 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 22,5%-a,

g) 35 év szolgálati idõ betöltése után az illetményalap 25%-a.

(2) A szolgálati idõpótlékra jogosultság szempontjából kizárólag a kedvezményesen számított szolgálati idõ nélküli (vagyis: a szorzó nélküli), tényleges állományban eltöltött idõ vehetõ figyelembe.

A Hjt. a szolgálati idõ számítását a következõképpen szabályozza:

259. § (1) A felmentési idõ, a végkielégítés, a pótszabadság mértéke, a jubileumi jutalom, a nyugdíjjogosultság és a nyugdíj mértéke szempontjából e törvény hatálybalépése elõtt a fegyveres szervek állományában szolgálati viszonyban eltöltött és a korábbi szabályok szerint beszámítható szolgálati idõt a szolgálati viszonyban ténylegesen eltöltött idõnek kell elismerni.

(2) Az 1996. szeptember hó 1-je után létesített szolgálati viszony esetén a szolgálati viszonyban eltöltött idõként csak a sor-, a tartalékos-, a póttartalékos, a továbbszolgáló és a szerzõdéses katonai, a fegyveres szervnél hivatásos és szerzõdéses szolgálati viszonyban eltöltött, továbbá a katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézménynél 1996. szeptember 1-jét megelõzõen hallgatói, növendéki, illetve a tiszthelyettesképzõ szakközépiskolában hallgatói jogviszonyban eltöltött idõ vehetõ figyelembe.

(3) A szolgálati viszonyban töltött idõ az állománybavétel napjától a szolgálati viszony megszûnésének napjáig tart.

263. § (1) A szolgálati idõ számításánál nem lehet figyelembe venni a szolgálati beosztásból való felfüggesztés, az elõzetes letartóztatás, a katonai fogdában végrehajtott szabadságvesztés, valamint a jogellenes távollét idõtartamát.

(2) Az (1) bekezdés - a katonai fogdát kivéve - nem alkalmazható, ha az érintett személyt az ellene emelt vád alól jogerõsen felmentették, vagy a büntetõeljárást megszüntették.

264. § (1) 1998. január 1-jét megelõzõen az illetmény nélküli szabadság 30 napot meghaladó tartama a társadalombiztosítási szabályok szerint számít jogszerzõ idõnek.

(2) A szolgálati viszony szünetelésének idõtartama a 259. és a 261. § rendelkezései szempontjából szolgálati idõnek számít.

A katonák illetményérõl és illetményjellegû juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I. 25.) HM rendelet a szolgálati idõpótlékot a következõképpen szabályozza:

4/A. § (1) A Hjt. 110/A. § (1) bekezdése szerinti szolgálati idõpótlék mértékek meghatározásánál, 5 év szolgálati idõ betöltése után, szolgálati viszonyban töltött idõnek - a Hjt. 259. § (3) bekezdésének, 263. §-ának és 264. § (2) bekezdésének figyelembevételével - a hivatásos, a szerzõdéses és a Hjt. 47/A. § (3)-(4) bekezdése alapján önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszonyban ténylegesen eltöltött, kedvezmények és szorzószámok figyelembevétele nélküli idõt kell tekinteni.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti szolgálati viszonyok fennállása között megszakítások vannak, a rész szolgálati idõket - a szolgálati idõpótlék szempontjából - össze kell számítani.

A Hjt-bõl logikusan arra a következtetésre juthatunk, hogy a hivatkozott parancsnokban vitatott sorkatonai, valamint hallgatói, növendéki jogviszonyban eltöltött idõ is tényleges állományban eltöltött idõnek számít, így a szolgálati idõpótlék alapjául szolgál. Ezt a feltételezést azonban az ismertetett 3/2002. HM rendelet leszûkíti. A parancsba foglalt sérelmezett döntés ellen a kézbesítéstõl számított 30 napon belül van helye szolgálati panasz benyújtásának. A határidõ elmulasztása jogvesztõ. Akinek a szolgálati panasszal kapcsolatban kérdése merülne fel, fordulhat a helyi/területi tisztségviselõkhöz, a haderõnemi irodákhoz, és – ha szükséges – jogsegély szolgálatunkhoz. A Honvédszakszervezet Elnöksége úgy foglalt állást, hogy a fentiek alapján vitatott parancsok szolgálati panasszal történõ megtámadását szakszervezetünk támogatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2022. 07. 19., 11:59
A LIGA Szakszervezetek támogatásával a csatolt linken szereplő üdülési lehetőségeket érhetik el tajgaink a 2024-es évben. Ehhez mindössze rendszeres tagdíjfizetés és a tagkártya felmutatása szükséges.
2024-05-15 10:13:12
Sobri Jóska Élménypark 2024.05.26-án és 2024.06.02.-án Egésznapos felhőtlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak a Kislődi Sobri Jóska Élmény és Kalandpark...

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.