2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kapjanak kiemelt ellátást a hõsi halott katonák családjai!

Hosz  |  2008. 08. 27., 18:01

Az elnökségi ülésen történt Az elõzõ elnökségi és választmányi ülés jegyzõkönyvének elfogadása után Mészáros Géza adott tájékoztatást az elmúlt idõszak eseményeirõl és a szervezet elõtt álló feladatokról. Szakszervezetünk elnöke arra kérte az elnökség tagjait, hogy a szolgálati idõpótlék megállapításával, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításával, a tûzszerészek ügyének megoldását szolgáló konzultáció kezdeményezésével, a deviza-ellátmány ügyét érintõ árfolyam ingadozás problematikájával és a HÉF jelenlegi mûködésével kapcsolatban alakítsanak ki markáns véleményt.

A folyamatban lévõ egyeztetésekrõl szóló napirend során Szincsák Gyula – egyebek mellett – a ZMNE Üllõi úti ingatlanának eladása körül kialakult anomáliáról, az illetmény- és keresetelemek alakulásának aktualitásairól, majd a HÉF 2008/II. féléves munkarendjérõl szólt.

Mivel a szolgálati idõpótlék megállapításakor a HM nem hajlandó figyelembe venni a sorkatonai szolgálati idõt és a katonai tanintézeti tanulmányi idõt, ezért az elnökség határozatban is egyetértett azzal, hogy a szakszervezet alkotmánybírósági beadványt készítsen elõ e témában. Az elnökség arról is határozott, hogy az egyéni jogorvoslatok vitelét – a megfelelõ elõkészítést követõen – vállalja fel a Hosz jogsegélyszolgálata.

Szakszervezetünk alelnökének javaslata után az elnökség elfogadta, hogy a közelmúltban hõsi halált halt tûzszerészek családjai számára 100.000 Ft támogatást nyújt. Ezt követõen a kiemelten fontos feladatot ellátó tûzszerészek munkájával kapcsolatban korábban lezárult ombudsmani vizsgálat tapasztalatairól szólva a Hosz alelnöke azt javasolta, hogy – egy újfajta jogszabályi háttér megteremtésével – kaphassanak kiemelt ellátást a hõsi halált halt katonák hátramaradottjai.

Az üdülési csekkek átvételével kapcsolatban Szincsák Gyula elmondta, hogy a szakszervezet soha nem az üdülési csekk intézményéhez ragaszkodott, ezért - mint kiemelte - a szeptemberben folytatódó tárgyalásokon is a reálkeresetek szinten tartását, illetve annak minimális növelését célzó álláspontot fogalmaz majd meg érdekképviseletünk.

A mögöttünk lévõ és az elõttünk álló szervezési folyamatokról, így a ceglédi aquaparki rendezvény tapasztalatairól, majd a Repülõnap, valamint a szeptember eleji Szerzõdéses Katonák Országos Konferenciájának (SZKOK) elõkészületeirõl dr. Ujfaludi Zoltán tájékoztatott. A Hosz fõtitkára - miután az eddigi legkiválóbb ceglédi családi napnak nevezte az ideit - a Repülõnap, a SZKOK, valamint az Egység Kupa idei eseményeinek elõkészületeirõl informálta az elnökséget.

A segélyezésrõl szóló napirend során a beterjesztõ Szincsák Gyula elmondta, hogy idén mintegy 6 millió forint kell majd a temetési és egyéb segélyek kifizetésére. Szekeres István ny. dandártábornok – Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivõ jelenlétében – elmondta, hogy nem csökkenthetõ tovább a szociális támogatások összege, hiszen amíg a lehetõségek engedik, szükséges segíteni a katonák és családtagjaik megélhetését, boldogulását. A Katonákért Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint vannak még források, s ilyen lehet az szja 1%-ának Katonákért Alapítvány számára történõ felajánlása is. Ezért az eddigiek mellett más eszközökkel is közelíteni fogunk majd a célcsoporthoz - mondta az Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Miután az elnökség elfogadta a segélyezésrõl szóló javaslatot, a Hosz elnöke kiemelte, hogy a szakszervezet nem lép vissza, sõt, továbbra is kiemelten támogatja a katonák szociális helyzetét javítani szándékozó intézkedéseket.

A költségvetés helyzetének ismertetése során Szincsák Gyula alelnök elmondta: noha a hajdúszoboszlói ingatlan megvásárlása természetes módon nyomot hagy a költségvetésen, szükséges bizonyos átcsoportosításokat végrehajtani.

Séber István bejegyzett könyvvizsgáló jelenlétében elhangzott, hogy a költségvetés teljesülését semmilyen negatív tényezõ nem befolyásolja, a szakszervezet az elsõ fél évben eredményes munkát végzett. Az elnökség egyhangúlag elfogadta a határozati javaslatot.

A befektetések alakulásáról elhangzott, hogy az Euró alapú befektetések a világpiaci helyzet miatt továbbra is stagnálnak.

A Hosz pénzügyi ügyvivõjének tevékenységérõl Sándor Roland számolt be. A szakmai ügyvivõ elsõsorban a kongresszusi- és választmányi határozatokat, a számviteli beszámolót és a költségvetést nevezte mindennapi munkája fõ meghatározójának. A rövid értékelés módszeres és alapos munkának minõsítette Sándor Roland szakmai tevékenységét, ezt követõen a beszámolót az elnökség elfogadta.

Az egyebekben az Egység 2002 Kft. elsõ fél éves gazdálkodási helyzetérõl számolt be az ügyvezetõ. Sárkány Ferenc beszélt még a közelmúltban megjelent „Lakni kell!” címet viselõ reklámfilmrõl, a július 19-i ceglédi családi nap üzleti tapasztalatairól, az aktuális, tagságunkat érintõ legújabb - lakhatással, pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos - kedvezményes szolgáltatásokról, valamint az üdültetés és a gyermektáboroztatás idei tapasztalatairól is. A napirendi téma tárgyalásán Jakubik András kelet-magyarországi területi ügyvivõ és Jeszenyi Ildikó szociális és személyügyi ügyvivõ is elmondta személyes tapasztalatait, az üdülõkben fennálló jelenlegi problémákat. Elhangzott, hogy mindenféleképpen szigorítani kell a szakszervezet üdültetési szabályzatát.

A következõ - lapzártánk utáni - ülést szeptember 2-án tartotta az elnökség.

 

*** 

Szervezeti élet: országos rendezvények elõtt a Hosz

Szakszervezetünk elnökségének - pár nappal korábbi - ülése után az ügyvezetés tagjai is munkaértekezletet tartottak. Operatív testületünk augusztus 7-i, Szincsák Gyula alelnök vezette rendezvényén az aktuális, folyamatban lévõ ügyek mellett szervezeti és gazdasági kédésekrõl is szó esett.

Az elõzõ ügyvezetés óta eltelt idõszakról Szincsák Gyula adott tájékoztatást. Szakszervezetünk alelnöke - egyebek mellett - a szolgálati idõpótlék (SZIP) megállapításáról, a hõsi halott katonák családjainak kiemelt ellátásáról, a HÉF ügyrendjének kérdésérõl, a szakközépiskolai tanulmányi idõ szolgálati idõbe történõ beszámításáról, valamint a deviza-ellátmány ügyében kialakult problémákról is informálta a megjelent ügyvivõket és képviseleti titkárokat.

Szincsák Gyula beszélt még az elnökségi ülésen elhangzott költségvetési, segélyezési kérdésekrõl, a keresetek alakulásáról, valamint a nõtlenszállók felújításáról is, de megemlítette az Egység 2002 Kft. elsõ fél éves gazdálkodásának legfontosabb tudnivalóit is. Ezt követõen az ügyvivõk és a titkárok számoltak be az elõzõ ügyvezetés óta végzett szakmai tevékenységükrõl.

Az elõzõ rendezvények tapasztalatainak összegzése után az elõttünk álló terminus rendezvényeirõl dr. Ujfaludi Zoltán adott tájékoztatást. Szakszervezetünk fõtitkára beszélt - egyebek mellett - a szeptember 3-i Egység Kupa, valamint a Szerzõdéses Katonák Országos Konferenciájának (SZKOK) elõkészületeirõl is.

Az egyebek során a szeptember 21-i Béke Nemzetközi Világnap-i rendezvényrõl, az üdültetés helyzetérõl, a szakszervezet költségvetésérõl és a 2009-es kiemelt rendezvényeirõl esett szó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2024. 05. 07., 10:09
A kihasználtságra és a tapasztalatokra való tekintettel a szerdai meghosszabbított nyitva tartást kizárólag előzetes egeztetés alapján biztosítjuk!
2024. 07. 25., 13:35
A Magyar Közlöny 2024. évi 69. számában 2024. június 28-án kihirdetésre került a honvédek jogállásáról szóló 137/2024. (VI. 28.) Korm. rendelet (Hjkr.)
2024. 07. 26., 09:48
2024.07.23-án Bazsik István elnök és Jakubik András érdekvédelmi ügyvivő tartott tájékoztatót Tatán
2024. 07. 15., 10:35
Az elmúlt napok ránk törő forrósága tette igazán népszerűvé a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet központi rendezvényét a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont, valamint a hozzátartozó Aquaparki csúszdapark területén, immáron tizennyolcadik alkalommal.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.