2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Álcázás, városnézés, gyalogtúra és strandolás

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:53

Önmagunk és társaink biztonsága a legfontosabb – többek között ezt tanulták meg azok a gyermekek, akik szakszervezetünk tarnamérai táborának lakói voltak. A július 28-augusztus 4 közötti egyhetes, mindvégig jó hangulatú, megannyi praktikát és aktív kikapcsolódást nyújtó tábort dr. Zöllei Zoltán ny. alezredes személyében egy igazán ismert kézitusa-és közelharcszakértõ vezette.

A tábor elsõ, igazán dinamikus napján a felszerelések összeállítását, a terepen történõ tájékozódást, majd – a falunézés során – az egységes jelrendszer kialakítását vették át. Ezt követõen pedig egri városnézéssel (Bazilika, Minaret), majd a helyi Rendõrmúzeum megtekintésével folytatódott a program. Persze az éjszakai menet, az esti fényviszonyok közötti tájékozódás sem maradhatott el. A negyedik nap volt a legmegerõltetõbb és egyben talán a legemlékezetesebb is: szántóföldön, mezõn, réten, erdõben és persze a mûúton tették meg a mintegy 10 km-es gyalogtúrát. Közben az álcázást, valamint a menedékkészítést is elsajátították. Aztán a káli laktanyába is ellátogattak, ahol kispuska lövészeten bizonyíthatták rátermettségüket. Az 5 értékelt lövés után a gyõztes Juhász Patrik Márk volt, 23 köregységgel.

- Nagyon jól éreztem magam az egész tábor ideje alatt, de valóban a kispuska lövészet volt a legemlékezetesebb számomra. A próbalövések után már igazán jól ment, Zoli bácsitól kis ajándékokat is kaptam a teljesítményemért.

A 10 fiú mellett a tábornak volt egy lánylakója is. A 12 esztendõs Mihálykó Éva öccsét kísérte el a turisztikai táborba.

- Noha az elején sokat cikiztek a fiúk, engem nem nagyon érdekeltek, és amikor a sorversenyek egyikét, a rövid távú futást megnyertem, éreztem, hogy egy kicsit tisztelnek. A táborba elsõsorban az öcsém miatt jöttem, érte mindent megtennék. Noha a gyalogtúra után igen elfáradtam, mégis azt éreztem, hogy nagyon sok hasznos dolgot sikerült megtapasztalnom, megtanulnom, szóval jól éreztem magam – mondta Mihálykó Éva.

Augusztus elsejei ottlétünkkor pedig a különbözõ praktikák, így a táplálékszerzés, a víznyerés és tisztítás, valamint a csomózások és a kötéltechnikák elsajátítása volt „napirenden”. Az egyhetes tábor során még a kúszó-mászó gyakorlatokat, az ereszkedéseket, majd a sebesültszállítás alapjait is megismerték, de a szükségeszközöket és a csapdákat is elkészítették. A tábort – a tanultak alapján lebonyolított - túlélõverseny zárta.

A táborban végzett szakmai munka értékelésére a katonai berkekben közismert kézitusa- és közelharcszakértõt, dr. Zöllei Zoltánt kértük meg.

- Annak ellenére, hogy eredetileg nem militáns programot akartunk, mégis sikerült a turisztikai tábornak egyfajta katonás jelleget adni. Jó értelemben vett pragmatikus szemléletemmel - úgy érzem - sok hasznos, az élet minden oldalán fontos praktikák elsajátításához segítettem hozzá a gyerekeket. Segítõmmel, a végzõs építészmérnök hallgató Szabó László Imrével a kályhától, tehát a kezdetektõl indultunk el: megtanítottuk, hogyan kell és mit célszerû bepakolni a hátizsákba, a bakancsot hogyan kell bekötni, milyen zoknit kell felvenni, milyen ételt, édességet, italt tartsanak maguknál a gyerekek. Tehát olyan apró, de fontos dolgot mutattunk meg, amelyekkel értékesebbek lehetnek. Egy-egy csomó megkötésének, az esni tudásnak, a közelharc alapjainak ismeretét is becsempésztem, s úgy érzem, hogy jó kis közösség alakult ki az itt töltött 8 nap során. A gyalogtúra során döntéshelyzetbe, viszonylag nehéz szituációkba állítottam õket. De nem csalódtam, még a mocsaras terepen is sikerült logikus, alapvetõen jó döntést hozniuk. Az elhatározás után aztán foggal-körömmel arra vettem rá õket, hogy kitartóak legyenek, a döntésükhöz ragaszkodva menjenek végig a választott útvonalon. Az álcázás során a bújócskás ismeretek nagyon segítették õket, de mindenféle ismerethez igyekeztünk még egy keveset hozzátenni, ezzel is gyarapítani tudásukat. Életkorukból fakadóan szinte minden, de a fegyverek különösen nagyon érdekelték a lurkókat. A káli laktanya meglátogatásakor szinte ki sem akartak jönni a fegyverszobából. Nem a strand, a szórakozás, a dinnyeevés, sokkal inkább a „fiús dolgok”, az álcázáshoz szükséges kifestés, a fegyverek, szóval azok az ismeretek érdekelték õket, amelyekkel „többek” lehetnek otthoni társaiknál. Tudat alatt is tanulni akartak, fogékonyak voltak mindenre – mondta a táborvezetõ.

A lelkes táborvezetõtõl azt is megtudtuk, hogy rajta nem fog múlni, ha a gyerekek és a Honvédszakszervezet is úgy akarja, akkor 2009-ben is lesz turisztikai tábor Tarnamérán.

Csoportos edzések indulnak folyamatosan a HOSOSZ (Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége) támogatásával!

A távol-keleti és európai harcmûvészeteken és küzdõsportokon alapuló, a világ legtöbb elit alakulatánál és speciális rendvédelmi szervénél is oktatott Kézitusa (Önvédelem) oktatás indul. A képzés során a BUDO szellemiséget követve testünk edzettségének a megtartása, fejlesztése mellett megtanulhatjuk saját magunk, vagy mások testi épségének a megvédését, akár pusztakezes, akár eszközös támadások ellen. Ennek megfelelõen pusztakezes és eszközös (bot, tonfa, kés, stb.) önvédelmi technikákat sajátíthatunk el (ütések, rúgások, ezek kombinációi, dobások, leszorítások, feszítések, stb.)

1087 Budapest, Kerepesi út 29/B VII. épület

Kedd:        15.00-16.30 gyerekeknek (7-12 éves kor)

                  17.00-18.30 felnõtteknek

Csütörtök:      15.00-16.30 gyerekeknek (7-12 éves kor)

                  17.00-18.30 felnõtteknek

Megközelítés: Stadionok metrómegállótól 200 m-re.

Edzéseket tartja: Dr. Zöllei Zoltán nyá. alezredes közelharc-kézitusa szakértõ.

Kézitusa stílusalapító, nahkampf (közelharc) 6. dan, Tanaka-ryu ju jitsu 3. dan, han bo 2. dan, ju jitsu 1. dan, nihon ju jitsu 1. dan

Érdeklõdni lehet a helyszínen és a következõ mobilszámon: 06/20 433 97 52

 ***

Kitûnõ a kihasználtság Tarnamérán!

Az évad eleji gyenge kihasználtság után egyre több vendéget fogad szakszervezetünk tarnamérai üdülõje - mondta lapunk helyszínen feltett kérdésére Zazravecz Antal. Az üdülõ gondnoka azt is kiemelte, hogy augusztusban elsõsorban családokat vártak, gyermekektõl volt tehát hangos a pihenõhely. Az augusztus 4-ig tartó turisztikai gyermektábor 11 gyermeke egyébként is kitûnõ hangulatot teremtett. Igazán jó hír, hogy az elõzetes foglalások alapján - a tarnamérai üdülõben augusztus hónapban - 80%-hoz közelített a kihasználtság. Riportunkat a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél szolgáló Daragos Anett szakaszvezetõvel készítettük. A Hosz tarnamérai üdülõjébe családjával - kislányával, kisfiával, 16 éves húgával és egy rokon kislánnyal - érkezett a forgalomszabályzó feladatokat ellátó szakaszvezetõ.

- Az Egység újság kora tavaszi számaiból értesültünk a lehetõségrõl, májusban döntést hoztam, jelentkeztünk, most pedig egy kellemes hetet töltünk itt, az egyik faházban. Amellett, hogy az igazán nyári melegnek köszönhetõen rengeteget fürdünk, kirándultunk is: Egerben, és Egerszalókon is jártunk már, de még a Rendõrmúzeumot is meglátogattuk. Igaz, hogy a hajnali 5 órás harangszó megzavarja az amúgy csendes üdülõ nyugalmát, de nagyon jól érezzük magunkat. Fõzni, sütni és grillezni is tudunk, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a tarnamérai pihenést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 01. 05., 10:17
Eddig Európa számos országában irigykedve figyelték katonatársaink, hogy nálunk szakszervezet működhet. Ez a jog tényszerűleg még az európai unióban is különleges kiváltság volt, amelyet a végletekig próbáltunk megőrizni. Az alapításunk, azaz 1991 óta eltelt több mint 32 év alatt folyamatosan azon küzdöttek elődeink, hogy a civil szférában megszokott jogok illessék meg a katonákat is, vagy legalább ahhoz erősen közelítő szintet sikerüljön elérni mind az egyéni, mind a kollektív jogérvényesítés terén...
2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”
Széchenyi 2020 europai szociális alap.