2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 583 Ft/l   Dízel: 614 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új szezon, megújuló remények

Hosz  |  2008. 08. 27., 17:55

Bozsik és Puskás nyomdokain Perzsel a nap, jól esik kicsit megpihenni a Budapest Honvéd FC stadionjának árnyékba borult lelátóján. A centerpálya üres, csak a mögötte lévõ gyakorlón száguldoznak a fiatal focisták a bõrlabda nyomában. Õk a jövõ letéteményesei, a Magyar Futball Akadémia 16–18 éves tanulói, akik talán néhány év múlva - a legendás csapat sikerei nyomába szegõdve - ismét a csillagok útjára navigálhatják a kispesti piros-feketéket.

George F. Hemingway, a klub tulajdonosa is ebben bízik, ám álláspontja szerint nem csak az utánpótlás nevelés módszerén, hanem a futballt körülvevõ közegen is változtatni kellene.

 - Magyarországon mindenki a fociról beszél, de közben a szakmai és politikai potentátok elhallgatják azt a tényt, hogy ez a sportág rendkívül költségigényes. A pénz a futball alapegységéhez tartozik, ám sem az állam, sem az önkormányzatok nem biztosítanak megfelelõ anyagi hátteret a magyar klubok színvonalas mûködtetéséhez, a vállalkozások pedig ódzkodnak a szponzorálástól. Ez ugyan elsõsorban pragmatikus kérdés, de a sikertelenségnek mentális gyökerei is vannak: végre tudomásul kellene vennünk, hogy pusztán az Aranycsapat legendájából nem nõhet ki új, sikeres generáció. Átlépni a múlton – nem egyszerû feladat, hiszen a jelen szürke, esetenként kudarccal övezett, míg a jövõ alapjait is csak most rakjuk le. Kezdõ klubtulajdonosként magam is megfizettem mindezekért a tapasztalatokért a tanulópénzt, de abban bízom, hogy munkánk gyümölcse néhány év alatt beérik.

A reményeket megalapozhatja az a tény is, hogy George F. Hemingway nemcsak a lepusztult stadiont újíttatta fel, nem csak stabil anyagi hátteret biztosított a Budapest Honvéd FC mûködéséhez, hanem megreformálta a képzést és biztosította ennek infrastrukturális hátterét – a beruházások azonban folytatódnak. A ma még salakos edzõpályát hamarosan tükörsima pázsit fogja borítani, melynek sarkában száz férõhelyes labdarúgó akadémia foglal majd helyet - s hogy elképzelései megvalósításában azért a kispesti piros-feketék irányítója nem maradt egyedül, az is bizonyítja, hogy a Honvédelmi Minisztérium költségvetésében huszonötmillió forint szerepel az utánpótlás nevelés támogatására.

Az ifjak, a tinik kétségtelenül ügyesek, ám még két-három évnek kell még eltelnie, amíg beépíthetõk lesznek a csapatba. Pölöskei Gábor vezetõedzõ - az ETO, a Ferencváros és az MTK egykori focistája, sokszoros válogatottja - addig a már korábban kialakított kerettel dolgozik.

- Csak minimális létszámban igazoltunk meghatározónak minõsíthetõ focistákat - a kapus poszton Rabóczki Balázs, a középpályán pedig a Kaposvárról érkezett Maróti Béla jelent komoly erõsítést. Magam is kíváncsi vagyok, mire leszünk képesek hosszú távon, hiszen a bajnoki rajt elõtt speciális felkészítésre volt szükség: ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy végig tétmeccseket kellett játszanunk, melyeken a játék és az eredmény is egyaránt fontos volt. Más alkalmakkor hat-nyolc hét is rendelkezésre áll a bajnoki felkészülésre, de a nemzetközi produkció is fontos egy olyan rangos egyesület életében, mint a Bozsik József és Puskás Ferenc nevével fémjelzett Budapest Honvéd. Öröm számunkra, hogy az Intertotó Kupában eddig a legjobb magyar teljesítményt értük el, s különösen biztató az idegenben tanúsított eredményesség.

Jól játszottunk a hazai meccseken, a Vasas ellen ugyan 11-est hibáztunk, s utána gólt kaptunk, de ezt a kudarcot gyorsan kihevertük, hiszen a bajnok MTK otthonában jó játékkal szereztünk pontot, majd lendületes mérkõzésen vertük meg a Diósgyõrt. Csapatunk ugyan most hiányos, hiszen a két elefántcsontparti válogatott, Benjamin és Abraham a pekingi olimpián vesz részt, s kérdés, hogy ennek befejezése után milyen fizikai és mentális állapotban kerülnek vissza hozzánk.

Pölöskei Gábornak két bajnoki szezonban kell bizonyítania, de személyes ambíciói is arra inspirálják, hogy a tradíciókhoz méltó teljesítményre képes Honvéd fusson ki hétrõl-hétre a zöld gyepre, s hogy a Kispest a magyar bajnokság élmezõnyében tanyázó, meghatározó csapata legyen.

Hercegfalvi Zoltán, a csapat ügyeletes gólvágója a bajnokság elsõ három fordulójában négy alkalommal rezgette meg az aktuális ellenfél hálóját – a drukkerek máris fejére helyeznék a koronát.

- A Vasas ellen gyengébben játszottunk, sok helyzetet és egy büntetõt is kihagytunk, de a továbbiakban már elképzeléseink szerint alakultak a dolgok, a mérkõzések. Pölöskei Gábor érkezésével nyert a csapat, az elmúlt két hónapban csak pozitív tapasztalatokat szereztem. Bízom abban, hogy a legjobbak között leszünk a bajnokság végén, s ehhez magam is hozzá tudok járulni néhány találattal. A gólkirályi cím természetesen még távol van, de kétségtelenül pályafutásom egyik legjelentõsebb eredményének tartanám, s ha teljesítményemmel sikerülne felkeltenem a menedzserek érdeklõdését, szívesen kipróbálnám magam holland elsõ, esetleg angol vagy olasz másodosztályú csapatokban is.         

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Honvédszakszervezetet a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 23., 10:44
Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy a Honvéd Érdekképviseleti Szervezet szabályzói szerint a tagdíj mértéke változik. A befizetendő tagdíjak 2024. március 1.-től...
2023. 12. 15., 11:16
Tisztelt Tagunk! Ezúton szeretném Önt tájékoztatni, hogy a Honvédszakszervezet (HOSZ) a jogszabályi környezet változásaira reagálva, valamint a szervezet működésének folyamatos biztosítása érdekében új Alapszabályt fogadott el és hamarosan Honvéd Érdekképviseleti Szervezet (HÉSZ) néven folytatja tevékenységét.

  JETfly Magazin

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.
Széchenyi 2020 europai szociális alap.